Son dakika haberi: Emekli maaşları ile ilgili yeni karar! SGK genelge yayınladı

Emekli maaşının bağlanması için işten ayrılmak gerekiyordu ancak AYM'nin kararı sonrası emeklilik maaşlarıyla ilgili SGK yeni bir genelde yayınladı.

ABONE OL
GİRİŞ 26.03.2021 09:58 GÜNCELLEME 26.03.2021 10:01 EKONOMİ
Son dakika haberi: Emekli maaşları ile ilgili yeni karar! SGK genelge yayınladı
Son dakika haberi: Emekli maaşları ile ilgili yeni karar! SGK genelge yayınladı

Son dakika haberi: Anayasa Mahkemesi'nin, 506 sayılı eski Sosyal Sigortalar Kanunu'nun emeklilik dilekçesi vermek için işten ayrılma zorunluluğuna dair hükmünü iptal etmesinin ardından, çalışanlar meraklı bekleyiş içerisine girmişti. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bir genelgeyle karara açıklık getirdi.

Mart ayı sosyal yardım desteği ödemeleri başladı

Fiyatlar zamlandı! Türkiye ile Çin harekete geçti

SGK GENELGE YAYINLADI

Genelgede, Anayasa Mahkemesi'nin 506 Sayılı eski Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 62'nci maddesindeki düzenlemeyi iptal ettiği ancak aynı kanunun "Yaşlılık aylıklarından yararlanabilmek için sigortalının çalıştığı işten ayrılması ve yazılı istekte bulunması şarttır" şeklindeki 60'ıncı maddesiyle ilgili iptal kararı vermediği vurgulandı.2008'de yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanun ile hem 60 hem de 62'nci maddenin yürürlükten kaldırıldığı belirtilen genelgede, 2008'den sonra yaşlılık aylığı talebinde bulunanlara aylık bağlanabilmesi için işten ayrıldıktan sonra dilekçe verilmesi gerektiği ifade edildi.

AYM'NİN KARARI DOĞRULTUSUNDA DEĞİŞİKLİK

SGK'nın 2018/38 Sayılı Genelgesi uyarınca, emeklilik dilekçesi verdiği tarihte işten ayrılmadığı sonradan tespit edilenlere yersiz ödenen aylıklar için borç çıkarıldığı anımsatılan genelgede, AYM'nin kararı doğrultusunda değişiklik yapıldığı kaydedildi. Buna göre, 30 Eylül 2008 tarihinden önce dilekçe verenler hakkında işlem yapılmayacak ve aylıkları ödenmeye devam edilecek. Kesintiler de iade edilecek.

EMEKLİLERE EK ÖDEME TALEBİ

Öte yandan emeklilere vergi iade ödemelerini kapsayan ek ödemeler konusunda TÜED bir talepte bulundu. Emeklilere ek ödemelerin düşük kaldığını vurgulayan TÜED, yüzde 4 ve 5 yerine yüzde 10 oranında ek ödeme talebinde bulundu. Talep kabul edilirse emeklilere ek ödeme yüzde 10 üzerinden yapılacak.

Emekliler Ramazan ve Kurban Bayramı sürecinde yapılacak ek ödemeler ve temmuz zammı konusunda yapılacak açıklamaları bekliyor. Geçtiğimiz yıllarda her bayram için 1000 Türk Lirası bayram ikramiyesi alan emekliler, asgari ücretin artmasının ardından bu yıl ikramiyelere zam beklerken, ek ödemeler konusunda hükümetten yapılacak açıklamaları merakla bekliyor.

Henüz konu hakkında resmi ağızdan bir açıklama yapılmazken, milyonlarca emekli ek ödemeler konusunda atılacak adımları da takip ediyor.

Bilindiği üzere emekli maaşı bin 554 Türk Lirası altında olanlar yüzde 5, emekli maaşı bu miktarın üstünde olanlar ise yüzde 4 ek ödeme alırken, Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) bu oranın artırılmasını bekliyor.

TÜED, vergi iadesinin yerine gelen ek ödeme maaşlarının yüzde 4'ü-5'i oranında olduğunu vurgularken bu ödemelerde artış istedi. Oranın yüzde 10 olması isteyen TÜED'in talebinin kabul görülmesi durumunda ek ödemelerde önemli bir artış yaşanacak.

KAYNAK : Takvim,
YORUMLAR 30 TÜMÜ
  • zafer gülten 3 yıl önce Şikayet Et
    osmanlı torunu,herhalde Türk sanayi hakkında bilgin yok,bizim sanayi dünyanın ağır ve pis işlerini yapıyor...örnek verirsem oto kauçuk yedek parçalar çoğunlukla bizde yapılıyor ve bu iş kansorejen maddeler(aspest,karbon,kükürt,tebeşir yozu,elyaf,tiner ve boya ) gibi sağlığa zararlı maddelerle yapılan iş.senin geç emekli oluyor dediğin ülkenin insanı ise bizden aldığı parçayı sadece montaj yapıyor.yine kot elbise,bunun sağlığa zararlı boyama,taşlama,kumlama ,yıkama işini biz yapıyoruz,elin oğlu bizden tertemiz kumaşı alıp dikiyor sadece.pisliğini bizim işçimiz çekiyor.kot kumaş taşlama işinde gencecik insanlar 5-6 senede akciğer kanseri oldu,ölen oldu biliyonmu sen.
    Cevapla
  • osman ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Sgk 1450 civarı yatıyor emekli olunca alacağımız maaş 1500 TL 100 elektrik 50 su 45 telefon 1000 TL kira 350 doğalgazla =1545 hiçbirşey yemiyoruz hepsi böyle bitiyor 1000 TL daha verinde aç kalmayalım
    Cevapla
  • Osmanlı Torunu 3 yıl önce Şikayet Et
    Dünyanın hiç bir ülkesinde bu kadar erken emeklilik yok, anlaşılır gibi değil, tamam emeklilik aylıgı az ama bu emeklilik için ne kadar prim ödedine baglı yalnızca 25 yıl ama bu gelişmiş ülkelerde eksiksiz tam 44 yıl ve onlarda bulunduğu ülkelerde emeklilik maaşı ile gecinemiyorlar. Allah Türk milletinin ve devletinin yar ve yardımcısı olsun.
    Cevapla
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    25 yıl prim ödedim çiftçilikten emekli oldum sadece 1500 tl maaş alıyorum biraz fark verseler iyi olur ama dünyada ve ülkemizde yaşanan korona yüzünden devletimizde güç durumda hiç bir fark vermeselerde anlayışla karşılarım
    Cevapla
  • Acı vatan 3 yıl önce Şikayet Et
    Maaşlar düşük değil dayı... TL çok değersiz, onun için açık veriyorsunuz, mesela ben 1500 Euro alıyorum, beş sene öncede 1500 alıyorum, değişen bişey yok...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR