Otomobilde sıkıntı büyüyor! Türk üreticiler duyurdu: Tek sorun çip değil

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD), otomotiv tedarik zincirinde yaşanan sorunlarla ilgili güncel araştırmasını paylaştı.

ABONE OL
GİRİŞ 30.03.2021 10:31 GÜNCELLEME 30.03.2021 11:28 EKONOMİ
Otomobilde sıkıntı büyüyor! Türk üreticiler duyurdu: Tek sorun çip değil
Otomobilde sıkıntı büyüyor! Türk üreticiler duyurdu: Tek sorun çip değil
  • Koronavirüs salgını sonrası yarı iletken üretimi yapan fabrikaların satışları artan tüketici elektroniği ürünleri için çip üretmesi otomotiv sektöründe yarı iletken çip krizine neden oldu.
     
  • Salgın nedeniyle kapanan otomotiv fabrikaların hızla üretime başlamasıyla beraber stoklarda bulunan çipler tükenince fabrikalar bu kez de malzeme sıkıntısından üretimlere ara vermeye başladı.
     
  • Çip krizinden en çok Ford, Honda, Toyota, Volvo, Tesla, Renault, Wolksvagen ve General Motors gibi dünya devleri etkilendi.
     
  • Tayvan dünyanın en büyük çip üreticisi konumunda.
     
  • Bir çok şirket ve ülke şu anda çip krizini çözmek için çözüm arayışı içinde.
  •  Çip krizi nedeniyle üretimlerin durması otomobil fiyatlarının yukarı çıkmasına sebep olacak.
     
  • Çip krizine çözüm için dünya devi Intel, 2 yeni fabrika kurma kararı aldığını açıkladı.
     
  •  Hassas bir üretim süreci gerektiren çip imalatı için bir fabrika kurmak bir kaç yıldan fazla süre alacak.
     
  • Çip krizinden Türkiye'deki üreticiler de etkilendi.

 

Ford Otosan'dan üretime ara verme kararı

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD), pandeminin tedarik zincirinde sebep olduğu sorunlarla ilgili güncel bir araştırma yayınladı. Otomotiv tedarik sanayisinde faaliyet gösteren 160 firmanın katıldığı anketin sonuçları, Türkiye’deki tedarikçilerin 2021 yılıyla birlikte yaşadıkları en büyük sorunun yüksek girdi  fiyatları olduğunu ortaya koydu. Global anlamda birçok üreticiye yansıyan çip krizinin etkilerinin de yer aldığı araştırmaya göre, tedarik sanayi firmalarının yüzde 30’u müşterilerinin yaşadığı çip sorunu nedeniyle üretimlerinde düşüş olduğunu ifade etti. Bununla birlikte, üretimlerinde çip kullanan tedarik sanayicilerinin yüzde 59’u çip krizini teslim süresindeki gecikmeye bağlarken, yüzde 23’ü temin edememe, yüzde 18’i ise yüksek fiyatla ilişkilendirdi.

 İşte en son tanıtılan otomobil modelleri

PLASTİK, SAC-METAL, BAKIR, ALÜMİNYUM VE PVC’DE YÜKSEK FİYAT SIKINTISI

TAYSAD araştırmasında, tedarik sanayisi firmalarına ana tedarik maddelerinde yaşanan sıkıntılar kalem kalem soruldu. Buna göre, firmaların yüzde 54’ü sac-metal tedarikinde en çok yüksek fiyattan  etkilendiğini bildirdi. Bu sorunu yüzde 33’le teslim süresindeki gecikmeler ve yüzde 13’le temin problemleri izledi. Aynı şekilde, katılımcı firmaların yarısı plastik tedarikinde de yüksek fiyattan şikayet ederken, yüzde 30’u plastiklerin teslim sürelerinde gecikme sorunu yaşadıklarını ifade etti. Firmaların yüzde 20’si ise plastik temininde sıkıntılar yaşadığını vurguladı. Katılımcılar, alüminyum, bakır ve PVC gibi ürünlerde de fiyatların çok yüksek olması nedeniyle sorunlar yaşadıklarını aktardı.

Toyota Türkiye Pazarlama A.Ş. CEO'su Ali Haydar Bozkurt tüm otomotiv sektöründeki çip kriziyle alakalı olarak şu ifadeleri kullandı:  “Şu ana kadar Toyota'da resmi olarak Çekya'daki tesiste bir sıkıntı var. Ama diğer fabrikalarla alakalı bir sorun henüz olmadı. Gelecek günlerde sektörün ne yaşayacağını hep birlikte göreceğiz. Ancak tüm sektörlerde, tüm markaları bu konu yakından ilgilendiriyor.”
10 TEDARİKÇİDEN 7’Sİ KONTEYNER SORUNU YAŞIYOR

Araştırma, son zamanlarda sıklıkla dile getirilen konteyner sorununa otomotiv tedarik sanayisi açısından da ışık tuttu. Buna göre, tedarik sanayi firmalarının yüzde 72’si konteyner tedarik sorunu yaşadığını, yüzde 28’i sorun yaşamadığını belirtti. Konteyner tedarik sorunu yaşayanlar ise sorunun temel sebebi olarak yine yüksek fiyatlara işaret etti. Konteyner sorunlarının temel sebepleri yüzde 60 yüksek fiyat, yüzde 35 temin edememe ve yüzde 21 gemilerde yer bulunmaması şeklinde sıralandı.

Yarı iletken çip krizi otomobil sektöründen sonra telefon üreticilerini de vurdu. Firmalar telefon tanıtımlarını ertelemeye başlarken bu durumun fiyatlara zam olarak yansıması bekleniyor.
ANİ ÜRETİM DEĞİŞİKLİĞİ KARARLARI TEDARİK SANAYİSİNDEKİ VERİMLİLİĞİ ETKİLİYOR

Araştırmada öne çıkan diğer bulgular, OEM’lerin ani üretim planlamasındaki değişiklerin yansıması ve ilk çeyrek satış hacimleriyle ilgili oldu. Bu kapsamda, otomotiv tedarik sanayisi temsilcilerinin yüzde 81’i, OEM’lerin üretim planlamalarındaki ani değişiklik kararlarının verimliliği olumsuz etkilediğinin altını çizdi. Üretimde yaşadıkları verimsizliğin yanında, girdi fiyatlarındaki artışların satış fiyatlarına yansımaması  sebebi ile ekonomik olarak sıkıntılar yaşayan firmaların yüzde 85’i satış hacimlerinde 2020 yılına göre herhangi bir değişiklik olmadığını belirtti. 2020 yılına göre satış hacimlerini artıranların oranı yüzde 48, satış hacimleri düşen firmaların oranı ise yüzde 52 oldu.

YORUMLAR 21 TÜMÜ
  • Vatan 3 yıl önce Şikayet Et
    Tofos ve emsalleri 100 bin olur herhalde Bence eski sistem at ve eşek hemde doğaya zararı yok
    Cevapla
  • Zannetme gayreyler 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne zaman ki arac aldim dolandirildim.Bir ah ettim araba piyasasi alt ust.Tabi tesaduf olabilir fakat ne zaman birileri canimi yaksalar tepe taklak oluyorlar. Allah_u Teala en dogrusunu bilir.
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu bahane ile acaba devletimiz Cip uretim tesisi kurar mi!!!
    Cevapla
  • replica 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben yazayım dedim, siz yamışsınız, bence tamda bu, teşklr
    Cevapla
  • ramazan 3 yıl önce Şikayet Et
    çip lazımsa akpartinin seçim vaadinde vardı çip fabrikası kurmak. kurmuştur herhalde bizim fabrikadan verelim...
    Cevapla
  • Kartal 3 yıl önce Şikayet Et
    Senin şu devlete zerre kadar katkın oldu mu ki boş boş konuşuyorsun. Rabbime şükürler olsun şu devleti sizin gibi boşlara bırakmamış
    Cevapla
  • Hulusi 3 yıl önce Şikayet Et
    Kaç yüzbin çeşit çip var acaba
    Cevapla
  • israf 3 yıl önce Şikayet Et
    halka ucuz, mekanik, çipli olmayan, sağlam motosiklet otomobiller lazım. ne kadar çok parça o kadar çok sorun. o kadar çok kaynak israfı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR