Mısır'dan 'The Ever Given' gemisi kararı! 1 milyar dolar...

Mısır, Süveyş Kanalı'nın günlerce kapanmasına yol açan The Ever Given gemisini tazminat alana kadar alıkoyacak.

ABONE OL
GİRİŞ 11.04.2021 17:22 GÜNCELLEME 11.04.2021 17:22 EKONOMİ
Mısır'dan 'The Ever Given' gemisi kararı! 1 milyar dolar...
Mısır'dan 'The Ever Given' gemisi kararı! 1 milyar dolar...

Mısır, geçen ay Süveyş Kanalı'nda yaptığı kaza sonucu 6 gün boyunca deniz trafiğinin durmasına neden olan "The Ever Given" isimli dev konteyner gemisinin yol açtığı zarar tazmin edilinceye dek alıkonulacağını duyurdu. Geminin kanalı yaklaşık 1 milyar dolar zarara uğrattığı düşünülüyor.

Süveyş Kanal İdaresi Başkanı Usame Rabi, Mısır'ın "ON" kanalına yaptığı açıklamada, Süveyş Kanalı'nda kaza yapan konteyner gemisinin sefer veri kayıt cihazını (VDR) deşifre etme işleminin tamamlandığını belirtti.

Süveyş Kanalı'nda bekleyen tüm gemilerin geçişi tamamlandı

Süveyş Kanalı'nı tıkayan gemiyi kurtarmak için iki çekici daha operasyona katıldı

Kazanın sebebinin teknik arıza olabileceğini söyleyen Rabi, geminin sahiplerinin kanalın uğradığı zararı tazmin etmeyi reddetmesi halinde konunun yargıya taşınacağını ve yol açtığı zarar tazmin edilene kadar göller bölgesine çekilen geminin alıkonulacağını ifade etti.

Rabi, tazminat istemi için kaza sonrası Süveyş Kanalı'nın uğradığı zararın net olarak belirlenmesine çalışıldığını, yaklaşık 1 milyar dolarlık bir zararın söz konusu olduğunu kaydetti.

Kazadan sonra günlerce kanalda beklemek zorunda kalan gemilere bazı tazminatlar verilmesiyle ilgili meseleler üzerinde düşünüldüğünü belirten Rabi, Süveyş Kanalı'nın güvenli bir geçiş kanalı olduğunu, silahlı kuvvetlerin kanalın emniyeti için daima çalıştığını kaydetti.

KAZA NEDENİYLE DENİZ TRAFİĞİ DURMUŞTU 

"The Ever Given" isimli dev konteyner gemisi, kum fırtınası ve kötü hava koşulları nedeniyle görüş mesafesinin düşmesi sonucu 24 Mart'ta Süveyş Kanalı'nda kıyıya çarparak kaza yapmıştı.

Geminin kanalda sıkışarak geçiş yolunu kapatmasıyla kanalın iki yakasında uzun gemi kuyrukları oluşmuş ve deniz trafiğinin durması nedeniyle ham petrol, LNG ve pek çok ürün sevkiyatlarında aksamalar yaşanmıştı.

Süveyş Kanal İdaresi, 6 gün süren çalışmaların ardından 29 Mart'ta dev yük gemisini yüzdürme çalışmalarının başarıyla sonuçlandığını ve kanalın deniz trafiğine açıldığını açıklamıştı.

Bu süreçte Mısır'ın günlük yaklaşık 12-14 milyon dolar zarara uğradığı tahmin edilirken, kazadan sonra göller bölgesine çekilen The Ever Given'ın küresel ticarete verdiği günlük zararın ise 10 milyar dolar civarında olduğu belirtiliyor.

YORUMLAR 44 TÜMÜ
  • Yerli ve Milli 2 yıl önce Şikayet Et
    Bizim boğazlarımızdan hergün karışamadığımız kimyasalından tut belkide nükleer atıklar olan gemiler bile geçiyor, Kanal İstanbul acil yapılmalı.Kanal yapıldıktan sonra boğaza 1-2 tane devasa gemi saplarız kaza oldu falan filan ayağına boğazlardan kimseyi geçirmeyiz herkes Kanal İstanbula tıpış tıpış...
    Cevapla
  • Hsnartk 2 yıl önce Şikayet Et
    Maksat,bu kanalı caydırıcı yapıp şirketlerin israilin açacağı kanala teşvik etmek
    Cevapla
  • İstanbullu 2 yıl önce Şikayet Et
    Yüzde yüz haklı Mısır.
    Cevapla
  • KARA MURAT 2 yıl önce Şikayet Et
    Sıkıyosa o gemiyi bırakma . Kukla sisi
    Cevapla
  • Yücel 2 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşın birisi boğazlar Süveyş kanalı gibi yapay değil,doğal oluşum o yüzden herkes ücretsiz geçiş yapabilir demiş.Tamam Mısır kadar geçiş ücreti almasakda daha düşük ücret alsak ve dünyanın en uzak noktasından gelen savaş gemilerini elini kolunu sallayarak kolayca geçişlerine sınırlama getirsek ve tehlikeli madde taşıyan büyük ticari gemileri tam kontrol edebilip arama tarama yapabilsek ve gerektiğinde engelleyebilsek yani Montrö'yü körü körüne sahiplenmeyip ülke çıkarına güncellesek daha güzel olmazmı?işte o zaman boğazlara tam hükümranız diye böbürleniriz.Anlatmak istediğim bunlardı.
    Cevapla
  • Bircihan 2 yıl önce Şikayet Et
    Denizler okyanuslar da doğal oluşum ama adamlar benim sinirimi içinde kalan yerden benden Habersiz geçemezsin diyor uluslararasi sular birde kıta yetkili sular var Boğazlar bizim sınırlarımız içinde sadece sagirlar Körler gavura peşkeş çekmiş bende gemi yok sen gir çık demiş aman ne olcak demiş
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR