Dünyada sayılı ülkede var! 'Göktuğ' projesi ile iki füze birden geliyor

Türkiye, milli füze Bozdoğan ile havadan havaya füze teknolojisine sahip sayılı ülkelerden biri oldu. Bu sayede milyonlarca dolar Türkiye'de kalacak.

ABONE OL
GİRİŞ 15.04.2021 15:18 GÜNCELLEME 15.04.2021 22:04 EKONOMİ
Dünyada sayılı ülkede var! 'Göktuğ' projesi ile iki füze birden geliyor
Dünyada sayılı ülkede var! 'Göktuğ' projesi ile iki füze birden geliyor

Türkiye'nin milli füzesi Bozdoğan, ilk atışta hedefi tam isabetle vurdu. Böylece Türkiye, havadan havaya füze teknolojisine sahip sayılı ülkelerden biri olmayı başardı. Bu önemli kabiliyetin askeri boyutu kadar ekonomik yönüne dikkat çeken uzmanlar, milyonlarca doların Türkiye'de kalacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin ilk hava-hava füzesi Bozdoğan'ın hedefini başarıyla imha ettiğine dair videoyu geçtiğimiz gün sosyal medya hesabından 'Gençlere maşallah' notuyla paylaştı.

TRT Haber, Türkiye'nin Göktuğ projesi kapsamında geliştirilen Bozdoğan'ın üstleneceği görevleri, muadillerine göre avantajlarını ve en önemlisi de bu sac ayağının ekonomi boyutunu Savunma Sanayii Araştırmacısı Anıl Şahin ile konuştu.

Helikopter ve uçaklara monte edilebilen yerli uçaksavar üretildi

GÖKTUĞ PROJESİNDE TEMEL HEDEF NE?

Bahsi geçen Bozdoğan füzesi aslında tek bir çalışmanın değil, Gökdoğan ile beraber yeni bir kabiliyetin meyvelerinden biri. Her iki çalışmayı da kapsayan projenin ismi ise Göktuğ...

Anıl Şahin bu projenin detaylarına değinirken iki farklı yaklaşımdan söz ediyor. Birisi Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi (BVRAAM) ve bir diğeri ise Görüş İçi Hava Hava Füzesi (WVRAAM) çalışması. Her iki füzenin milli imkanlarla geliştirilmesi için projeye başlandı ve gelinen nokta itibarıyla çok önemli kazanımlar sağlandı.

Şahin, 'Projenin hangi yabancı füzeler yerine geçeceği' sorusunun yanıtını "Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan ve TÜBİTAK-SAGE ana yükleniciliğinde yürütülen projenin ana amacı; Türk Hava Kuvvetleri tarafından uzun yıllardır kullanılan ABD üretimi AIM-120 AMRAAM ve AIM-9X Sidewinder tipi füzelere yönelik bağımlılığın sona erdirilmesi" bilgisiyle veriyor.

Türkiye'nin sahip olduğu milli füzeler göz açtırmıyor

GÖKDOĞAN VE BOZDOĞAN'IN MUADİLLERİ NELER?

Yurt dışından alınan muadil füzeler konusunu biraz daha detaylandırması istenilen Anıl Şahin, Bozdoğan'ın 25+ kilometre menzile sahip olduğunu, 4+ mach hıza, görüntüleyici kızılötesi arayıcı başlığa ve itki vektör kontrolü ile üstün manevra kabiliyetine sahip bir füze sistemi olduğundan bahsediyor. Bu özellikleriyle Bozdoğan, ABD yapımı AIM-9X Sidewinder'ın muadili.


 

Gökdoğan ise 65+ kilometre menzile sahip. Aynı şekilde aktif radar arayıcı başlığa, veri bağı ile hedef güncelleme, atış sonrası kilit, Home-Of-Jam diye tabir edilen karıştırma kaynağına güdüm gibi üstün yetenekleri bünyesinde barındıran bir füze sistemi. Gökdoğan da yine ABD yapımı AIM-120 AMRAAM'ın muadili olarak kabul ediliyor.

TEST VİDEOSU BİZE NE ANLATIYOR?

TÜBİTAK SAGE'nin 'genç teknisyenleri ve mühendisleri' tarafından hayata geçirilen Göktuğ projesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın paylaştığı videoyu da detaylandıran Anıl Şahin şöyle konuştu:

"Bozdoğan'ın yerden testleri gerçek bir F-16 kanadından yapılmış ve havadaki bir hedef başarıyla vurulmuştu. Son test ise aslında en önemli faaliyet yani uçuşlu test. Bozdoğan burada da 401'inci Test Filo'ya ait bir F-16 Blok 40 uçağından ateşlendi ve TUSAŞ ŞİMŞEK Hedef Uçağı'nı, Hit-to-Kill diye tabir edilen kafa kafaya çarpışma tekniği ile vurdu.

Böylelikle IIR arayıcı başlık, harp başlığı, tapa sistemi, ısıl pil gibi füzeyi oluşturan birçok sistemin doğrulaması yapılmış oldu. Özellikle 'pickle' diye tabir edilen füzenin uçaktan bırakılması faaliyetinin ardından Bozdoğan'ın yaptığı manevra gerçekten çok etkileyiciydi. Bozdoğan sayesinde F-16, HÜRJET, HÜRKUŞ, AKINCI/AKSUNGUR gibi platformlara milli bir hava-hava füzesi entegre edilmesinin yolu açılmış oldu."

Şahin, "Bu füzenin halihazırda kullanılan ithal muadili AIM-9X Sidewinder. Bir AIM-9X B2 Sidewinder Füzesi'nin birim maliyeti, opsiyonlarla 800-900 bin ABD Doları'nı bulabiliyor. Hatta beraberinde tedarik edilen lançer gibi daha da ilave ekipmanlar ile birlikte bu tutar doğal olarak daha artabiliyor ve en az 1 milyon dolara tekabül edebiliyor" bilgisini paylaştı.

Şahin burada bir parantez daha açıyor ve Bozdoğan'ın seri üretime geçmesiyle birlikte en büyük avantajın bu füzelere ayrılan bütçenin yurt içinde kalacak olması gerçeğine işaret ediyor. Yani Bozdoğan ile AIM-9X'in birim maliyeti eşit olduğunu varsaysak bile bütçe ülkemizde kalacağı için firmaların Ar-Ge bütçesine pozitif bir etki doğuruyor. Ayrıca füze milli olduğu için ihtiyacımız olan miktarda tedarik edebilmek ve istediğimiz platformlara da entegrasyonunu gerçekleştirebilmek gibi ciddi avantajları beraberinde getiriyor.

BU FÜZELER SİHA'LARDAN ATILABİLİR Mİ?

Türkiye'nin SİHA'lar konusunda geldiği nokta herkesin malumu... Söz konusu yerli ve milli bir füze olunca hepimizin aklına doğal olarak SİHA'lar geliyor... Anıl Şahin, bu füzelerin gelecek dönemlerde SİHA'lardan ateşlenmesinin ne kadar mümkün olduğu sorusuna şu cevabı verdi:

Dünyada Bozdoğan'ın muadili olan AIM-9X füzesini test amaçlı ateşleyen SİHA'lar mevcut ancak bu da daha hemen hemen bir yıllık bir tecrübe. Muharebe sahasında ateşleyen ise bildiğim kadarıyla yok. Bunlar görüş içi füzeler olduğu için yani IIR başlığa sahip olduğu için bir aktif radar güdümlü füzeye göre insansız platformlardan ateşlenmeleri daha kolay. Dolayısı ile ben SİHA'lardan Bozdoğan ateşlenebileceğini düşünüyorum.

HAVA-HAVA FÜZELERİ TÜRKİYE İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?

Son olarak bir ülkenin hava-hava füzesini kendi imkanlarıyla üretmesinin neden bu kadar önemli olduğu sorusuna cevap veren Anıl Şahin'e göre hava-hava füzesi her ülke için önemli ancak Türkiye için çok daha kritik bir sistem...

Şahin bunun nedenini ise öncelikle Türkiye'nin henüz katmanlı bir hava savunma ağının olmadığı gerçeğinin altını çizip, dolayısıyla sınırlarımıza yönelik hava tehditlerine F-16'lar ile cevap verdiğimizi anlatıyor.

F-16'larımızın bu tehditlere cevap verirken kullandığı füzelerin AIM-9X ve AIM-120 AMRAAM olduğunu hatırlatan Şahin, "Yani iki tane hava-hava füzesinden bahsediyoruz ancak aslında bunlar bütün bir Türk hava sahasını koruyor. Bu füzelerin tedarikinde bir zorluk çekmemiz demek, Türk hava sahasının maalesef delik deşik olması gibi bir duruma sebebiyet verebilir. Tam da bu nedenle Göktuğ projesi, benim nezdimde Gezgin projesinden bile daha stratejik bir konumda" şeklinde konuştu.

KAYNAK : TRT Haber/Sertan Aksan
YORUMLAR 41 TÜMÜ
  • yazık 2 yıl önce Şikayet Et
    işte bağımsızlık budur
    Cevapla
  • Hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    istikbal göklerdedir. Ne mutlu Türküm diyene
    Cevapla
  • E.k 2 yıl önce Şikayet Et
    Devlet ve TSK olarak bir yardım kampanyası yapması gerek Bilhassa yurt dışımdaki vatandaşlarımızı kapsayacak şekilde Burada biriken parayla savunma sanayinde ar-ge leri daha geliştirmesi gerek . Bilhassa a... başlıklı roketlerle denemeler
    Cevapla
  • ank06 2 yıl önce Şikayet Et
    bu pandemi döneminde genç mühendislerimizin eğitimine çok önem verilmeli. gerekli tedbirler alınmalı.
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 2 yıl önce Şikayet Et
    Şehit edilen ASELSAN mühendislerinin ruhları şaad olsun..Ruhlarına FATİHA..Emperyalizmin ülkemiz içindeki operasyonla süikast düzenlediği Muhsin YAZICIOĞLU'nun da ruhuna da FATİHA...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR