Her şeyi tek tek açıkladı: 128 milyar dolar nerede? diye soranlara tokat gibi cevap

CHP'nin toplumda algı yaratmak için başlattığı "128 milyar dolar nerede?" kampanyasına, Yeni Şafak yazarı Ali Saydam köşesinden muhteşem bir cevap verdi.

ABONE OL
GİRİŞ 16.04.2021 08:34 GÜNCELLEME 16.04.2021 09:11 EKONOMİ
Her şeyi tek tek açıkladı: 128 milyar dolar nerede? diye soranlara tokat gibi cevap
Her şeyi tek tek açıkladı: 128 milyar dolar nerede? diye soranlara tokat gibi cevap

Yeni Şafak yazarı Ali Saydam, muhalefetin diline doladığı "128 milyar dolar nerede?" sorusunu, "Ah nerede vah nerede?" adlı köşe yazısında değerlendirdi.

Muhalefetin daha önce "Deprem paraları nerde?", "15 Temmuz sonrası şehit yakınları ve gaziler için toplanan paralar nerede?", "Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen Evrensel Hizmet Fonu'nda toplanan paralar nerede?" gibi farklı sorular sorarak milletin karşısına çıktığını, ancak her seferinde de gereken cevabı alıp sustuğunu yazdı.

Konuyu "128 milyar dolar nerede?" sorusuna getiren Saydam, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli'nin yaptığı detaylı açıklamayı köşesine taşıyarak, muhalefete şu tepkiyi gösterdi: "Hadi akıldan vazgeçtik, vicdan nerede?"

Merkez Bankası rezervleri açıklandı

İşte Ali Saydam'ın yazısının tamamı;

"Muhalefetin tipolojisini çıkarmak pek zor olmasa gerek... Siyasi iletişim literatürüne henüz girmese de yakındır: "Mıncıkla bırak" taktiği...

Ortaya yalan-dolan bir laf atıyorlar... O lafın üzerine bir sürü sazan atlıyor... Suni bir gündem oluşturma çabasıyla bunu mıncıklayıp duruyorlar. Ne zamanki o lafın laf olmadığı anlaşılıyor, bu sefer onu bırakıp mıncıklayacak başka bir şey buluyorlar…

Yeni bir taktik değil bu. Örnekleri çok... Mesela "Deprem paraları nerde?"... Cumhurbaşkanı çıkıp "Toplanan paranın 5 kat fazlasını deprem bölgesine harcadık" diyor...

Bu sefer başlıyorlar "15 Temmuz sonrası şehit yakınları ve gaziler için toplanan paralar nerede?" Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk "Nisan 2020'den bugüne kadar 12 ödeme yapılırken, sağlanan toplam destek 35 milyon lirayı aştı" açıklamasını yayınlıyor... Ödemelerin nasıl devam edeceğini belirtiyor, hadi ondan da vazgeçiyorlar...

"Biraz da Man Adası'na takılalım" diyorlar bu kez... Utanmadan, sıkılmadan Cumhurbaşkanı ve yakınlarının Man Adası'ndaki şirketlere para gönderdiğini iddia ediyorlar. Mahkeme kararıyla iddianın asılsız ve iftira olduğu kanıtlanıp da Kemal Bey 130 bin lira tazminat ödemeye mahkûm edilince o konu da kapanıyor...

Say say bitmez.... "Biz Bize Yeteriz Türkiyem" kampanyasıyla toplanan paralar nerede?... Bunu da mıncıkla bırak taktiğiyle ele aldılar... Sonra konu kapandı... Tıpkı "Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen Evrensel Hizmet Fonu'nda toplanan paralar nerede?" sorusunda olduğu gibi...

Son numaraları da "128 milyar dolar nerede?"

Bu numara siyasi iletişimde işe yarasa, CHP üst yönetimine siyasi ikbal getirse, yüreğimiz gam yemeyecek... Oysa yıllardır sağdan say %25, soldan say %25... Çakılıp kalmışlar... Onlar böyle "Ah nerede, vah nerede?" diye dolaşırken, en güzel cevabı AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli vermiş, "128 milyar dolar burada, sizin aklınız nerede?"

"128 milyar dolar burada, sizin aklınız nerede?"

128 milyar doların tamamının, ödemelerin finansmanında kullanıldığını söyleyen Canikli, bu ödemelerin neler olduğunu "tane tane" bir güzel anlatmış:

"Merkez Bankası'nın doğrudan veya dolaylı olarak ticari bankalar üzerinden piyasaya verdiği dolarlar, piyasada oluşan fiyattan satılır. Merkez Bankası doların fiyatını belirlemez; fiyat piyasada oluşur... 128 milyar doların nereye gittiğini olabildiğince basite indirgeyerek anlatmaya çalışalım.

2019 ve 2020 yıllarında dolar kimlere satılmış? Cari açığın finansmanı için Merkez Bankası 30 milyar dolar döviz satmış. Yani 30 milyar doları ithalatçılar satın almış. 2019 ve 2020 yıllarında toplam 36 milyar dolarlık altın ithalatı gerçekleştirildi. 75 milyar doları Türkiye'de yerleşik gerçek ve tüzel kişiler tarafından satın alınmış. Yani 75 milyar dolarlık TL cinsinden hesaplarını dolara çevirmişler. Bu 75 milyar dolar Türkiye'deki bankalarda hesaplarda durmaktadır.

Özel sektör dış borcunu ödemek için 43 milyar dolar satın almış. 2019 ve 2020 yıllarında 12 milyar dolar portföy yatırımcısının çıkışı olmuş. Yani yabancı yatırımcı daha önceki yıllarda Türkiye'ye getirip TL'ye çevirerek portföy yatırımında kullandığı dövizinin 12 milyar dolarlık kısmını dövize çevirip geldiği ülkeye geri götürmüştür. Yani 12 milyar dolarlık döviz satın almıştır.

Bu dört kalemi topladığımızda 160 milyar dolara ulaşılmaktadır. Bu rakam 128 milyar doların bir hayli üzerindedir. Bu durum Merkez Bankası'nın 2019 ve 2020 yıllarında 160 milyar dolar satış yaptığı anlamına gelmiyor."

Hadi akıldan vazgeçtik, vicdan nerede?"

KAYNAK : Yeni Şafak
YORUMLAR 24 TÜMÜ
  • İki sandalye 3 yıl önce Şikayet Et
    Müdafaa 121 milyar TL yi ne yaptı. Bu paralar nerede. Bir masa iki sandalye ile reklam firması kurdurup bu paraları reklam gideri diye kimlere aktardı. Bunu örtbas etmek için 128 milyar dolar nerede yalanını ortaya attılar. Bir sis bombası gibi. Bu siste müdafaa 121 milyar TL yi kaybetti. Nerede bu paralar açıklasınlar.
    Cevapla
  • Burak 3 yıl önce Şikayet Et
    Chp tecavüz ettiği kadınların, destek olduğu terörün hesabını verdi mi ki hesap soruyor
    Cevapla
  • he inandık inadık 3 yıl önce Şikayet Et
    anlatmayın kayıtları gösterin
    Cevapla
  • mohammed 3 yıl önce Şikayet Et
    inanmazmış anlaşıldı ihbar sen HAİNSİN
    Cevapla
  • S. M 3 yıl önce Şikayet Et
    Iranlılar yüzyıllardır o bölgeleri baskılamışlar, kürtce dedikleride zaten %90farsca%10 arapca. Asimile çalışmalarını hep yaptılar, Türkmen i asimile etmeye uğraştılar.
    Cevapla
  • Ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Konuyu nasıl buraya getirdin. Dil uzmanı mısın ? Türkçenin kaçta kaçı yabancı ... Tek kelime Kürtçe bilmezsiniz, ancak ahkam kesersiniz. 90'lı yılların hastalıklı zihniyeti hortladı yine... Kürt yok, Kürtçe zaten hiç yok... Kürtlerin ahı sizi tutar inşallah...
    Cevapla
  • cinar382 3 yıl önce Şikayet Et
    Adamların İktidar olmak gibi bir düşüncesi yokki. Geçmişten bu güne bakın İktidar olmak isteyenin önce Devlet aklı ve Devlet adamı duruşu olması gerekir bakın varmı , Bunlar Belirli bir kesimin oyunu alalım biraz millet vekili birazda Belediye başkanı cıkaralım yeterli hem neden sorumluluk alsınlarki düşündüklerinde de haklılar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR