Bakan Karaismailoğlu Kanal İstanbul'un maliyetini açıkladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismaioğlu, "Kanal İstanbul'un maliyeti yaklaşık 15 milyar dolar. İhaleye çıkılınca bu rakamlar düşecektir" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 07.05.2021 22:20 GÜNCELLEME 10.05.2021 17:06 EKONOMİ
Bakan Karaismailoğlu Kanal İstanbul'un maliyetini açıkladı
Bakan Karaismailoğlu Kanal İstanbul'un maliyetini açıkladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, TRT Haber canı yayınında gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Konuşmasında yaz aylarında temeli atılacak Kanal İstanbul ilişkin değerlendirmelerde bulunan Karaismailoğlu, "Kanal İstanbul'un maliyeti yaklaşık 15 milyar dolar. İhaleye çıkılınca bu rakamlar düşecektir. Haziran sonu itibarıyla ilk köprümüzün temelini atacağız. 6 tane köprümüz var. 6 köprünün maliyeti 1,4 milyar dolar olacak. 2021 yılı Kanal İstanbul için çok hareketli bir yıl olacak' dedi.

Rize İyidere Lojistik Limanı projesi kapsamında bölgede devam eden taş ocağı faaliyetine yönelik tartışmalara da değinen Bakan Karaismailoğlu, "Bu limanı da yapmamız için denize uygun taş bulmamız lazım. 10 farklı yerde inceleme yapıldı. En uygun yerin bu bölge olduğu gösterildi. Maalesef yanlış dezenformasyonlar. Biz sadece liman için oradan taş alacağız. Maden arama iddiaları doğru değil. Bölge halkıyla konuşuyoruz. Orada etkilenen 10 ağaç olursa yerine 100 ağaç dikeceğiz. Bazı marjinal gruplar bölgeyi karıştırmak için yanlış bilgi yayıyorlar. Bu bölgeye yapılacak bir yatırımın düşmanlığıdır" ifadelerini sözlerine ekledi.

Bakan Adil Karaismailoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

KANAL İSTANBUL PROJESİ

Kanal İstanbul da önemli projelerimizden biri. Kanal İstanbul bayadır ülke gündeminde. Hiçbir şey yapılmadığı algısı doğru değil. Kanal İstanbul'a niye ihtiyaç duyuyoruz. Ona bakmak lazım. Biz 2053'ün 2071'in ülkemizin 100 yıllık planlarını yapıyoruz. Kuzey Marmara Otoyolu, İstanbul Havalimanı bunları yapmak bir güç ve vizyon ister. Karadeniz artık ticari bir göl olmaya başladı.

ALTERNATİF OLACAK

İstanbul'dan geçen gemi sayısı 50 bini bulmuştu. Gemi hacimleri büyüdü, bunu kaldıracak yapıya ihtiyaç var. İstanbul Boğazı'ndan güvenli geçiş sadece 25 bin geçmesi gerekiyor. Artık öyle bir yere gelecek ki İstanbul'dan bu gemiler geçemeyecek. Beklemeye başlayacak ve sıra olacaklar. Alternatif bir su yolu Kanal İstanbul olduğu için burayı kullanacaklar.

KANAL İSTANBUL'UN MALİYETİ YAKLAŞIK 15 MİLYAR DOLAR

Kanal İstanbul'un maliyeti yaklaşık 15 milyar dolar. İhaleye çıkılınca bu rakamlar düşecektir. Lider ülke olmak için Kanal İstanbul olmazsa olmaz. Bu eşi benzeri olmayan boğazlara sahip çıkmamız gerekiyor. Genel projeye yük getirmeden bu projeyi yapacağız. Haziran sonu itibarıyla ilk köprümüzün temelini atacağız. 6 tane köprümüz var. 6 köprünün maliyeti 1,4 milyar dolar olacak. 2021 yılı Kanal İstanbul için çok hareketli bir yıl olacak.

5 YILDA TAMAMLANMASI PLANLANIYOR

Hem ülke ekonomisi kazanacak hem stratejik güç sağlayacak. Bu projeyle ilgili bizden bilgi isteyen ülkeler var. Kendi ölçeğinde dünyanın en sıralı projelerinden biri olacak. En az 5 yıl sürmesi gerek bir proje gibi gözüküyor. İnşallah bitirip ülkemize kazandıracağız. 

İSTANBUL'U SUSUZ BIRAKANLAR BİZE DERS VEREMEZ

200'e yakın bilim adamıyla bu proje hazırlandı. Karşı çıkan zihniyet birinci köprünün de yapılmamasını istiyordu. Yeşil alanlar dışarıda kalıyor. Hiçbir yeşil alan zarar görmeyecek. Buradaki kaybedeceğimiz su havzasını yeni yapacağımız 2 barajla daha fazlasını kazandıracağız. İstanbul'u susuzlukla tanıştıran CHP bize su dersi vermeye kalkıyor.

İKİZDERE'DEKİ TAŞ OCAĞI TARTIŞMALARI…

Rize Lojistik Limanı 30 farklı sektörde 8 bin kişiye istihdam sağlayacak. Bölgesel kalkınmaya önem veriyoruz. Bu limanı da yapmamız için denize uygun taş bulmamız lazım. 10 farklı yerde inceleme yapıldı. En uygun yerin bu bölge olduğu gösterildi. Maalesef yanlış dezenformasyonlar. Biz sadece liman için oradan taş alacağız. Maden arama iddiaları doğru değil. Bölge halkıyla konuşuyoruz. Orada etkilenen 10 ağaç olursa yerine 100 ağaç dikeceğiz. Bazı marjinal gruplar bölgeyi karıştırmak için yanlış bilgi yayıyorlar. Bu bölgeye yapılacak bir yatırımın düşmanlığıdır. Bölge halkının geleceğin için, bölge halkının ekonomisine katkı vermek için geliştirilmiş bir proje.

HIZLI TREN PROJELERİ

Anadolu'nun her tarafında bir projemiz var. Devam eden projelerimiz de var. İşlerimizin peşinde koşmaya devam ediyoruz. Yolların güvenli ve konforlo hale getirmemizle trafik kazalarında azalma meydana geldi.  Demir yolu alanında önemli çalışmalarımız var. Önümüzdeki günlerde Ankara-Sivas hattı işletmeye alınacak. 3500 kilometrelik inşaat çalışmalarımız var bu alanlarda. Ülkemizin her yerini hızlı trenle buluşturacağız. Yerli ve milli trenin 2023'te seri üretimine geçeceğiz.

KÖPRÜLERİN ZARAR ETTİĞİ İDDİASI

Yavuz Sultan Selim Köprüsü 2027 yılında milletin malı olacak. Bunlar kendi kendine yeten projeler. Bu kadar büyük projeleri devletin kasasından 1 kuruş çıkmadan yapıyoruz. Projelerin yüzde 82'i genel bütçe ile yapılıyor.

Avrasya Tüneli'nde pandemi sürecinde bile günlük 54 bin araç geçiyor. Avrasya Tüneli'nin yapılmasıyla 111 milyon saat tasarruf yapıldı. 4 yılda ekonomiye 6 milyarlık katkı oldu. 

Yap-işlet-devret konusunda dünyanın en başarılı projelerini yapıyoruz. Bu durumu eleştirenler iyi niyetli olsalar projeleri saatlerce anlatırız.

SALGIN DÖNEMİNDE İNTERNET KULLANIMI

Önümüzdeki aylarda 5B'yi fırlatma çalışmalarımız var. Salgın döneminde internet kullanımı yüzde 58 arttı. 2023 yılında her eve 100 MB internet verme hedefimiz var.

SİBER SALDIRILARI KİM DESTEKLİYOR?

Organize olan saldırılar da var bireysel olan saldırılar da var.  Bakanlık olarak şu anda 600 kilometre tünel işletmesi yapıyoruz. Ülkemizi ekonomik olarak dünyanın en büyük 10 ülkesinden biri yapmak için var gücümüzle çalışıyoruz.

YORUMLAR 76 TÜMÜ
  • Misaki Mili 2 yıl önce Şikayet Et
    Kanal İstanbul acil yapılmalı, Trakya'da ABD yanı başımıza askeri üs kuruyor, 10 sene sonrası için amaçlanan belli, AB-D'nin bizi dünya kamuoyunda medya silahı ile soykırım yalanları ile düşmanlaştırma kötü çocuk gibi gösterme stratejisi belli, buna karşı YPG/PKK denen teröristleri kahramanlar olarak gösterme stratejisi belli, hepsi tek bir amaca hizmet ediyor daha anlamak için uzman olmaya gerek yok. ABD bu zamana kadar bizi içeride kırmak için her şeyi yapacak ki AB-D işgaline karşı koymayalım. Sabır Meşhurun "10 Aralık Hareketi" adlı videosunu izleyiin..
    Cevapla
  • Süleyman 2 yıl önce Şikayet Et
    Kanalın derinliği büyük gemiler için uygun değil diyorlar akıntıyla kullanışlı olmaz deniyor gerekli araştırma yapıldı mı
    Cevapla
  • hamza 2 yıl önce Şikayet Et
    bişe değilmiş öderik
    Cevapla
  • vahitt 2 yıl önce Şikayet Et
    bütün bakanlar Oflu hmmm.. bende diyorum neden bu tren yolu güzergahı değişti ve hiç kimsenin çıtı çıkmıyor. kurul kuruldu yani
    Cevapla
  • Uyuzum 2 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun bakana
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR