Yılda 5 bin 500 ton üretiliyor, yurt dışına gönderiliyor

Almus Baraj gölünde her yıl üretilen yaklaşık 5 bin 500 ton somon balığı yurt dışına ihraç ediliyor.

ABONE OL
GİRİŞ 16.05.2021 15:47 GÜNCELLEME 16.05.2021 16:29 EKONOMİ
Yılda 5 bin 500 ton üretiliyor, yurt dışına gönderiliyor
Yılda 5 bin 500 ton üretiliyor, yurt dışına gönderiliyor

Tokat’ta tarım arazilerini sulayan, elektrik üretilen ve bölge turizmine katkı sağlayan Almus Barajı'nda balıkçılık ön sıralarda yer alıyor. Kooperatifler aracılığı ile sazan ve yayın balığının tutularak iç piyasaya sunulduğu barajda balık çiftlikleri dikkat çekiyor. İrili ufaklı 30’a yakın tesisin bulunduğu gölde yılda yaklaşık 5 bin 500 ton balık üretiliyor.

Üretilen balıklar yurt içinde İstanbul, Ankara, Samsun gibi büyük şehirlerin yanı sıra başta Japonya olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Tokat'tan büyük şehirlere gönderilen somon balıkları, işlendikten sonra yurt dışı piyasasına gönderiliyor. Üreticiler, pandemi dolayısıyla balığa talebin azalması nedeni ile sorun yaşıyor.

Balık üreticisi Salih Çarıkçıoğlu, irili ufaklı balık çiftliklerinde önemli oranda balık yetiştirildiğini belirterek, “Yaklaşık 30 tane tesis var. Yılda 5 bin 500 ton balık çıkıyor. Genellikle somon üretimi yapılıyor. Yurt içinin yanı sıra yurt dışına ihracatlar oluyor. Çin, Almanya, Japonya gibi ülkelere genellikle gönderiliyor” dedi.

Somon balığı üretiminde belirlenen üretimi yakaladıklarını ama fiyatların düşmesi nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını belirten Çarıkçıoğlu, “Genelde tonajı yakalıyoruz ama pandemiden dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Alabalığa talep azaldı. Bu nedenle geçen seneye göre fiyatlar çok düştü. Üretici ödemeler noktasında sıkıntı yaşıyor” diye konuştu.

KAYNAK : İHA
YORUMLAR 5
  • Dadaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Parayı aracılar kazanıyor gerisi hammallık.
    Cevapla
  • Bora 3 yıl önce Şikayet Et
    Öylede somonun kg ülkede yıl içinde 45 ila70 tl arası az ucuz verinde halkta alırım somona
    Cevapla
  • Uğur Ur 3 yıl önce Şikayet Et
    Denizlerle çevriliyiz ama istiridye tarımında yokuz. Google'da "Oyster Culture" yazıp görseller aratırsanız, küçük ölçekli işletmelere ne kadar uygun olduğunu görürsünüz...tam ihraçlık..
    Cevapla
  • Faruk 3 yıl önce Şikayet Et
    Sorun yaşıyorsa uyanıklığı bırakıp büyük şehirde maliyetine satsın halkta faydalansın kendide iflas etmesin.
    Cevapla
  • Bekir 3 yıl önce Şikayet Et
    Bir işletme hayatta kalması için kar etmesi gerekir. Kamu işletmesi değilki bu zararı hazineden karşılansın. Maliyetini de kurtarsa o işletme yürümez. Çünkü hesaba katılmayan bir maliyet her an olabilir.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR