Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiriyor! Son 2 hafta

Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren emlak vergisinin mart ayında başlayan ilk taksit ödeme dönemi 31 Mayıs'ta bitiyor.

ABONE OL
GİRİŞ 17.05.2021 09:11 GÜNCELLEME 17.05.2021 09:22 EKONOMİ
Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiriyor! Son 2 hafta
Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiriyor! Son 2 hafta

Emlak vergisinin ilk taksit ödeme dönemi 31 Mayıs'ta bitiyor. Geçen yıl ev alanlar bu yıl vergiye tabi olurken, bu sene ev sahibi olanların yükümlülüğü 2022'de başlayacak. Hiç geliri olmadığını belgeleyenler, gelirleri sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıkla sınırlı olan kişiler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri ve engelli vatandaşlar emlak vergisinden muaf tutulacak.

EMLAK VERGİSİ DEĞERİ NASIL HESAPLANACAK?

Emlak vergisi değeri, 4 yılda bir toplanan takdir komisyonlarınca belirleniyor. Belirlenen rakama her yıl yeniden değerleme oranının yarısı ekleniyor. Yeniden değerleme oranı bu yıl için yüzde 9.11 oldu. Buna göre, 2021 yılına ait vergi değerleri, rayiç değere yüzde 4.55 artış eklenerek bulunacak. Örneğin, geçen yıl 250 bin lira olan bir evin rayiç değeri üzerine yüzde 4.55 eklenecek.

Bu şekilde 2021'e ait değer bulunacak. Evin bu yılki vergi değeri 261 bin lira olacak. Bu rayiç değerin üzerine gayrimenkulün türü ve yerine göre belirlenen oranlar eklenecek. Konutların vergi oranı büyükşehirlerde binde 2, diğer illerde binde 1 olarak hesaplanacak.

ÖDEMELER NEREYE YAPILACAK?

Emlak Vergisi borcu olup olmadığını sorgulamak ve teyit etmek isteyen vatandaşlar, bu işlemleri belediyelerden veya e-Devlet aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) sunduğu İnternet Vergi Dairesi hizmeti işlemlerinden öğrenebilecek. Emlak vergisi taksitleri gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye doğrudan yapılacak.

Kovid-19 salgını sebebiyle banka şubelerine gitmek istemeyen vatandaşlar da bankaların mobil uygulamalarından bu işlemi gerçekleştirebilecek. Muafiyet şartlarını taşımayan tüm vatandaşlar emlak vergisini ödemeye tabi tululurken, verginin ilk ve ikinci taksidini belirlenen süre zarfında ödemeyenler için ise yüzde 1.6 oranında gecikme faizi uygulanacak.

 

YORUMLAR 3
  • emekli42 2 yıl önce Şikayet Et
    Emekliler için şayet bir evi varsa ondan (200 m2 yi geçmeyen) vergi alınmıyor. Bu durum her emekli için geçerli.Yani bu verilmiş bir hak. Ancak, evin eğer 200 m2 değil de 300 m2 ise evvelce verilmiş olan hak geçerli değil. Bu nasıl bir uygulama anlamak mümkün değil. Şöyle olması gerekli. 300 m2 - 200 m2 _-100 m2 bu 100 m2 nin vergisi alınması lazım.
    Cevapla
  • serdar demir 2 yıl önce Şikayet Et
    bu vergiyi ödeyecek paran varmı diye soran yok
    Cevapla
  • Hakan123 2 yıl önce Şikayet Et
    300-400bin TL'lik evlerde oturum 500-1000 TL odeyememek nasıl bir durumdur acaba ? Ozaman evinizi satın , kiraya geçin . Vergiden kurtulursunuz
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR