Türkiye'den 180 milyar dolarlık keşif

Fatih sondaj gemisi Tuna-1 ve Amasra-1 kuyularındaki 3 keşifte toplam 540 milyar metreküp doğalgaz buldu Günde 40 bin, ayda 1 milyon 200 bin hanenin yıllık doğalgaz ihtiyacı Karadeniz'den karşılanacak 2026 yılında Türkiye'de kullanılan toplam gazın yüzde 30'u Karadeniz'deki kuyulardan elde edilecek

ABONE OL
GİRİŞ 06.06.2021 10:41 GÜNCELLEME 06.06.2021 10:42 EKONOMİ
Türkiye'den 180 milyar dolarlık keşif
Türkiye'den 180 milyar dolarlık keşif

Fatih sondaj gemisinin son bir yılda Karadeniz'de üst üste yaptığı doğalgaz keşifleri ile şu ana kadar 540 milyar metreküplük keşfe imza atılırken, Türkiye'nin bölgedeki hedefi bugüne kadar varlığı tahmin edilen 4 trilyon metreküplük doğalgazın tümünü ortaya çıkarmak.

Keşifler Türkiye'nin elini güçlendirecekKeşifler Türkiye'nin elini güçlendirecek

Bunun için Fatih ve Kanuni sondaj gemilerinin önümüzdeki birkaç yılda bölgede 30-40 kuyu daha açması hedeflenirken, böylece Sakarya Gaz Sahası'nın yeni müjdelerin merkezi olması da kaçınılmaz olacak.

Fatih bugüne kadar Tuna- 1 lokasyonunda önce 320 milyar metreküp, ardından 85 milyar metreküp ve şimdi de Amasra-1 kuyusunda yaptığı 135 milyar metreküplük doğalgaz ile bugünkü fiyatlarla değeri 180 milyar dolar olan 540 milyar metreküplük doğalgaz bulmuş oldu.

GÜNLÜK 40 MILYON METREKÜP
İlk etapta kuyulardan Filyos'a günlük 10 milyon metreküp, ardından ise günlük 40 milyon metreküp doğalgaz taşınacak.

Böylece yıllık ortalama hane başı doğalgaz tüketimi bin metreküp olan Türkiye'de her gün 40 bin hanenin bir ayda ise 1 milyon 200 bin hanenin yıllık gaz ihtiyacını karşılayacak doğalgaz taşınacak.

Karadeniz'de 2023'te başlaması hedeflenen doğalgaz üretiminin yılda 5 ila 10 milyar metreküp seviyesinde yapılabileceği, en yüksek üretim seviyesine ise 2026'da ulaşılarak 15 milyar metreküp gaz üretilebileceği belirtiliyor.

Böylece, Karadeniz'deki sahadan Türkiye'nin yıllık doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 30'unun karşılanabileceği hesaplanıyor.

KAYNAK : SABAH
YORUMLAR 64 TÜMÜ
  • Gadir İnanır 3 yıl önce Şikayet Et
    Dinazor heykelleri yapanlar örnek alın çalışmaları
    Cevapla
  • Salih 3 yıl önce Şikayet Et
    2026 cok gec 2023 de olsun
    Cevapla
  • Ihsan 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadar yatirimin semeresini, inşallah muhalefetin heba etmesine yol açacak bor seçim sonucu ile karşılaşmayiz. Bu milletin içinda bazi genetiği bozuklar, kadir kiymet bilecek gibi görünmüyor.
    Cevapla
  • Sokrates 3 yıl önce Şikayet Et
    Yanlışlıkla beğendim bedenimi geri alma butonu eklerseniz sevinirim
    Cevapla
  • İstanbullu 3 yıl önce Şikayet Et
    Ya doğalgaz dediğiniz nedir ki , siz bir de muhalif belediyecilik hizmetlerini görün bir heykeller yapılıyor yıllar sürüyor. Şu anda Ab ve abd nin gündemi bu heykellerle nasıl başa çıkacağı.
    Cevapla
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Heykel deyip geçme.. bazılarının dinî imanı bu..
    Cevapla
  • alp 3 yıl önce Şikayet Et
    emeği geçenlerden Allah razı olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR