Bakan Pakdemirli: Yem fiyatlarına müdahale ediyoruz

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Besici yetiştiricilerimizi yüksek yem maliyetleri altında ezdirmeyeceğiz. Yem piyasalarındaki olağanüstü artışlara müdahale ediyoruz" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 14.06.2021 13:36 GÜNCELLEME 14.06.2021 14:54 EKONOMİ
Bakan Pakdemirli: Yem fiyatlarına müdahale ediyoruz
Bakan Pakdemirli: Yem fiyatlarına müdahale ediyoruz

Bakan Pakdemirli, yazılı açıklamasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından TMO alım fiyatlarının 17 Mayıs'ta açıklandığını hatırlattı.

Ekmeklik buğdayın tonunun yüzde 36 artışla 2 bin 250 lira, makarnalık buğdayın tonunun yüzde 36 artışla 2 bin 450 lira ve arpanın tonunun yüzde 37 artışla 1750 lira olarak belirlendiğini anımsatan Pakdemirli, "Açıklanan bu fiyatlar üreticilerimiz tarafından memnuniyetle karşılandı. Ancak kuraklık nedeniyle oluşan rekolte kaybı ve dış piyasalar bahane edilerek borsalarda düşük tonajlardaki işlemlerde yüksek fiyatların oluştuğunu gözlemledik. Özellikle iki önemli yem ham maddesi olan arpa ve mısırda yaşanan fiyat artışları ve spekülatif amaçlı stoklama faaliyetleri tüketicilerimizin yanı sıra besici ve yetiştiricilerimizi de olumsuz etkileyecek aşamaya geldi." değerlendirmesinde bulundu.

Söz konusu olumsuz etkiyi bertaraf etmek, hububat ve yem piyasalarının düzenlenmesi için bugüne kadar alınan tedbirlere değinen Pakdemirli, TMO tarafından 2020/21 sezonunda besici ve yetiştiriciler başta olmak üzere yem piyasalarına yönelik uygun fiyatlı yaklaşık 1,8 milyon ton arpa ve mısır satışı yapıldığının altını çizdi.

Pakdemirli, 2021/22 sezonunda ise alım fiyatlarının ilan edilmesinden sonra sektörün önünü görebilmesi amacıyla buğday ve arpa satış fiyatlarını belirlediklerine işaret ederek, "Ekmeklik buğdayın tonunu 2 bin 450 lira, makarnalık buğdayın tonunu 2 bin 650 lira ve arpanın tonunu 1950 lira olarak açıkladık. Ayrıca ekmeklik buğday talebi üzerindeki baskının azaltılması amacıyla ekmeklik buğdaydan elde edilen makarna kati ihracatlarını da kayda bağlayarak durdurduk." ifadelerini kullandı.

Yem piyasalarının regülasyonu için alınacak ilave önlemlere dikkati çeken Pakdemirli, TMO'nun son olarak mayıs ve haziranda yaklaşık 450 bin ton arpa ve mısırın besici ve yetiştiricilere satışını gerçekleştirdiğini vurguladı.

Pakdemirli, TMO üzerinden yem regülasyonu çalışmalarını başlattıklarını belirterek şunları kaydetti:

"Son günlerde yem ham maddeleri piyasasında oluşan yüksek fiyatların yetiştiricilerimizin maliyetlerini olumsuz etkilemesi, et ve süt üreticilerinin yem maliyetlerinin düşürülmesine yönelik yoğun talepleri üzerine hızlı ve güçlü bir şekilde bu regülasyonu başlattık. Yetiştiricilerimizi yüksek yem maliyetleri altında ezdirmeyeceğiz. Bu kapsamda TMO'nun, mevcut stoklarını kullanarak ve takviye ederek besici ve yetiştiricilerimizin yanı sıra yem sektöründeki tüm kullanıcıların ihtiyacını uygun fiyatla karşılamak üzere güçlü bir şekilde piyasalara müdahale edeceğiz. Dış ticaret tedbirleri konusunda da ilgili bakanlıklarla ve kamu kurumlarıyla iş birliği içerisinde gerekli tüm önlemler alınacak."

YORUMLAR 35 TÜMÜ
  • Zaza Gürsel 2 yıl önce Şikayet Et
    10 büyükbaş hayvanımın geçen yıl masrafı 25 bin TL idi, bu yıl 45 bin olacak. ACİL müdahale isteriz
    Cevapla
  • besici. 2 yıl önce Şikayet Et
    sayın bakanım çiftçi demek gıda demek besici demek gıda demek samanı tüccar alıyor yemi tüccar alıyor kendi kafasına göre at oynatıyor yeme inanın herhafta 7 .8 tl zam geliyor saman 1200 tl yonca 1500 tl gelde sençık buişin içinden yemin tonu 2640 tl şuan lütfen el atıp karaborsacının adı tüccar olmuş.
    Cevapla
  • Çare yok 2 yıl önce Şikayet Et
    Tek çare ,devlet tek el olsun. Her şeyi kamulaştırın hemi de bedelsiz.
    Cevapla
  • Vedat 2 yıl önce Şikayet Et
    bune biçim earım ülkesi ya
    Cevapla
  • HAKAN 2 yıl önce Şikayet Et
    Aman müdahale etmeyin. Düzgün çiftçilik nasıl yapılır öğrensinler. Hayvanını kapatıp hazır yemi basan ve o hayvanın etinden hayır bulacağını bekleyen vatandaşlarımız oldukça zor öğrenirler ya neyse. Sal kardeşim hayvanını! 100 sene evvel nasıl yapılıyordu bu iş onu öğren! Paranın dibine vurursun. Tarım ve hayvancılıkta bu ilaçlar suni yemler ve katkılı işlerden dönen parayı bulur ve Allahın rızasına uygun iş yapmış olur.
    Cevapla
  • Tarafsız 2 yıl önce Şikayet Et
    salacak mera mı kaldı!
    Cevapla
  • Sahici 2 yıl önce Şikayet Et
    Salması için çoban tutacak. Onun da maliyeti var. Senin dediğin o yıllarda köylerde herkesin en az 2 ineği vardı. Çobanın tüm masraflarını ortak karşılardı. Şimdi köylerde nüfusta kalmadı. Git gide boşalıyor. Hakkari de bir köy ve Nevşehir Derinkuyu ilçesinde bir köy tamamen boş ve sadece birer aile yaşıyor. Köylüye sahip çıkılmazsa toprak da sahipsiz kalıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR