Emeklilik müjdesi! Yapılandırma ile emekli olabilirsiniz

Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) olan Bağkur prim borcunu ödemeyenlerin borcu silinecek ve sigortalılık süresi dondurulacak.

ABONE OL
GİRİŞ 26.06.2021 13:37 GÜNCELLEME 26.06.2021 13:37 EKONOMİ
Emeklilik müjdesi! Yapılandırma ile emekli olabilirsiniz
Emeklilik müjdesi! Yapılandırma ile emekli olabilirsiniz

Vergi, SGK prim borcu, trafik cezası başta olmak üzere devlete olan çeşitli borçların yeniden yapılandırılarak peşin ya da taksitle ödenmesine imkan sağlayan ‘7326 sayılı yasa (yapılandırma yasası)’, geçmişe dönük prim borcu olan ve borcu nedeniyle primleri dondurulan yüz binlerce Bağkur’lu için kaçırılmayacak fırsatlar sunuyor.

ENGEL ORTADAN KALKACAK

Yasaya göre; Bağkur’luların ödeyemedikleri prim borçları silinecek ve sigortalılık süreleri dondurulacak. Dondurulan sürenin primini ödendikten sonra primi ve çalışma süreleri emekliliğe yeterli olan kişilerin emekli olmalarının önündeki engel kalkacak. Bu durumdaki kişiler emeklilik dilekçesi verip hemen maaş bağlatabilecek.

DAHA ÖNCE FATURA YÜKSEKTİ

2008’den başlayarak çeşitli kanunlarla Bağkur prim borcunu ödeyemeyen vatandaşların prim borçları silinerek sigortalılık süreleri donduruldu. Vatandaşlar daha sonra ellerine para geçince SGK’ya ihya (canlandırma) başvurusunda bulunabiliyordu. Ama dondurulmuş sigortalılık sürelerinin ihya edilebilmesi için ihya başvurusunun yapıldığı tarihteki asgari ücret veya bunun 7.5 katı arasında değişen tutar üzerinden prim ödeniyordu. Bu da ihyayı pahalı hale getiriyor, çoğu Bağkur’lu bunu karşılayamıyordu.

KİMLER YARARLANABİLECEK?

Köy ve mahalle muhtarları, kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile tarım Bağkur’luları, Bağkur tescili yapıldığı halde prim borçları nedeniyle daha önce çeşitli kanunlarla sigortalılık süresi dondurulmuş olanlar veya bunların hak sahipleri SGK’ya ihya başvurusu yapabilecek. Başvurular ise 1 Temmuz’da başlayacak ve 1 Kasım 2021 tarihine kadar devam edecek. Yasa 9 Haziran’da yürürlüğe girmişti. Bu tarihten itibaren başvuru yapanların başvuruları da kabul edilecek.

O GÜNÜN TARİFESİNE GÖRE DAHA İNDİRİMLİ

Yapılandırma, şartları ağır geldiği için primlerini canlandıramayan ve bu nedenle emekli olamayanlara da ihya kolaylığı sağlıyor. Bir başka ifadeyle cepten daha az para çıkacak. Ödenecek borç borçlu olunan yılın primine göre yapılacak. Sadece borcun anaparasına yurtiçi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) baz alınarak enflasyon farkı eklenecek. Bu da çok düşük bir fark. Örneğin; Ocak 2009-Aralık 2010 arasındaki sigortası dondurulan bir esnaf, ihya için 29 bin lira ödeyecekken 20 bin lira daha az yani 9 bin lira yatıracak ve primlerini geri kazanacak.

BORCU KAPATMAK İÇİN BU TARİHE AMAN DİKKAT!

İhya için çıkarılan borcun tamamının ilk taksit süresi içinde ödenmesi gerekecek. Böylece dondurulan primler emekliliğe sayılacak. Primi yeten hemen emekli olabilecek. SGK’ya olan borçların ilk taksit ödeme süresi ekim ayı olarak belirlendi. Cumhurbaşkanı Kararı ile ilk taksitin 1 ay uzatılması da mümkün. İhya için başvuranlar, borcun tamamını, öteleme kararı olmazsa 1 Kasım’a kadar, öteleme kararı olursa 31 Aralık’a kadar ödeyecek. Bu süre içinde ödeme yapmayanların ihya başvurusu geçersiz sayılacak.

OTOMATİK DONDURULACAK

Kendi adına bağımsız çalışanlarla tarım Bağkur’lularının 30 Nisan 2021 tarihinden önceki sürelere ilişkin prim borçlarını ekim ayı sonuna kadar ödememeleri veya yapılandırmamaları halinde prim borcu olan dönemlere ait sigorta süreleri otomatik dondurulacak. Bu kapsamdakiler eğer faaliyetine devam ediyorsa sigorta 1 Mayıs 2021 tarihinden itibaren devam edecek. Dondurulan süreler daha sonra talep edilmesi halinde canlandırılabilecek.

BAŞVURULAR NEREYE YAPILACAK?

Durdurulan sigortalılık sürelerinin ihyasına ilişkin başvurular sigortalılık dosyasının bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne, sosyal güvenlik merkezine yapılacak. Peşin ödeme yolunu tercih etmiş olan borçlular, ödemeleri gereken tutarları en geç 1 Kasım 2021 tarihine kadar yatırmamaları veya aynı tarihe kadar peşin ödeme taleplerini taksitle ödeme talebine dönüştürüp ilk taksit ödemesini de yine en geç 1 Kasım’a kadar yapmamaları halinde yapılandırma haklarını kaybedecekler. Ancak peşin olarak hesaplanan borcun ilk taksit süresinde ödenmemesi halinde, geç ödeme zammı ile birlikte ilk taksiti izleyen ikinci ayın sonuna kadar öderlerse peşin ödeme hükümlerinden yararlanabilecekler.

YORUMLAR 51 TÜMÜ
  • images 2 yıl önce Şikayet Et
    arkadaşlar ben 53 te emekli olacam 5 senem var
    Cevapla
  • doğru söyler 2 yıl önce Şikayet Et
    ayşe ve hatice kardeşler biz teknik bir konudan bahsediyoruz provakasyona gerek yok yani eyt li provake edip gaza getiremessiniz emekli olamıyorum diye fikirlerim değişmez
    Cevapla
  • 2008 ABO 2 yıl önce Şikayet Et
    İşçinin ödenen pirim gün sayısı arttıkça bağlanacak maaşı düşer. (EYT - ABO ÇETESİ)
    Cevapla
  • Kebap gibi hayat 2 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim ne ödersen sgk ya onu alirsin, Asgari ücretliyede herhalde doktor emeklisi baglayacak hali yokya sgk nin. Birak boş laga lugayi git çalişta emeklin artsin
    Cevapla
  • DAYI 2 yıl önce Şikayet Et
    herkes bekleyecek zamanı gelen emwkli olacak..
    Cevapla
  • Erkan 2 yıl önce Şikayet Et
    Almanya'da 67 yaşında emekli oluyorsun, Türkiye'de 56 ile 60 yaş arası... Bak arasında ne var...
    Cevapla
  • Sevilay 2 yıl önce Şikayet Et
    Erkan kardeş sen boşuna zahmet etme, Birazdan bizim çok bilmişler yine saçmalamaya başlar, almanyadakilerde bizden 10 kat fazla emekli parasi aliyor vs vs. Sen istedigin kadar anlat anlamak istemezler, Buradakilerin bildigi tek birşey var oda 1000 avro × 10 = 10.000 TL . Yani avrupadaki bir emekli türkiyeden 10 misli fazla harcama yapiyor desen bile ,dinlemez bizim insanlarimiz. Yani ne demişler Nato Mermer kafayiz , (TAŞ KAFAYIZ)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR