Dünya küçüldü Türkiye büyüdü! Satın alma gücünde 13. sıradayız

Dünya Bankası 2020 Satın Alma Gücü raporuna göre Türkiye 2,371 trilyon dolarlık SGP GSYH ile dünyanın 13. büyük ekonomisi unvanını korudu. Türkiye kişi başı 8 bin 600 dolar ‘nominal’ geliriyle, Kanada, Güney Kore ve Avustralya gibi ülkeleri geride bıraktı

ABONE OL
GİRİŞ 04.07.2021 13:48 GÜNCELLEME 04.07.2021 13:48 EKONOMİ
Dünya küçüldü Türkiye büyüdü! Satın alma gücünde 13. sıradayız
Dünya küçüldü Türkiye büyüdü! Satın alma gücünde 13. sıradayız

Pandemi ülke ekonomileri küçülürken Türkiye yılın ilk çeyreğinde yüzde 7 gibi yüksek bir büyümeye imza attı. İkinci çeyrekte ise yüzde 20 gibi rekor bir büyüme bekleniyor. Bu beklentiler ışığında Dünya Bankası 2020 Satın Alma Gücü ülkeler raporunu yayınladı. Bu raporda Türkiye 2,371 trilyon dolarlık satınalma gücü (SGP) bazında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (SGP GSYH) ile dünyanın 13. büyük ekonomisi unvanını korudu. Türkiye OECD ülkeleri içinde de 7’nci sırada yer aldı. Yani Türkiye gelişmiş ülkeler karşısında düşük gelire rağmen alım gücünü korumayı başardı.  Ekonomist Zeki Akıllıoğlu, Türkiye’nin 2018’den 2019’a yaklaşık 25 milyar dolar artış gösteren SGP GSYH’sinin 2019’dan 2020’ye de 36 milyar dolar arttığını belirterek “Böylelikle ülkemizin salgın sürecinde satın alma gücünü koruduğu, hatta artırdığı belirlenmiş oldu. Dünya satın alma gücü bazında 2,638 trilyon dolar, yani yüzde 2 küçülürken Türkiye 36 milyar dolar, yani yüzde 1,5 büyüme kaydetti” dedi.



720 MİLYAR DOLAR 2,3 TRİLYON DOLAR DEĞERİNDE
SGP kuru ile hesaplandığında, bir dolar ile ABD’de satın alınabilen ürün veya hizmetin aynısı veya eşdeğerinin Türkiye’de 2020 senesi için 2,13 TL’ye satın alınabildiğini belirten Akıllıoğlu “Dolayısıyla, satınalma gücü ile ilgili her sene EUROSTAT  ve TÜİK tarafından açıklanan parite rakamının Avrupa ülkeleri parite ortalamasından düşük olması millî gelir hesabı açısından Türkiye için bir dezavantaj değil, aksine daha az para ödeyerek eşdeğer ürüne sahip olabildiğini göstermektedir. Nitekim, Dünya Bankası ‘nominal GSYH’ 2020 ülkeler raporunda 720 milyar dolar nominal GSYH’ye sahip olan Türkiye, bu 720 milyar dolar nominal GSYH’si ile, ABD fiyatlarıyla 2,371 trilyon dolar değerinde olan ürün ve hizmete ulaşabilmektedir” diye konuştu.

KİŞİ BAŞI SATINALMA GÜCÜ 28 BİN 200 DOLAR
Dünya Bankası verilerine göre, Türkiye ‘Kişi Başı SGP GSYH’ hesabında dünyada ‘Üst Orta Gelir Grubu’ ülkeler içinde ikinci sıraya yükseldi. 2020 Raporunda Türkiye’nin kişi başı 28 bin 200 dolarlık satınalma gücüne sahip olduğu belirlendi.

Akıllıoğlu bu verinin önemini ise şöyle açıkladı: Bir başka deyişle ABD’de yaşayan bir kişinin 28 bin 200 dolar yıllık gelir ile sahip olduğu hayat standardını, Türkiye’de yaşayan bir kişi 8 bin 600 dolar gelir ile sağlayabilmekte. Türkiye’nin dahil olduğu ve Çin, Rusya, Endonezya, Brezilya, Meksika, Malezya, Arjantin, Güney Afrika Cumhuriyeti, Sırbistan gibi ülkelerin de içinde bulunduğu ‘üst orta gelir grubu’ ülkeleri 2020 kişi başı satın alma gücü sıralamasında; Rusya 28 bin 213 dolarla birinci, Türkiye 28 bin 120 dolarla ikinci, Malezya 27 bin 881 dolarla üçüncü sırayı almıştır.

NASIL HESAPLANIR?

Hesaplama yöntemi hakkında ayrıntılı bilgi veren Zeki Akıllıoğlu şunları kaydetti: Satınalma gücü hesabında enflasyonun etkisi sıfırdır… Karşılaştırılan ürün ve hizmetlerin eşanlı güncel fiyatları baz alındığından enflasyon fiyatların içinde hesaba dahil edilmiş olmaktadır. Satınalma Gücü hesabı yapılırken, cari kur yerine, ürün ve hizmetlerin ülkeler arası fiyat farklılıklarını ortadan kaldıran SGP kuru (PPP exchange rate) kullanılmaktadır. SGP kuru, her ülke para birimi için, ABD Dolarına karşı hesaplanmaktadır. SGP kuru, 1 ABD dolarının ABD’de satın aldığı ürün veya hizmetin, diğer ülkenin para birimiyle diğer ülkede kaça alındığını göstermektedir.

KAYNAK : Türkiye gazetesi
YORUMLAR 112 TÜMÜ
  • Heykel yapalim 3 yıl önce Şikayet Et
    Bugün Bodrum'da kalburüstü 5 tane restorantta rezervasyon yapmak için aradım maalesef yer yok.
    Cevapla
  • hüseyin 3 yıl önce Şikayet Et
    SADECE BODRUMDA DEĞİL BURSADA DA YER BULAMASSIN her yer tıklım tıklım çoğu açız diyenlerdir Allah biilir Gerçekten aç gibiydiler Allah daha çok versin
    Cevapla
  • otelci 3 yıl önce Şikayet Et
    Gurbetçiler doldurdu cogunu malum yüz eyro koysa 1000 tl aşkın yapıyor ben turizmciyim içerden pek kimse yok
    Cevapla
  • samankafa 3 yıl önce Şikayet Et
    Avrupalı 1000 euro bozdursa 10 bin TL yapar, asgari avrupada 2000 eoru civarındadır. bu ücretin yarısıyla Türkiye'de istediği yerde bir hafta tatil yapmaktadır.
    Cevapla
  • Hikmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Heyecanım he 2000 değil 3000 Euro iyice abartıyorsunuz ben almanyada yaşıyorum 160 saat Çalışıyorum 2000 Euro net elime geçiyor Ve ben asgari ücretin iki katını kırçalı kazanıyorum!! Bilip bilmeden konuşuyorsunuz biz burada parayı sokaktan topluyoruz! Siz burada olsanız yaşayamazsınız yapamazsınız burada ne kadar vergi ödediğimizi biliyor musunuz
    Cevapla
  • Malazgirt.....71 3 yıl önce Şikayet Et
    Samankafa sana yakışıyor ; neden mi :Almanya'da asgari ücret saati 9.60 € ; birşeyi önce öğren sonra konuş VE fesat olma....!!!
    Cevapla
  • Ramo 3 yıl önce Şikayet Et
    Rumuzun çok isabetli . Avrupa da asgari ücret 1600 avro , kira 1000 avro . Bir paket sigara 10 avro . Hiç bir asgari ücretli tatil falan yapaMaz...
    Cevapla
  • samankafa 3 yıl önce Şikayet Et
    sende asgari ücretle git azerbaycan,türki cumhuriyetlerde bir ay tatil yaparsın.Adamın hayatı hep Türkiyede mi geçiyor,mesele Yunanistanda geçimi nasıl.iye halk orda isyan ediyor.hükümet para dileniyor.AB yardımetmese batmıştı.Şimdi adalarını satıyor ya.
    Cevapla
  • İstanbullu 3 yıl önce Şikayet Et
    Rabbimize sonsuz şükürler olsun. Yeni Türkiye de sağlık parasız. Eğitim parasız.Gıda da Dünya'nın en ucuz Ülkelerinden biriyiz. Giyim de her fiyata ürün var . Çalışanlar bile maaşları ile 15 sene de evini , arabasını aldı. Tatil yapmayı bile öğrendik sene de en az bir kere . En alt gelir grubu nun güçlendirilmesi ile Türkiye istediği yere gelmiş olacaktır.
    Cevapla
  • hüseyin 3 yıl önce Şikayet Et
    Nankörlüğü şükürsüzlüğü vefasızlığı bırakmassak elimizdekilerde gider Allah korusun. Sanayileşmesi bizim gibi gecikipte zenginleşmeye başlayan ülkelerde alım gücü artar alım gücünün artması dolaylı olarak fiyatların artmasına sebep olur. Burada alt gelirliyi ezdirmemek gerekir. Devlete düşen görevler ile beraber zenginlere düşen görevlerde vardır.
    Cevapla
  • ENSAR 3 yıl önce Şikayet Et
    Millette büyüse iyi olur bu zamlar milletin belini büktü artık yetmezmi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR