Bayramda çalışan herkesi ilgilendiriyor! İlave 518 TL ödenecek

Bu yıl Kurban Bayramı ile 15 Temmuz bir araya geldi. Çalışanlar için 5,5 günlük resmi tatil oluşurken, bazı işçiler mesleği gereği 15 Temmuz ve bayramda da çalışmaya devam etti. Peki resmi tatillerde çalışan işçiye nasıl ücret ödenecek?

ABONE OL
GİRİŞ 18.07.2021 11:57 GÜNCELLEME 18.07.2021 11:57 EKONOMİ
Bayramda çalışan herkesi ilgilendiriyor! İlave 518 TL ödenecek
Bayramda çalışan herkesi ilgilendiriyor! İlave 518 TL ödenecek

Resmi tatil de ve bayram da çalışan asgari ücretli için 518 TL hesabına yatırılacakken maaşı daha yüksek olanlar için daha fazla ödeme yapılacak. Bayram da çalışanlar için işte merak edilen soruların cevabı...

Önümüzdeki salı gününden itibaren Kurban Bayramı başlıyor. Öncesinde de pazartesi günü arefe günü olacak. Yasalarımızda dini ve milli bayramlar resmi tatil olarak kabul ediliyor. Böylece arefe günü ile birlikte Kurban Bayramı 4.5 gün resmi tatil olarak kutlanacak. Bu yıl Kurban Bayramı öncesinde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü de resmi tatil olarak kutlandı. Böylece birbiri peşi sıra gelen resmi tatil süresi 5.5 günü buldu.

Resmi tatillerde çalışılmaması dışında bir ücretlendirme sistemi de bulunuyor. Birçok sektör resmi tatillerde iş başında olmak zorunda. Böylece işçiler tatil yerine çalışıyorlar. Bu da yasalarımıza göre ücretlendiriliyor. 15 Temmuz ile birlikte toplamda 5.5 günlük süre için ek ücret imkanı doğmuş oldu. Resmi tatil günlerinde çalışılmıyor. Çalışmayan işçiler maaşlarını tam alıyor. Bu günlerde çalışan işçilere ise her gün için ayrıca bir günlük ücret ödenmesi gerekiyor.

NASIL HESAPLANIYOR?

Aylık maaş alarak çalışan bir kişinin toplam brüt ücreti 30 güne bölünerek bir günlük ücret tutarı hesap ediliyor. Çıkan rakam ikiyle çarpılarak bayram çalışmasının ücreti bulunuyor. Yani maaşı 3.000 lira olan bir işçinin günlük yevmiyesi 100 lira olarak hesaplanıyor. Bu işçiye bayramda çalıştığı her gün için 100 liraya ilaveten, ayrıca 100 lira ödeniyor. Bayramda çalıştığı gün için 100 lira değil, 200 lira alıyor. Eğer bayram günü buna ilaveten mesai de yapmışsa, yani 7.5 saatten fazla çalışmışsa her saat çalışması için de yüzde 50 fazlasıyla ücret ödeniyor. Asgari ücretli bir işçiye 2021 yılı için günlük brüt 119.25 TL, net olarak da 94.20 TL ücret ödenmesi gerekiyor. 15 Temmuz'da ve 4.5 günlük bayram tatilinin tamamında çalışmak zorunda kalan asgari ücretli işçiye, normal ücretine ilave olarak 518.10 TL ücret ödenecek.

FAZLA MESAİ DE ÖDENİR

Bayramlarda yapılan çalışmaların ücreti nakit olarak ödeniyor. Bu çalışmalar yerine izin kullandırma gibi bir uygulama mevzuata aykırı kabul ediliyor. O yüzden çalışan işçilere izin yerine paralarının ödenmesi gerekiyor. Bayramda çalışanlar fazladan yevmiye alırken, eğer bir de fazla mesai yapmışlarsa yani haftalık çalışma süresi 45 saati geçerse bu kez ayrıca fazla çalışma ücreti daha alıyorlar.

GAZETECİLERİN ÖDEMESİ FARKLI

Bayramlarda çalışan sektörlerin başında medya geliyor. Gazetecilerin bayramlarda çalışmaları, diğer işçilere göre farklı ücretlendiriliyor. Basın İş Kanunu'nda genel tatil ücreti kavramı bulunmuyor. Bu yüzden de gazetecilerin çalışmaları tatil ücreti olarak değil fazla mesai olarak değerlendiriliyor. Diğer işçiler bayram çalışmalarında tam yevmiye alırken, gazetecilerde bu yevmiye yarım olarak, yani fazla çalışma şeklinde uygulanıyor. Günlük 100 lira yevmiye alan bir işçi bayramda çalışınca 200 lira alırken, gazeteci tam gün çalıştığında 150 lira alıyor. Gazetecide fazla çalışma ücreti saate göre belirleniyor. Dolayısıyla gazeteciler bayram günlerinde ya da resmi tatillerde kaç saat çalışmışlarsa o kadar saat ücretini yüzde 50 fazlasıyla alıyorlar.

İDARİ İZİN ÖZELİ KAPSAMAZ

Bayramlarda kamu çalışanları için verilen idari izinler özel sektörde mesai olarak nitelenmiyor. Eğer işveren kendi inisiyatifiyle tatili uzatırsa bu durumda özel sektör çalışanları da idari izinli sayılıyor.

PARA YERİNE İZİN OLMAZ

Bayramlarda yapılan çalışmaların ücreti para olarak ödeniyor. Bu ödemelerin bir sonraki ücret ile birlikte verilmesi gerekiyor. Bu çalışmalar yerine izin kullandırma gibi bir uygulama mevzuata aykırı kabul ediliyor. O yüzden çalışan işçilere izin yerine paralarının ödenmesi gerekiyor. Bayramda çalışanlar fazladan yevmiye alırken, bir de fazla mesai yapmışlarsa, yani haftalık çalışma süresi 45 saati geçerse bu kez ayrıca fazla çalışma ücreti de alıyorlar. Fazla mesailerin bir mali zorluk yoksa ödenmemesi işçiye haklı fesih ile tazminat alma hakkı da tanıyor. İş Kanunu'nun 24. Maddesi bu hakkı düzenliyor.

KAYNAK : Yeni Asır
YORUMLAR 54 TÜMÜ
  • Mustafa 3 yıl önce Şikayet Et
    Polise yok resmi izinde olsa sen istirahatliysen müdürün seni her türlü kullaniyor
    Cevapla
  • hakiki 3 yıl önce Şikayet Et
    havalimanı çalışanıyım temizlik işçisiyim normal ücret ödeniyor bilin istedim
    Cevapla
  • Er ka 3 yıl önce Şikayet Et
    Bayramda çalışan polislere ve diğer kurum personeline ne verecekler acaba
    Cevapla
  • Düşünen adam 3 yıl önce Şikayet Et
    Aynı mantık günlük maaşının iki katı mesai yaparsa %50daha
    Cevapla
  • burak van 3 yıl önce Şikayet Et
    memur emekli masalları erken ödenecekti odemediniz
    Cevapla
  • Sadece haberde 3 yıl önce Şikayet Et
    Çalıştığım işyeri haberdeki gibi para yerine bolbol bolbol bayram izni veriyor para vermemek için. Bayramda çalışıyoruz ama bayramdan sonra birgün haftalık izin birgün bayram izni şeklinde para yerine izin veriyor. Mesai ücreti istersen kapi yakın diyorlar.anlayacagjniz o paralar sadece haber de ödeniyor. Isciye bayram mesaisi veren işletme muhakkak var ama gen3lde para yerine izin veriliyor
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Kanunen resmi ve dini bayramlarda çalışanın izni olmadan yerine izin kullandıramz bu suçtur.şikeyet edin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR