Uzmanlar uyardı: Yeni kriz için geri sayım başladı!

Uzmanlar, otomotiv sektörünü ciddi şekilde etkileyen çip tedarik sorunlarının, akıllı telefon üretimini de ciddi şekilde etkileyeceğini düşünüyor.

ABONE OL
GİRİŞ 24.07.2021 17:00 GÜNCELLEME 24.07.2021 17:00 EKONOMİ
Uzmanlar uyardı: Yeni kriz için geri sayım başladı!
Uzmanlar uyardı: Yeni kriz için geri sayım başladı!

Çip krizi, bu yılın başlarında ilk olarak otomotiv sektöründe patlak verdi. Birçok otomobil üreticisi, yarı iletken tedarikinde yaşanan sorunlar nedeniyle zaman zaman üretimi durdurmak zorunda kaldı.

Otomotivi etkisi altına alan çip krizi, ardından tüketici elektroniği sektörüne sıçradı. Ancak şimdilik, bu sektördeki üretimde çok fazla aksamalar yaşanmıyor.

UZMANLAR UYARDI: SONRAKİ DURAK AKILLI TELEFONLAR

Sektör yetkilileri, dünyayı etkisi altına alan yarı iletken kıtlığının 2022'ye kadar sürebileceğini ve bir sonraki krizin akıllı telefonlara sıçrayacağını söylüyor.

ING Greater China baş ekonomisti Iris Pang, bu hafta Reuters Küresel Piyasalar Forumu'na verdiği demeçte, otomotiv sektörünün çip krizinden bu yıl oldukça fazla etkilendiğini, ancak Tayvan'ın karşılayamayacağı bazı üretim taleplerinin Çin tarafından üstlenilmesiyle krizin etkisinin azaldığını söyledi.

Toyota 3 fabrikasını kapattıToyota 3 fabrikasını kapattı


Pang'a göre, otomotivde etkisi azalan çip krizinin bir sonraki durağı akıllı telefonlar olacak. Bazı yeni model akıllı telefonların sevkiyatının gecikeceğini belirten ekonomist, şimdiden markaları uyardı.

Öte yandan, dünyanın en büyük çip tedarikçileri olan ASML, TSMC ve Intel gibi devler, üretimi artırmak için birbirleriyle yarışıyor.

AKHAN Semiconductor'ın kurucusu Adam Khan, daha geniş arz sıkıntısının 2022'nin ikinci çeyreğine kadar sürebileceğini söylüyor.

Çip girişimi Cerebras Systems'in CEO'su Andrew Feldman ise, satıcıların yeni çipler ve bileşenler için 32 haftaya kadar teslim süreleri teklif ettiğini söyleyerek sorunun büyüklüğüne dikkat çekiyor.

YORUMLAR 8 TÜMÜ
  • temel 2 yıl önce Şikayet Et
    panik yapmayin sayisiz cep var o olmaz ise baskasi olur hic olmaz ise yenisi almazsin paran cebin de kalir panik havasi verip fiatlara zam yapacaklar bende bes yillik bir tane var sanki canavar alo derim bazen msj atarim super yapiyor cep pc degil alo desin yeter
    Cevapla
  • vatansever 2 yıl önce Şikayet Et
    araba fiyatları uçtu satışları patladı telefon fiyatlarıda uçsun ki satışları artsın millet açlıktan araba telefon yazlık yiyor
    Cevapla
  • vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    adamlar az üretim yapıyolar ama çok kazanmak istiyolar bahane gerek tamam bizde enflasyon falan da dışarda yemezler bunu ne yapacaklar başka bahane çip mip yok çipim kırık çipim bozuk çipsizim ben
    Cevapla
  • cwm 2 yıl önce Şikayet Et
    haydi bakalım, nokia 3310 telefon 1500 tl olsun!
    Cevapla
  • Muşlu 2 yıl önce Şikayet Et
    acaba çip üreten firmalar kime ya da ne için çip üretiyor ki diğer sektörler de çip sıkıntısı başladı.
    Cevapla
  • Gaziantep 2 yıl önce Şikayet Et
    Üretimi yavaşlatarak daha çok para kazaniyorlar
    Cevapla
  • Yavuz 2 yıl önce Şikayet Et
    İnsana takacaklarmış telefona gerek kalmayacak otomatik bağlanacan...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR