81 ile yeni genelge gönderildi! Alışveriş poşetleri için yeni karar: Artık yasak

Son dakika haberi: Plastik alışveriş poşetleriyle ilgili bakanlıktan 81 ile yeni genelge gönderildi. Plastik atıkların ithal edilmesine getirilen yasağın iptal edilmesinin ardından, atık ithalatına yeni kurallar geldi.

ABONE OL
GİRİŞ 25.07.2021 11:30 GÜNCELLEME 25.07.2021 14:49 EKONOMİ
81 ile yeni genelge gönderildi! Alışveriş poşetleri için yeni karar: Artık yasak
81 ile yeni genelge gönderildi! Alışveriş poşetleri için yeni karar: Artık yasak

Son dakika haberi: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın genelgesine göre, atık ithalatı yapacak işletmeler, tesis inceleme raporu alacak. Hazırlanacak raporlarda, ithal edilen plastik atığın temizleme süreçlerine yer verilecek. Plastik alışveriş poşetleri, cips-çerez poşetleri gibi polietilen atıkları ise yasak kapsamında olacak.

81 İLE GENELGE GÖNDERİLDİ 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 81 ilin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine gönderdiği genelgesiyle, etilen polimerlerinden olan plastik atıkların ithalatını yapacak tesislerin teknik şartlarına yeniden düzenleme getiriliyor.

Genelgeye göre, plastik atık ithalatı yapacak işletmeler, kayıt belgesi alabilmek için tesisin bulunduğu il müdürlüğüne başvuruda bulunarak atık ithalatçısı tesis inceleme raporu çıkaracak.

Plastik atık ithalatı yapacak tesisler, farklı plastik polimerlerini ayrıştıracak, plastik dışı atıkları ayıracak, kırma-kesme işlemi uygulayacak altyapıya sahip olacak, temizleme ve kimyasal işlem uygulayarak mamül haline getirecek donanımı sağlayacak.

Atık ithalatında, geri kazanım yapılan tesisin elde ettiği ürünler raporlanacak. Atık ithalatçısı kayıt belgeleri, tek firmaya bağlı olsalar da her tesis için ayrı ayrı düzenlenecek.

Hazırlanacak raporlarda, ithal edilen plastik atığın temizleme süreçlerine yer verilecek; ısıl, kimyasal, biyolojik işlemler hakkında detaylı bilgi verilecek.

EMİSYON VERİLERİ KAYDA GEÇECEK 
Raporlarda tesislerin atık yönetim planı ile katı, sıvı ve gaz atıklar için atıksu ile emisyon verileri de kayda geçirilecek.

'TANIM' KRİTERİ 
Tesislerde lisans belgesine esas alınan belgelerden farklı durumlar oluşması halinde, inceleme işlemi sonlandırılarak, e-izin sisteminde güncelleme yapılması talep edilecek.

CEZAYA TABİ OLACAK 
Güncel belgelere göre yapılan incelemelerde tespit edilen olumsuzluklar, Çevre Kanunu’na göre cezaya tabi olacak.

Plastik atıkların tanımlanmasıyla, plastik alışveriş poşetleri, cips-çerez poşetleri gibi polietilen atıkların ithalatı ise yasak kapsamında olacak.

Plastik ambalajlar, kaynağında ayrı toplanmış ve malzeme türlerine göre ayrıştırılmış ancak geri dönüşümü sağlanmamış atık-hurda ambalaj malzemeleri olarak ithal edilebilecek.

YORUMLAR 41 TÜMÜ
  • Gurbetçi 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye avrupada en kötü kokan ülke küçümsediğimiz bulgar bile geri dönüşüme geçti
    Cevapla
  • Serkan Acar 3 yıl önce Şikayet Et
    Kurumsal magzalar Bu işi artık ticarete dönüştürdü , gelir kapısı yaptı şuan FLO mağazalarinda poşet 90 krs. 25 krs olayı yalan oldu yetkililerin dikkatine
    Cevapla
  • Boşnak 3 yıl önce Şikayet Et
    Zorlamı veriyorlar alma.
    Cevapla
  • Nam-ı Değer 3 yıl önce Şikayet Et
    Sadece Türkiye'nin değil dünyanın en saçma uygulaması. Poşet yasak olduktan sonra daha fazla poşet kullanılmaya başlandı. Olan vatandaşa oldu. Poşetleri parayla aşmakla birlikte firmaların reklamını da yapar oldular. O zaman ücretsiz kağıt poşet versinler marketler o zaman poşeti tamamen yasaklayın o zaman. Kısacası saçma saçma saçma... Tam poşetlik bir uygulama. Her 200 Tlye bir poşet bedava uygulaması bile olabilir. Yazık ya ne diyeyim. Uzaya uydu fırlatmakla meşgul olan bir hükümetin bir poşette bopulması çok garip bir durum. Yazık yazık yazık......
    Cevapla
  • Ömer 3 yıl önce Şikayet Et
    Yab o kadar kötüyse tamaman yasaklayın da bizde kurtulalım
    Cevapla
  • zafer gülten 3 yıl önce Şikayet Et
    ben oto kauçuk söktöründen emekliyim,ve şunu söyliyeyim.....bir kauçuk fabrikasından bir günde binlerce noylon poşete bedel çeşitli kimyasallar içeren kauçuk artığı çıkıyor.nereye dökülüyor bunlar,büyük ismi olan fabrikalar çöp toplamaya veriyor,ufak kaçuk işi yapan atelye türü yerler boş ve tenha buldukları yerlere döküyor.bunlara önlem alın siz.Türkiye yi kauçuk söktöründe Avrupa nın kirli pis işlerini yapan ülke olmaktan kurtarın,onlar monte ediyor,pis imalatı biz yapıyoruz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR