Türkiye birikimiyle öncü olabilir: Afganistan’da nadir fırsat

ABD işgalinin sona erdiği Afganistan’da zengin yer altı kaynakları çıkarılıp işletilmeyi bekliyor. Lityum, bakır, petrol gibi zenginliklere sahip Afganistan’ın teknik bilgi ve ekipman ihtiyacına dikkat çeken MÜSİAD Maden, Enerji Yönetimi ve Yatırımları Komite Başkanı Cihad Terzioğlu, Türkiye’nin bu ülkedeki enerji yatırımlarına öncülük edebileceğini ifade etti.

ABONE OL
GİRİŞ 20.08.2021 10:00 GÜNCELLEME 20.08.2021 10:01 EKONOMİ
Türkiye birikimiyle öncü olabilir:  Afganistan’da nadir fırsat
Türkiye birikimiyle öncü olabilir: Afganistan’da nadir fırsat

MÜSİAD Maden, Enerji Yönetimi ve Yatırımları Komite Başkanı Cihad Terzioğlu, Afganistan’daki gelişmelerin enerji dengelerini nasıl etkileyeceğini Yeni Şafak’a anlattı. İklim değişikliği ve küresel ısınmanın dünya enerji trendlerini değiştirdiğine işaret eden Terzioğlu, önümüzdeki 20 yılda bakır ile lityum gibi diğer nadir toprak elementlerine talebin yüzde 90’a kadar artacağını bildirdi.

Taliban, dünyanın umutsuzca ihtiyaç duyduğu madenlerin de sahibi olduTaliban, dünyanın umutsuzca ihtiyaç duyduğu madenlerin de sahibi oldu

ÇİN’İN YATIRIMLARI

Afganistan’ın söz konusu madenler açısından zenginliğini vurgulayan Terzioğlu, “Özellikle Çin’in artan madencilik yatırımlarının Afganistan’da da karşılığı oldu. 3 milyar dolar bedel ile Afganistan’daki en büyük bakır madeni sahası ‘Mes Aynak’ 2007 yılında 30 yıllığına Çin’e kiralandı. Çin’in kuşak ve yol hareketi kapsamında değerlendirebilecek bu yatırım, tedarik zincirinin kötü yönetimi sayesinde ki burada altyapı yetersizliklerinin de payı olmakla birlikte beklenen üretim seviyesine ulaşamadı” dedi.

‘LİTYUM’UN SUUDİ ARABİSTANI’

Terzioğlu, şöyle devam etti: “Yine 2007 yılında maden ve petrol işlerinde dünya otoritesi sayılan USGS, Afganistan’da o günün koşullarında 1 trilyon dolar değere sahip bakır ve nadir toprak elementi rezervi açıkladı.”

Terzioğlu, kimi raporlarda potansiyelinden ötürü Pakistan için ‘Lityumun Suudi Arabistan’ı’ benzetmesi yapıldığına dikkat çekti.

Terzioğlu, “Fakat Afganistan Maden Bakanlığı yayınlarından teyit ederek incelemeleri derinleştirdiğimizde, çoğu verilerin Sovyet rejimi zamanından kaldığını ve bu verilerin güncel teknolojilerle güncellenmesi gerektiğini analiz ettik. Afganistan Maden Bakanlığı, nadir toprak elementi madenciliğinde Türkiye’yi önde gelen ülkeler arasında göstermektedir. Bu noktada kamu kurumlarının ve özel sektör paydaşlarının know-how ve ekipman yeterliliği açısından bölgedeki yatırımlara öncülük edebileceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

TPAO rehberlik edebilir

Türkiye’nin enerji dönüşümünde gerekli olan maden yeterliliğini sağlayabileceği gibi başta elektrikli araçlar için kullanılacak batarya malzemeleri ve diğer altyapı ihtiyaçlarını bölgeden rahatlıkla sağlayabileceği öngörüsünde bulunan Terzioğlu, şunları kaydetti: “Özellikle son yıllarda kurumsal kültür ve tecrübelerini katlayarak devam eden MTA ve Eti Maden olmak üzere kamu kurumlarımız bölgede aktif rol olması mümkündür. Afganistan’ın zengin lityum ve nadir toprak elementi potansiyelinin yanısıra bölgedeki hidrokarbon kaynakları da göz ardı etmemek lazım. Nitekim TPAO 2012 yılından beri Mezar-ı Şerif ve Sandıklı sahalarında çalışıyor olup yapılacak olan diğer yatırımlara rehberlik edebileceğini söyleyebiliriz.”

KAYNAK : Yeni Şafak
YORUMLAR 24 TÜMÜ
  • abdullah 3 yıl önce Şikayet Et
    Bizim TOGG için lityum lazım. bordan elde edilen devede kulak bile değil. afganistadaki lityumu alabilirsek ( ki abd ,çin, bize yedirmezler) süper olur.
    Cevapla
  • Enigma 3 yıl önce Şikayet Et
    Biran önce Türkiye Afganistandaki karışıklığın önüne geçmesi ve sivil insanlara zarar verilmemesi için adımlar atması gerekir. Ondan sonra diğer konulara hızlı bir şekilde giriş yapılabilir.
    Cevapla
  • avcı 3 yıl önce Şikayet Et
    bizim kimsenin altınına ,gümüşüne ihtiyacımız yok. müslüman olarak düşkünlere sahip çıkmak boynumuzun borcu. biz ve atalarımız batılılar gibi emperyalist,kan emici olmadık,olmayacağız. dünyayı TÜRKÜN merhameti kurtaracak inşallah.
    Cevapla
  • Gaziantepli 3 yıl önce Şikayet Et
    İyide o madenleri Taliban işletemeyeceğine göre bırakalım Çin, Rusya, İran, Avrupa ülkelerimi işletsin? Sömürmeyeceksin karşılıklı iş yapılacak. Sen yapmazsan bu saydığım ülkeler yapacak.
    Cevapla
  • Akif 3 yıl önce Şikayet Et
    Afganistan Bayrağı iade edilmeli ve Taliban Bayrağı bir parti simgesi gibi olmalıdır. Bayrak bir milletin onurudur, şerefidir, buna yapılan saygısızlık mutlaka yanıt bulacaktır. Huzur ve Barış isteniyorsa tabi.
    Cevapla
  • Akif 3 yıl önce Şikayet Et
    Taliban, sözünde durmalı ve Afgan halkına karşı baskı, zulüm ve şiddete son vermelidir. Meşru olmak istiyorlarsa, Afgan halkına karşı şiddet kullanmayı terk etmek zorundalar. Aksi halde kesin olarak kalıcı olamazlar. Kabul görmezler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR