İlaç şirketleri pandemide servetine servet kattı

Dünyanın en büyük ilaç şirketlerinden bazıları COVID-19 pandemisinde merkezî bir rol oynadı, yüksek gelir sağladı. Yalnızca 2020’de, dünyanın en büyük 50 ilaç şirketi 851 milyar dolarlık gelir elde etti.

ABONE OL
GİRİŞ 23.09.2021 06:42 GÜNCELLEME 23.09.2021 06:42 EKONOMİ
İlaç şirketleri pandemide servetine servet kattı
İlaç şirketleri pandemide servetine servet kattı

Piyasa değerine göre şu anda dünyanın en büyük beş ilaç şirketi:

1. Johnson & Johnson İlaç ve tüketim malları devi, 428,7 milyar dolar piyasa değerinde. ABD’de kullanılmasına izin verilen üçüncü aşıyı geliştirdi ve 2021’de TIME100 En Etkili Şirketler Listesi’ne girdi.

2. Roche İsviçreli ilaç devi onkoloji, immünoloji, bulaşıcı hastalıklar, oftalmoloji ve sinirbilimin ön saflarında yer almaktadır. 2019’da Roche’un ilaç satışları %16 artarak 53 milyar dolara yükseldi

3. Pfizer Kuzey Amerika’nın önde gelen COVID-19 aşı üreticisi olmasına rağmen Pfizer, sıralamada üçüncü sıraya geriledi. Şirket yakın zamanda, özellikle son çeyrekte, 2020’ye göre %86’lık bir operasyonel büyümeyi yansıtan 19,0 milyar $’lık geliriyle ivme kazandı.

4. Eli Lilly Eli Lilly, kendisini bir ilaç endüstrisi lideri olarak konumlandırma yolunda önemli bir adım attı. 2019’da 125 milyar dolarlık piyasa değeri olan Eli Lilly, %72’lik önemli bir büyümeyle 214,9 milyar dolarlık mevcut değere yükseldi.

5. Novartis İsviçre’nin ikinci büyük ilaç şirketi olan Novartis, yaklaşık 25 yıldır ilaç endüstrisinin önde gelen ismi. Piyasadaki en tanınmış ilaçların birincil üreticisi. 2020’de 2019’a kıyasla %3’lük bir artışla 48 milyar doların üzerinde gelir elde etti.

Dünyanın en büyük 10 ilaç şirketinden altısının merkezinin bulunduğu ABD ayrıca küresel pazarın %45’ini de elinde bulunduruyor.

İLAÇ ŞİRKETLERİNİN GELECEĞİ

COVID-19 pandemisi, hasta merkezli bir gelecek inşa etmede ilaç endüstrisinin kilit bir rol oynadığını ortaya çıkardı. Yeni araçlar ve ilaçlar araştırıp geliştiren ilaç şirketleri 3D ilaçlar, yapay zekâ güdümlü terapiler ve koruyucu tıp gibi önemli teknolojileri benimseyerek dijital bir devrime yöneldi. Gelişmekte olan pazarlar önümüzdeki yıllarda küresel ilaç pazarında daha önemli bir söz sahibi olacaklar. ‘Büyük ilaç’ şirketleri her yıl elde ettikleri devasa kârları artırmaya devam edecek olsa da, araştırma ve ilaç üretimi için Brezilya ve Hindistan gibi ülkeler gelecek yıllarda daha önemli hâle gelecek.

İLK 100'DE HANGİ ÜLKENİN KAÇ ŞİRKETİ VAR?

ABD 36
Japonya 13
Hindistan 12
İsviçre 6
Çin 5
Almanya 5
İrlanda 4
İngiltere 3
Danimarka 3
Kanada 3
Güney Kore 3
Fransa 1
Avustralya 1
Hong Kong 1
Hollanda 1
İsrail 1
Finlandiya 1
İsveç 1

KAYNAK : TÜRKİYE GAZETESİ
YORUMLAR 14 TÜMÜ
  • Qwerty 2 yıl önce Şikayet Et
    Bizde ilaç ve silah üretsek cok iyi yerlerde olabiliriz
    Cevapla
  • sedat catalcali 2 yıl önce Şikayet Et
    İsminin önünde Prof yazan kişilerin servetlerini kontrol edin özellikle son 2 yılda özellikle bilim kurulu özellikle 7/24 sıvı tellallığı yapan beyaz önlüklülerin hadi hodri meydan !
    Cevapla
  • Mikail 2 yıl önce Şikayet Et
    Eskiden bizim toplumumuzda şifacılar vardı. Eski Türk inanç geleneğinde şaman demek şifacı demekti. Çepni Türkleri'nden Bolulu Akşemsettin Hazretleri'de bu işin piriydi. Dünya'da ilk virüsü bulan kişidir. Sorun Türklerde değil zira bu mendebur virüse karşı aşı geliştiren en büyük şirketin sahipleri de Almanya'daki 2 Türk. Sorunu düşünsün herkes. 400 yıldır bu topraklarda gelişim neden duraksadı? Türk olmalarına rağmen pek çok kişi neden burada değil de batıda başarıyı yakalıyorlar. Bizi 500 yıldır kimler yönetiyor sorgulayalım hep birlikte. Selçuk Bayraktar'ı engellemeye çalışanların çoğu içeridendi. Sorgulamaya buradan başlayalım.
    Cevapla
  • Azee 2 yıl önce Şikayet Et
    Bunlarin derdi iyilestirmek deil..her ilac iyilestirse hastaligi.uretim yapamazlar.bu yuzden milyar dolar kazaniyorlar.
    Cevapla
  • selami 2 yıl önce Şikayet Et
    yiyemesinler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR