Dalında 2,5 liraya alınıyor, marketlerde 8 liraya satılıyor

Isparta Ziraat Odası Başkanı Selçuk, Isparta’da dalında 2,5 liraya kadar alınan elmanın büyük marketlerde 7-8 lira arasında satılmasına tepki gösterdi. Selçuk, "Etiket ve nakliyeleri ellerini vicdanlarına koyarak ayarlasınlar” dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 24.09.2021 15:17 GÜNCELLEME 24.09.2021 15:34 EKONOMİ
Dalında 2,5 liraya alınıyor, marketlerde 8 liraya satılıyor
Dalında 2,5 liraya alınıyor, marketlerde 8 liraya satılıyor

Türkiye’de yetiştirilen her 4 elmadan 1’ini üreten Isparta’da hasat sezonu başladı. Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, dalından 2,5 liraya kadar alınan elmanın marketlerde 7-8 liraya satılmasına anlam veremediklerini belirterek, “Arada 2-3 kat fiyat oldu mu insanlar elma ve diğer meyveleri alamıyor. Ellerini vicdanlarına koysunlar, etiketleri ve nakliyeleri ona göre ayarlasınlar” dedi.

Türkiye’nin meyve bahçesi Isparta, geçen yıl pandemi sürecine rağmen elma üretiminde yaklaşık 900 bin ton ile rekor kırdı. Ülkedeki elma üretiminin yüzde 25’ini karşılayan kentte, bu hasat sezonunda yeni bir üretim rekoru bekleniyor. Isparta’da Eğirdir ve Gelendost ilçeleri başta olmak üzere birçok yerde elma üretimi yapılıyor. Gönen ilçesine bağlı Senirce köyündeki elma bahçelerinde de bu anlamda hummalı bir çalışma var. Sabah erken saatlerde bahçelere giren işçiler, özenle topladıkları elmaları kasalara döküyor. Soğuk hava depolarında muhafaza altına alınan elmalar yurt içi ve yurt dışı pazarlarına gönderiliyor.

“ÜRETEN HER ÇİFTÇİMİZE ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM”

Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, kentte elma hasadının başladığını belirterek, üreticilere kazasız, belasız bir sezon diledi. Türkiye’de yetişten her 4 elmadan 1’inin Isparta’da üretildiğini kaydeden Selçuk, “Üreten, ekonomiye katkı sağlayan her bireye, her çiftçimize Isparta Ziraat Odası Başkanı ve Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı olarak teşekkür ederek, şükranlarımı sunarım” dedi.

“YAKLAŞIK 1 MİLYON TON REKOLTE BEKLİYORUZ”

Isparta’nın Türkiye’nin meyve bahçesi olarak işsizliğe de çare olduğunu belirten Selçuk, “İlimizin dört bir yanında şuanda hummalı bir şekilde elma toplama çalışması devam ediyor. Geçen yıl 900 bin ton civarında bir rekoltemiz oldu. Bu yıl yaklaşık 1 milyon ton rekolte bekliyoruz. Pandemi süresi içerisinde tarımın önemi anlaşıldı. Bu anlamda insanlar meyve de tüketiyor” dedi.

“YURTDIŞI PAZARI İÇİN PROSEDÜRLERİN KOLAYLAŞTIRILMASI LAZIM”

Selçuk, kentte üretilen elmaların İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlere gönderildiği gibi yurtdışına da ihraç edildiğini söyledi. Selçuk, “Devlet yetkililerimizden ricamız, başka ülkelere elmamız giderken prosedürler kolaylaştırılırsa, ürünlerimiz depolarda kalmaz. Elma toplandıktan sonra büyük soğuk hava depolarına gidiyor. İlimizde soğuk hava depolarında yaklaşık 500 bin ton depolama kapasitemiz mevcut. 11’inci aydan sonra başka iller ve yurtdışına kamyon tekerleri dönmezse 4 ve 5’inci ayda sıkıntı yaşıyoruz” diye konuştu.

“ZİYARETE GİDERKEN ELMA GÖTÜRELİM”

Üreticinin para kazanabilmesi için elmanın satılması gerektiğine değinen Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, “İnsanlarımızdan şunu rica ediyorum, bir eve ve bir hastaya ziyarete giderken kola yerine meyve, elma götürelim. Elmamız tüketilsin. Hastanelerde, okullarda, askeriyede, yemekhanelerde tüketilsin. Kendi ürünümüzü hem üretelim hem de değerinde satalım. Günde 1 elma obez olma diyoruz” dedi.

“ETİKETLERİ VE NAKLİYELERİ ELLERİNE VİCDANLARINA KOYARAK AYARLASINLAR”

Elmanın şuan dalında 2 lira ila 2 lira 50 kuruş arasında satıldığını ifade eden Selçuk, “Marketlerde elmanın fiyatı 7-8 liraya çıkıyor. Bununla ilgili rekabet kuruluna bir dilekçe verdik. Tabii ki insanlar para kazanacak ama arada fahiş, 2-3 kat fiyat oldu mu insanlar elma ve diğer meyveleri alamıyor. İnsanlar ellerini vicdanlarına koysunlar, etiketleri ve nakliyeleri tüccarlar ona göre ayarlarsın. Çünkü birileri yerken birileri bakmasın. Bu anlamda günaha girmeyelim” ifadelerini kullandı.

“SERBEST PİYASA AMA DEVLETİN DE BİR YAPTIRIMI OLACAKTIR”

Selçuk, Rekabet Kurulu’na verdikleri dilekçe ile fahiş fiyatların önüne geçilmesini istediklerini belirterek, “Malum serbest piyasa ama devletin de bir yaptırımı olacaktır” dedi.

KAYNAK : İHA
YORUMLAR 18 TÜMÜ
  • yağmur 2 yıl önce Şikayet Et
    Vicdanı varmıda elini vicdanına koyacak be kardeşim biz vatandaşı soyup soğana çevirdiler.
    Cevapla
  • Ankaralı 2 yıl önce Şikayet Et
    Kork. Allahtan, korkmayandan, daha ne diyeyim.
    Cevapla
  • Türkiye 81 2 yıl önce Şikayet Et
    Üretici, toptancı, pazarcı, zincirlisi zincirsizi marketçisi, yol kenarlarında satış yapanı... Alayınız aynısınız... Pazarda veya yol kenarında ürettiğini satan, (ben üreticiyim diyen) şahıslar da fahiş fiyattan satıyor. Sonra dönüp oazarcıya, marketçiye saldırıyor. Aracı, komisyoncu, tüccar olmadan sattığı malı pazardan, marketten ucuz satmıyor ki... Sözün kısası: Kim kimi yakalarsa öpüyor...
    Cevapla
  • vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    bu marketlere dur demek lazım. markette 7-8 tl yi gören pazarcı da halden 3 liraya alsa bile 7-8 tl ye satıyor. haksız soygun. (kazanç değil)
    Cevapla
  • ihsan kastamonu 2 yıl önce Şikayet Et
    yıllardır olan üreticiyle tüketiciye oluyor komisyon hal market pazar arasında sıkışıp kalıyor açılsın büyük şehirlere çks lı üretici pazarları satalım market fiatının yüzde 30-40-elli düşü yüne üreticide kazansın tüketicide bol yesin türkiyenin bütün çks lı zeytini yağı balı penir incir üzüm narenciye sebze meyve üretici satış yapabilmeli aynı tareneye son verilmeli
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR