Yargıtay'dan milyonlarca kiracıyı ilgilendiren emsal karar!

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, kiracıları yakından ilgilendiren bir karara imza attı. Kararda, mülk sahibinin ölümü durumunda tüm mirasçıların kendiliğinden kiralayan sıfatını kazandığı ve kira sözleşmesinin devam edeceği belirtildi.

ABONE OL
GİRİŞ 30.09.2021 10:14 GÜNCELLEME 05.10.2021 16:38 EKONOMİ
Yargıtay'dan milyonlarca kiracıyı ilgilendiren emsal karar!
Yargıtay'dan milyonlarca kiracıyı ilgilendiren emsal karar!

Yüksek Mahkeme; kira sözleşmesinin kiralayanın ölümü ile sona ermeyeceğini, mülk sahibinin ölümü durumunda tüm mirasçıların kendiliğinden kiralayan sıfatını kazandığını ve kira sözleşmesi devam edeceğine hükmetti.

Kiracı ile mülk sahibi arasındaki yıllar süren tartışma yargıya intikal etti. Asliye Hukuk Mahkemesi, el atmanın önlenmesi davasının açılmamış sayılmasına, davacıların açtığı ecri misil davasının reddine hükmetti. Karar temyiz edilince devreye giren Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, mahkeme kararını bozdu.

Kararda; kira süresinin 2 yıl olduğu, davacıların el atmanın önlenmesine yönelik taleplerinden vazgeçtiklerini beyan ettiğine dikkat çekildi.

Kararda; “Davalının elbirliği maliklerinden yalnızca biri ile kira sözleşmesi yapmakla kötü niyetli olduğunun ve her bir ortağın veraset ilamındaki payı oranında ecrimisil talep edebileceğinin kabulü gerekir. Her ne kadar dava dışı müfidenin yaptığı kira sözleşmesi geçersiz ise de bu husus dava konusu yapılmaktan vazgeçilmiştir. Hal böyle olunca, ecrimisil istemi yönünden yukarıda yazılı ilkelere göre inceleme yapılarak sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçe ile sonuca gidilmesi doğru değildir” ifadeleri yer aldı.

Davalı kararın düzeltilmesi talebiyle Yargıtay’a başvurdu. Yargıtay 8. Hukuk Dairesi emsal nitelikte bir karara imza attı.

Kararda; “Çekişme konusu 16 parsel sayılı taşınmazın davacıların murisi adına kayıtlı olduğu anlaşılmaktadır. Kayıt maliki tarafından 01/05/2005 başlangıç tarihli ve üç yıl süreli yazılı kira sözleşmesi ile davalı şirkete kiraya verildiği hususunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmamaktadır. Geçerli olan bir kira sözleşmesi ya tarafların birbirine uygun fesih bildirimi ile ya mahkeme kararı ile ya da kiralananın yok olması ile sona erer. Kayıt malikinin 2007 tarihinde vefat etmesi ile tüm mirasçıları kiraya veren sıfatını kendiliğinden kazanırlar. Mirasçılardan biri tarafından murisin ölümünden sonra yapılan kira sözleşmesi, kayıt maliki ile yapılan 01/05/2005 başlangıç tarihli kira sözleşmesini sona erdirmez.

Hal böyle olunca davalının dava konusu taşınmazı 01/05/2005 başlangıç tarihli kira sözleşmesine dayanarak kiracı sıfatıyla kullandığı bu seferki incelemeden anlaşılmakla davalı vekilinin karar düzeltme isteminin kabulü ile 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararının onanmasına oy birliği ile hükmedilmiştir.”

KAYNAK : İHA
YORUMLAR 8 TÜMÜ
  • Sakaryalı Mustafa 3 yıl önce Şikayet Et
    Tapu hariç!!Haklar.
    Cevapla
  • Avşar 3 yıl önce Şikayet Et
    Kiracıların bir çoğu kendilerine sunulan kararları çok iyi biliyor. Kanun daki açıklarında biliyor. Ev sahipleride kendi haklarını bilmeli ona göre sözleşme yapmalı. Şu sön dönemde biluyoruz ki bir çok ev sahibi fazla kira almak için neler yaptı.
    Cevapla
  • mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    5 YIL SUS 10 yıl sonra ancak çıkarabiliyorsun kiracıyı ben de kiracıyım bu adaletli bir durum değil!
    Cevapla
  • Osman 3 yıl önce Şikayet Et
    Aynı sorun benim başıma geldi. Dükkân sahibi ölünce mirasçıları beni çıkarmak istediler. Ama mahkeme sözleşmenin devamına karar verdi. Daha fazla para kazanmak için kiracıları sömürmek istiyorlar.
    Cevapla
  • Bilal 3 yıl önce Şikayet Et
    Kanunlar dengeli olmak zorunda. Etrafımda çok fazla boş ev var ve hiç birisi vermiyor kiraya, mahkeme mahkeme senelerce uğraşmamak için. Boş olsun kafam rahat olsun diyor. Haklı da.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR