Milyonları ilgilendiriyor! Vergi Usul Kanunu Meclis Başkanlığı'na sunuldu

AK Parti, 65 maddelik Vergi Usul Kanunu'nda değişiklik öngören yasa teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu.

ABONE OL
GİRİŞ 01.10.2021 11:59 GÜNCELLEME 01.10.2021 17:29 EKONOMİ
Milyonları ilgilendiriyor! Vergi Usul Kanunu Meclis Başkanlığı'na sunuldu
Milyonları ilgilendiriyor! Vergi Usul Kanunu Meclis Başkanlığı'na sunuldu

AK Parti milletvekilleri, 860 bin esnafı ilgilendiren ’Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni Meclis Başkanlığı’na sundu.

Çiftçiye vergi indirimi, cirosu 240 bin TL’nin altındaki küçük esnafa vergi muafiyeti, internet üzerinden para kazananlara vergi kolaylığı gibi düzenlemeler getiren teklif ile sosyal adaletin ve rekabet ortamının güçlendirilmesi hedefleniyor.

Mükelleflerin vergiye uyumlarını gözeten, vergi güvenliğini artıran, sosyal adaleti ve rekabet ortamını güçlendiren, yatırımları teşvik edip ihtilafları sonlandıran ve vergi uygulamalarında öngörülebilirliği sağlayan değişikliklerin hayata geçirilmesi amacıyla hazırlanan teklifle; basit usulde vergilendirilen mükelleflerin kazançlarının gelir vergisinden istisna edilmesi öngörülüyor.

KÜÇÜK ESNAFA VERGİ MUAFİYETİ

Yaklaşık 860 bin civarında olan ve ’küçük esnaf’ olarak ifade edilen mükellef grubunun, kazançlarının istisna edilmesiyle yıllık beyanname vermemeleri sağlanacak. Cirosu 240 bin TL’nin altındaki küçük esnafa da vergi muafiyeti getiriliyor.

Ayrıca düzenlemeyle; sosyal medya olarak da bilinen sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden paylaşım yapan sosyal içerik üreticilerinin elde ettikleri kazançlar ile mobil cihazlarda uygulama geliştirenlerin bu uygulamalardan elde ettikleri kazançların belirli bir tutara kadar olan kısmı istisna kapsamına alınacak. Ve bunların elde ettikleri hasılatlar üzerinden tevkifat suretiyle vergilendirilmeleri sağlanacak.

Yapılması öngörülen diğer bir değişiklikle de; çiftçilere yapılan destek ödemeleri gelir vergisinden istisna tutulacak ve bu ödemelerden herhangi bir vergi kesintisi yapılmayacak. Düzenleme ile geçici vergi beyannameleriyle ilgili de değişikliğe gidiliyor. Düzenlemenin devreye girmesiyle yılda 4 değil 3 kez beyanname verilecek.

DİJİTAL UYGULAMAYA GEÇİLİYOR

Son yıllarda bilişim dünyasında meydana gelen gelişmelere bağlı olarak vergi uygulamalarının elektronik ortama taşınması konusunda da düzenlemeye gidiliyor. Bu çerçevede; elektronik defter ve belge uygulamaları, Hazır Beyan Sistemi, Defter-Beyan Sistemi, İnternet Vergi Dairesi ve İnteraktif Vergi Dairesi uygulamaları, Elektronik Yoklama Sistemi, Elektronik Tebligat gibi birçok elektronik uygulama hayata geçirilerek mükelleflerin kullanımına sunulacak.

KAYNAK : DHA
YORUMLAR 77 TÜMÜ
  • ALİ EKBER 2 yıl önce Şikayet Et
    Çoğu vergi kaçıran fiş kesmeyen Lokanta, kıraathane vb Bu vergi mükelleflerini istisna edecen ama yanında çalışan asgari ücretliden gelir vergisi alıcan bu nasıl adalet be
    Cevapla
  • yasin 2 yıl önce Şikayet Et
    240.000 tl altında yıllık cirosu olan 1.000.000 vergi mükellefi var. 64.10 tl *12 kdv ekp, + 64,10*12 stp ekp 100*4 ekp geçici v. 1*250 gelir ekp devlet sadece 1 mükelleften sadece beyanname verdiği için yıllık 2188 tl damga vergisi alıyor. x 1.000.000 mükellef+ stopajları. devlet yıllık 10 milyar yeni türk lirasından vazgeçermi. geçerse yerine 30 milyar tl yeni birşey icat eder.
    Cevapla
  • Pars 2 yıl önce Şikayet Et
    Herkese vergi indirimi varda,kira geliri olanlara niye yok
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Ticaret odalarına zorunlu üyelik kaldırılsın ,kene gibiler 1 lira faydaları yok
    Cevapla
  • Niyeymiş 2 yıl önce Şikayet Et
    Cirosu 240 000 tl den az olan esnafa vergi muafiyeti olacaksa Yıllık geliri bu rakamdan daha az olan asgari ücretli ve bordrolu çalışana neden muafiyet yok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR