Avrupa’da doğal gaz fiyatı endişesi

Yetersiz arz ve artan taleple yükselişe geçen doğal gaz fiyatları dünyada kırmızı alarma sebep oldu. Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu Genel Sekreteri Yury Sentyurin, “Küresel piyasalar kış aylarındaki doğal gaz fiyatlarına ilişkin endişelerle kaynıyor. Avrupa’daki kış oynaklığı tetikleyebilir” dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 10.10.2021 09:41 GÜNCELLEME 10.10.2021 10:03 EKONOMİ
Avrupa’da doğal gaz fiyatı endişesi
Avrupa’da doğal gaz fiyatı endişesi

Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu (GECF) Genel Sekreteri Yury Sentyurin, son dönemde doğal gaz piyasalarında yaşanan fiyat dalgalanmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Sentyurin, Kovid-19 salgını nedeniyle birçok doğal gaz projesinin ertelendiğini, AB’nin spot fiyatlandırma mekanizmasını benimseme yönünde baskı oluşturduğunu ve bu nedenle doğal gaz fiyatlarındaki artışın çok yönlü bir sorun olduğunu dile getirdi.

SERT KIŞ FİYATI TETİKLER

Sentyurin, Hollanda’da TTF, İngiltere’de NBP gibi doğal gaz ticaret merkezlerinin yanı sıra Asya’da JKM piyasasında da gaz fiyatlarının rekor kırdığını anımsatarak, “Şu anda küresel piyasalar kış aylarındaki doğal gaz fiyatlarına ilişkin endişelerle kaynıyor. Ortalamadan daha düşük sıcaklıklar, Avrupa’da önümüzdeki kış mevsiminde doğal gaz fiyatlarında aşırı oynaklığı tetikleyebilir. Avrupa genelinde birden fazla hükümet gaz ve elektrik faturalarını düşük tutmak için müdahale etmek ve destek vermek zorunda kaldı” ifadelerini kullandı.

İNGİLTERE’DE 9 TEDARİKÇİ BATTI

Enerji piyasalarında belirsizliğin tüketici ve üreticiye zarar verdiğini belirten Sentyurin, “İngiltere’de yalnızca eylülde en az dokuz tedarikçi iflas etti” dedi. Sentyurin, Avrupa’da doğal gaz talebinin 2030’a kadar sabit kalacağının öngörüldüğünü, bölgenin doğal gazı bir geçiş yakıtı olarak benimsediğini ifade etti.

YORUMLAR 1
  • yolcu 2 yıl önce Şikayet Et
    siz Türkiye'ye bakın onlar bir zarar dokunmaz
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR