Yine aynı taktik! İndirim sonrası Türkiye'ye saldırdılar
Makro ekonomik verileriyle dünyanın birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerini geri bırakan Türkiye hakkında yabancı basın son dönemde aslı astarı olmayan haberlerini öne sürmeye başladı.
ABONE OLSabah Gazetesi Yazarı Dilek Güngör A Haber’de yayına katılarak "Yabancı basın neden Türkiye’yi hedef alıyor" sorusunu yanıtladı. Dilek Güngör yabancı basının, Merkez Bankası ve TÜİK başta olmak üzere kurumların itibarını hedef aldığını açıklayarak, manipülasyonu tek tek anlattı.
Türkiye ekonomi açıklanan ve beklenen makro ekonomik verileriyle Covid-19 sürecinde büyük darboğazlar yaşayan birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinden pozitif ayrıştı. Bunula beraber son dönemde yabancı basının Türkiye'yi hedef alan asılsız manipülatif haberleri piyasalarda dalgalanmalara neden oldu.
TÜRKİYE EKONOMİSİ BÜYÜME RAKAMLARIYLA DİKKAT ÇEKİYOR
Covid-19 sürecinin ekonomiler üzerindeki etkilerinin en yoğun yaşandığı 2020 yılında Türkiye ekonomisi yakaladığı yüzde 1.8 büyüme oranıyla, Çin ile beraber 'Covid-19 kaynaklı kriz yılı'nı pozitif kapatan iki ülkeden biri oldu.
TÜRKİYE 2021 YILINA DA HIZLI GİRDİ: OECD'YE DAMGA VURDU
2020 yılını pozitif büyümeyle kapatan Türkiye 2021 yılına da hızlı girdi. 2021 yılının ilk çeyreğinde yakaladığı yüzde 7'lik büyüme oranıyla Türkiye ekonomisi, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri arasında en çok büyüyen ülke oldu.
YILIN 2. ÇEYREĞİNDE TÜRKİYE GAZA BASTI
Yılın ikinci çeyreğinde ise Türkiye ekonomisi gaza bastı. Bu kez yüzde 21,7 büyüme kaydeden Türkiye ekonomisi, OECD ülkeleri arasında Birleşik Krallık'ın ardından ikinci sırada yer alarak göz kamaştırdı.
DEV KURULUŞLAR BİR BİR REVİZEYE GİTTİ
Türkiye'nin, aşılamadaki ilerlemenin yanı sıra ekonomisindeki hızlı toparlanma ve sanayi üretiminde güçlü bir seyir izlemesi büyümesini olumlu etkilerken, uluslararası kuruluşların Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahminlerinde yukarı yönlü revizyonları beraberinde getirdi.
* OECD, Eylül Ara Dönem Ekonomik Görünüm Raporu'nda, Türkiye'nin 2021 yılı büyüme beklentisini 2,7 puanlık artışla yüzde 8,4 seviyesine yükseltti.
* Dünya Bankası da Türkiye'ye yönelik 2021 yılı büyüme tahminini revize etti. Banka, beklentisini 3,5 puanlık artışla yüzde 5'ten yüzde 8,5'e çıkardı.
* Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nun eylül sayısında, Türkiye için 2021 büyüme beklentisini yüzde 7,9'dan yüzde 9,2'ye çıkardı.
* Standard & Poor's da (S&P) 28 Eylül'de yayımladığı Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) Bölgesi 2021 yılı 4. Çeyrek Raporu'nda, Türkiye'de ekonomik aktivite verilerinin daha önce tahmin edilenden güçlü olduğu belirtilerek, 2021 yılı için büyüme tahmininin yüzde 6,1'den yüzde 8,6'ya yükseltildiği bildirildi.
* Moody's ise Türkiye ekonomisi için 2021 büyüme tahminini yüzde 5'ten yüzde 6'ya yükseltti. Moody's, Türkiye ekonomisinin gelecek yıla ilişkin büyüme beklentisini de yüzde 3,5'ten yüzde 3,6'ya çıkardı.
* Türkiye için 2021 yılı büyüme beklentisini yüzde 7,5'ten yüzde 9,7'ye çıkaran Unicredit, 2022 büyüme tahminini de yüzde 3,5'ten yüzde 5,5'e yükseltti.
* JPMorgan, Türkiye için 2021 büyüme tahminini güçlü iç talep ve ihracattaki toparlanmayla yüzde 6,8'den yüzde 8,4'e revize ederken, 2022 büyüme tahminini yüzde 3,4 olarak korudu.
* Goldman Sachs da Türkiye ekonomisi için bu yıla ilişkin büyüme beklentisini yüzde 7,5'ten yüzde 9,5'e çıkardı.
* Uluslararası Para Fonu da (IMF) bugün yayımladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nun Ekim 2021 sayısında, Türkiye ekonomisinin 2021 büyüme tahminini yüzde 5,8'den yüzde 9'a yükseltti.
OLUMLU RAPORLARDAN RAHATSIZ OLDULAR: MANİPÜLASYONA BAŞLADILAR
Türkiye ekonomisinde yakalanan bu ivmeden ve olumlu raporlardan rahatsız olan lobi, yalan haberleriyle Türkiye'de piyasayı manipüle edici adımlar attı.
"KAVCIOĞLU'NUN GÖREVDEN ALINACAĞINA DAİR YALAN HABER YAPTILAR"
Geçtiğimiz hafta İngiliz haber ajansı Reuters'da bir haber yayımlandı. Bu haberde Merkez Bankası Şahap Kavcıoğlu'nun arasındaki iletişimin koptuğunu ve dolayısıyla başkanın görevden alınacağına dair isimsiz kaynakla bir haber piyasaya sürüldü.
"MANİPÜLASYON FAİZ İNDİRİMİNİN ARDINDAN GELDİ"
Bu manipülatif haber 100 baz puanlık faiz indirimden hemen sonra gerçekleşti. Sonra piyasalarda 'Merkez Bankası'nda neler oluyor' soruları geldi. Ardından Merkez Bankası'nın faiz indirimi sonrası 9 lira aşamayan dolar bu manipülasyon sonrası 9 lirayı aştı.
"REUTERS'IN ARDINDAN FINANCIAL TIMES HAREKETE GEÇTİ"
Reuters'tan sonra Financial Times'ta da bir haber yapılarak Merkez Bankası'nın itibarı hedef alındı. Daha sonra Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Ardından Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) Üyesi ve 2 Başkan Yardımcısı görevden alındı. Bunlardan sonra bu haberler devam etti.
Hatta görevden alınan PPK üyesi ile ilgili daha önce 'ABD'de yaşıyor neden hala görevde' diyenler 'Neden görevden alındı faiz indirimlerine karşıydı' diyerek akla ziyan yorumlar yaptı.
"TÜRKİYE'DE KURUMLARIN İTİBARINI HEDEF ALIYORLAR"
Burada şunu anlatmaya çalışıyorum. Türkiye'de genelde yaptıkları şu:
TÜİK'te de aynısı yapıldı. Önce kurumların itibarını bozucu haberler yapılıyor. Sonra herkes bu algıya inanıyor. Söylentiler üzerinden piyasaları bozucu etkiler ortaya çıkıyor.
-
Başğan 3 yıl önce Şikayet EtEnflasyon düşerse faiz düşer faiz düştüğü için enflasyon düşmez tam tersini yapıyorlar yazık günah şu memleketeBeğen Toplam 2 beğeni
-
Zakir 3 yıl önce Şikayet EtDünya sefalet sıralamasına bakınca yerimiz iyi görünmüyor.Beğen Toplam 2 beğeni
-
öztürk 3 yıl önce Şikayet Etfaizlerin inmesini milletimiz benimsiyor olumlu olan da bu.faizler her ay 1 puan daha düşürülmeli.enflasyon ve ekonomi 20 yıldır zor durumda bu nasıl düzelecek gelecekte milletçe göreceğiz.Beğen Toplam 5 beğeni
-
Hüseyin35 3 yıl önce Şikayet EtOlur, baska emriniz. Siparişle faiz indirilmez. Hava ısınınca termometre içindeki cıva yükselir. Hem hava ısınsın hem termometre düşsün demek doğru olmuyor. En büyük ithalat kalemleri azalırsa, dövize ihtiyaç da azalır ve döviz düşer. Ama bilgisayar, cep telefonu, petrol, ilaç, tütün v.s için dövize ne kadar ihtiyaç olursa o kadar yükselir.Beğen Toplam 2 beğeni
-
İsmet 3 yıl önce Şikayet EtABD de enflasyon % 5,4 Faiz % 0,25. Hani faiz enflasyonun üstünde olması gerekliydi.2 yıldır faiz artırdık ha artırıyoruz ha diyerek ABD merkez bankası oyalayıp duruyor,niye artırmıyor. Ama Türkiye ye gelince tüm ekonomistler faiz artırması lazım diyorlar.Beğen Toplam 6 beğeni
-
vatandaş 3 yıl önce Şikayet EtBenjamin rezerv para olabilir miBeğen Toplam 2 beğeni
-
Metin 3 yıl önce Şikayet EtBirkaç yıl önce CHP hükümete derhal İMF ye gitmelidir,gitmezse sonbaharda ekenomi batar idiasındaydı.Ülke batmayınca Türkiyenin güvensiz bir ülke olduğunu söyleyerek dışardan gelecek olan yatırımcıya Türkiyeyi kötüledi. Şimdide cinayetlerden bahsediyor.Bu adamın başkan olmasını düşünemiyorum.Beğen Toplam 9 beğeni