Özel sektör 2022 maaş zam oranı belli oluyor! Çalışanlara 3 ay fazladan zam müjdesi gelebilir

Son dakika haberi: Pandemi ve artan enflasyonla 2021 yılı zorlu geçerken, özel sektörde yıl başı zam oranı revize edildi. Zam oranında ilk hedef enflasyonun altında kalmamak olurken çalışanlarına destek olmak isteyen şirketler zammı 3 ay erkene çekmeye hazırlanıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 20.10.2021 12:46 GÜNCELLEME 20.10.2021 12:46 EKONOMİ
Özel sektör 2022 maaş zam oranı belli oluyor! Çalışanlara 3 ay fazladan zam müjdesi gelebilir
Özel sektör 2022 maaş zam oranı belli oluyor! Çalışanlara 3 ay fazladan zam müjdesi gelebilir

Haber7/ Fuat Öner

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren son dakika zam haberi:  2022 yılı Asgari Ücretin konuşulmaya başlanması ile beraber özel sektör çalışanları da yıl başında alacakları zammı şimdiden merak etmeye başladı. 

Küresel salgın nedeniyle yaşanan kapanmalar ve kısıtlamalarla 2021 yılında hem işçi hem de iş veren için zorlu geçti. 2020 yılında enflasyon 14,6 gelirken, şirketler 2021 yılı için planladıkları yüzde 14'lük zammı revize ederek çalışanlarına 2021 yılı için ortalama 15-20 arasında bir zam yaptı.

ALINAN ZAMLAR ERİDİ

Ancak yıl içerisinde yine pandeminin etkisi ve dolar kurunda yaşanan gelişmelerle fiyatlardaki aşırı yükseliş, eylül ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) şimdiden yüzde yıllık 19,58'lere çıkararak 10 aylık süreçte alınan bu zammı eritti.

2022 yılı özel sektör maaş zamlarının yüzde 22 olması bekleniyor

ÖZEL ŞİRKETLER 2022 ZAMLARINI ERKENE ÇEKİYOR

Özellikle son dönemde gıda fiyatlarında yaşanan yükseliş vatandaşın cebini oldukça fazla zorlarken özel sektör yöneticileri ise bu süreçte çalışanlarına destek olabilmek için çözüm arayışı içine girdi.

ÖZEL SEKTÖR ENFLASYON RAKAMLARINI DİKKATE ALIYOR

Türkiye'de özel sektörde faaliyet gösteren bir çok firma, yıl sonuna henüz iki ay varken erkenden zam hesaplamalarına başladı.

Özel sektör temsilcilerinden edinilen ilk bilgilere göre, 2022'de özel sektörde yapılacak maaş zam oranında en önemli etken enflasyon oranları olacak. 

ZAM RAKAMLARI REVİZE EDİLDİ: YÜZDE 22'YE YÜKSELDİ

2021 yılı beklentileri ışığında özel sektörde yüzde 17 olarak yapılan zam oranı,  geçtiğimiz yıl gibi bu yılda revize edilmeye başlandı. 

Eylül ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yıllık yüzde 19,58'e yükselmesi ve yıl sonu için beklentilerin yüzde 22 seviyelerinde çıkması sonrası yapılan araştırmaya göre özel sektörde 2022 yılı için gündeme gelen yeni maaş zam oranı 'en düşük yüzde 22' seviyesine yükseldi.

Kur ve yükselen enflasyon sonrası şirketler çalışanlarına 3 ay erken zam yapmayı planlıyor

ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANLARINA ERKEN ZAM MÜJDESİ GELEBİLİR

Milyonlarca özel sektör çalışanının merakla beklediği 2022 yılı zam oranları belli olmaya başlarken, yöneticilerin masasında ise çalışanları sevindirecek bir karar daha duruyor. 

Zam çalışmalarını erkene alan bir çok özel şirket, alım gücü düşen çalışanlarına destek olabilmek için zamlı maaşları yılbaşını beklemeden vermeyi planlıyor. Böylelikle çalışanlar 2-3 ay erken, yani 2022 yılında 15 ay zamlı maaş alarak yüksek fiyatlara karşı biraz rahatlamış olacak.

ÖZEL SEKTÖRDE EN YÜKSEK MAAŞ YAZILIMCILARA

E-ticaretin arttığı ve online hizmetlerin arttığı dönemde şirketler 2021’de de en yüksek maaşı yazılım geliştiricilere verdi. Tüm yazılım geliştirme rolleri arasında en yüksek maaş ise veri bilimciler, yapay zeka mühendisleri, kalite kontrol mühendisleri ve mobil geliştiriciler şeklinde sıralandı.

TÜRK METAL'İN TALEBİ YÜZDE 29,57 ZAM

Otomotiv, beyaz eşya ve elektronik sektörleri başta olmak üzere metal iş kolundaki 179 iş yerinde yaklaşık 130 bin çalışanı ilgilendiren Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Grup Toplu İş Sözleşmesinde pazarlık süreci başladı.

MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi'nde, ilk yılın ilk altı ayı yüzde 29,57,  ikinci altı ayı enflasyon oranı, ikinci yılın ilk altı ayı enflasyon oranı artı  saatlik 1 lira, ikinci altı ayı enflasyon oranında zam isteyen Türk Metal  Sendikası, sosyal yardımlara ise ilk yıl yüzde 35, ikinci yıl enflasyon artı  yüzde 4 zam talep ediyor.

Yapılan bu sözleşme, Türkiye'nin en büyük 100 sanayi kuruluşu içinde yer alan 20 firmayı birden kapsayacak. Toplu sözleşme kapsamındaki firmalar ise; Ford Otomotiv, Oyak Renault, Arçelik, Tofaş Türk, İÇDAŞ, Mercedes Benz Türk, BSH Ev D Aletleri, Aygaz, Borçelik, Bosch, Türk Traktör, MAN Türkiye, Siemens, Otokar, Borusan Mannesmann, Autoliv Cankor.

YORUMLAR 88 TÜMÜ
  • nevizade 3 yıl önce Şikayet Et
    fiyat farkı verilmeyen işlerde fiyat farkı versin idareler. ekonomik krizin bedelini memurlar işverene ödetiyorlar.
    Cevapla
  • Zeki 3 yıl önce Şikayet Et
    Devlet babada bı kıyak yapsa emekliye
    Cevapla
  • cahit 3 yıl önce Şikayet Et
    Keşke belirlenen zammı verseler.ona bile razı herkes...Allah işverene de işçiye de yardim etsin.
    Cevapla
  • Ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    2 veya 3 şirket yapacak zamı.eee geriye kalan.devlet öne çekmeli zamı
    Cevapla
  • Fedakar 3 yıl önce Şikayet Et
    Kamuda calisanlar icinde geri cekilmeli kamuda asgari ucretle calisiyoruz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR