Doğalgaz krizinde yeni gelişme: Moldova olağanüstü hal ilan etti

Son dakika haberi: Tüm dünyayı etkileyen enerji krizi derinleşiyor. Moldova parlamentosu, gaz tedariki nedeniyle 1 ay olağanüstü hal ilan etti.

ABONE OL
GİRİŞ 22.10.2021 15:56 GÜNCELLEME 22.10.2021 17:03 EKONOMİ
Doğalgaz krizinde yeni gelişme: Moldova olağanüstü hal ilan etti
Doğalgaz krizinde yeni gelişme: Moldova olağanüstü hal ilan etti

Pandemi sonrası tüm dünyayı etkileyen enerji krizi giderek büyümeye devam ediyor. Avrupa'da arz, talep ve piyasa tarafında yaşanan gelişmeler yüzünden doğalgaz fiyatlarında bu yıl yüzde 600'ün üzerinde pahalılaştı. Bu da bütün dünyayı bir enerji krizine sürükledi. 

Küreselde doğalgaz, kömür ve elektrikte artan fiyatlar yüzünden ilk iflaslar gelmeye başlarken bazı fabrikalarda üretimi durdurmaya başladı.

ENERJİ KRİZİ OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN ETTİRDİ

Tüm dünyayı korkutan enerji krizinin kış aylarıyla beraber etkisini daha da göstermesi beklenirken Moldova parlamentosu dikkat çeken bir karar aldı.

Gazprom'la 30 Eylül'de sona eren anlaşmanın uzatılması konusunda henüz mutabakat sağlayamayan Moldova'da hükümet, enerji alanında olağanüstü hal kararı aldı.

BAŞBAKAN GAVRİLİTSA'DAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI 
Basın toplantısı düzenleyen Moldova Başbakanı Gavrilitsa, "Olağanüstü hal, gazın yetmemesi ve ülkenin gaz sistemindeki basıncın düşmesi nedeniyle ilan ediliyor. Bundan dolayı bugün bakanlar kurulu toplanacak ve daha sonra olağanüstü hal kararının yürürlüğe koyulmasını talep etmek için parlamentoya geleceğim" dedi.

Başbakan Yardımcısı Mihay Popşoy, parlamentonun enerji krizinin yönetilmesinde hükümetin elini güçlendirmek için olağanüstü hal kararını destekleyeceğini belirtti.
Moldova ve Rusya arasında 2008 yılında imzalanan sözleşmenin süresi 30 Eylül'de sona ermiş ve taraflar Ekim sonuna kadar geçici bir uzatma yapılması konusunda mutabakat sağlamıştı. Ancak mutabakatın Moldova'nın ihtiyaç duyduğu gaz miktarının sadece yüzde 65'inin sevkiyatını öngörmesi nedeniyle ülkedeki gaz yetersiz kalıyor.

13 Ekim'de Moldova'da gazın yetersiz olması nedeniyle teyakkuz rejimi ilan edilmişti. Gaz tasarrufu için önlemler alınan ülkede, termik elektrik santralleri de dahil bazı enerji firmaları kısmen mazot ve kömüre geçiş yapmıştı.

Gazprom ile Moldavagaz arasında 2020 yazında yeni sözleşmeye için başlatılan müzakereler hala devam ediyor.

 

 

YORUMLAR 48 TÜMÜ
  • Uyan Müslüman 2 yıl önce Şikayet Et
    Youtube'da algıcı röportajcılar sürekli youtube videoları ile gençlerin beynini yıkıyor. Fondaş medya ve zombileri hergün devlet ve İslam düşmanlığı yapıyor. Hergün youtube ve twitter algıcı fondaş medya videolarını trendlere ve önerilen videolara koyuyor. Dünyada şuan küçük nüfuslu petrol zengini ülkeler dışında güllük gülistanlık bir ülke yok, Fransa'da 2018 yılından beri sarı yelekliler gösteri yapıyor, ABD'de Türkiye nüfusu kadar evsiz var. tüm dünyada enerji, kuraklık, kıtlık, doğal afetler krizi var. Türkiye yanı başındaki savaşa ve teröre, pandemiye ve dünya krizine rağmen çok şükür iyi durumda. Reise destek olalım.
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Acaba parlamenter sistemde olsak, 2 senede bir hükümet değişse bu pandemi sürecini nasıl yönetirdik? Ayrıca batı bize savaş açmış, bizdeki uzantılar da o telden çalıyor. Nizim seçtiğimiz çapsız c.başkanlığı yapmış kisi fin elçisi ile resim çekiliyor. Allah senden razı olsun milli duruşlu RTE.
    Cevapla
  • Kriptolara Dikkat 2 yıl önce Şikayet Et
    Motto, Pensilvanya'da havalar nasıl..!
    Cevapla
  • Motto 2 yıl önce Şikayet Et
    He aslanım he git kumda oyna
    Cevapla
  • kadir 2 yıl önce Şikayet Et
    allah seni kahretsin
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Şu anda tv kanalında tartışmada Sayın Mehmet Metiner çok güzel özetledi Almanyada hayat kolay değil asgari ücret 1500 yuro kira 800 yuro diye gerçekleri söylerken karşıyı savunan bayan doğalgaz, petrol, gübre dolarla alınıyor diyor hayat pahalanıyor diyor peki Türkiye merkez bankasında dolar basmıyorki bu dolarıda bir şekilde ihracatla kazanıp karşılanacak, buda faizin düşürülüp döviz fiatının artmasıyla fuzuli ithalatlar azaltılıp ihracat artırılarak karşılanır. Babacan zamanında alınan sıcak para dolar borçlarının faizinin dahi ödenmesi ülkemizi zorlamaktadır.
    Cevapla
  • 2023 Seçimleri 2 yıl önce Şikayet Et
    Youtube'da algıcı röportajcılar sürekli youtube videoları ile gençlerin beynini yıkıyor. Fondaş medya ve zombileri hergün devlet ve İslam düşmanlığı yapıyor. Hergün youtube ve twitter algıcı fondaş medya videolarını trendlere ve önerilen videolara koyuyor. Dünyada şuan küçük nüfuslu petrol zengini ülkeler dışında güllük gülistanlık bir ülke yok, Fransa'da 2018 yılından beri sarı yelekliler gösteri yapıyor şimdi anca pandemi sebebiyle susturuldular, ABD'de Türkiye nüfusu kadar evsiz var. Türkiye yanı başındaki savaşa ve teröre, pandemiye ve dünya krizine rağmen çok şükür iyi durumda. Reise destek olalım.
    Cevapla
  • İklimdeğişikliği 2 yıl önce Şikayet Et
    Aynen katılıyorum 2023 e kadar sosyal medya ayağı ve halkın içinden dolasan muhalefet algı operasyonları ile potansiyel elde etme düşünceleri gözüküyor bunu artık aleni şekilde hissediliyor görülüyor.
    Cevapla
  • İklimdeğişikliği 2 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa birliğin öncü devletlerinin nükleer santrali var ona güveniyorlar sadece biraz benzin artışı yaşarlar lakin diğer ülkeler durumu vahim gözüküyor bakalım yardım edeceklermi lokomotif ülkeler.salgında italyanın yaşadığı durum akıllara geliyor isyan edecek duruma gelmişlerdi rekor ölümler sonrası
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR