AB'den enerji krizi için yeni formül

Enerji fiyatları gündemiyle toplanan AB Liderler Zirvesi’nde, AB’nin yüzde 80 dışa bağımlı olduğu gaz tedarikinin, tedarikçiler artırılarak güvenceye alınması kararlaştırıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 23.10.2021 10:27 GÜNCELLEME 23.10.2021 10:27 EKONOMİ
AB'den enerji krizi için yeni formül
AB'den enerji krizi için yeni formül

AB ülkelerinin liderlerini Belçika'nın Başkenti Brüksel'de buluşturan AB Liderler Zirvesi, 2 gün süren görüşmelerin ardından sona erdi.

Zirve sonrasında basın toplantısı düzenleyen AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, toplantılarda görüşülen konulara ilişkin açıklamalarda bulunarak, enerji fiyatları ve sığınmacılar konularının ana gündem maddeleri olduğunu kaydetti.

AB, yüzde 80 dışa bağımlı olduğu gazda yeni tedarikçilere yönelecek

Zirvede AB'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirme kararı alındığı bildiren Komisyon Başkanı Leyen, "AB olarak kullandığımız gazın yüzde 80'inde dışa bağlıyız. Liderler daha fazla gaz rezervi yapılması için farklı tedarikçilerle görüşmemizi istedi. Ayrıca bundan 10 yıl önce 2 kat pahalı olan yenilenebilir enerji kaynaklarımız az da olsa, enerji bağımsızlığımızı destekliyor. Bu alanda da çabalarımıza devam edeceğiz'' dedi.

Merkel: “Alınan tedbirler, yenilenebilir enerjiye geçişe zarar vermemeli”

Görevini devretmeye hazırlanan Almanya Başbakanı Angela Merkel son kez katıldığı AB Liderler Zirvesi'nin 2. gün oturumunda yaptığı konuşmada, küresel enerji krizine değindi.

AB üye ülkelerinin, küresel enerji krizi ile mücadelede fiyatları azaltmak için aldığı tedbirlerin yenilenebilir enerjilere geçiş pahasına olmaması gerektiğini vurgulayan Merkel, "Enerji arzımızın orta veya uzun vadeli yenilenebilir enerjiye geçişi, iklim tarafsızlığı yönünde ilerlemeli ve bu, enerji fiyatlarındaki geçici artışlarla engellenmemeli” dedi.

Merkel ayrıca, AB liderlerinin enerji fiyatlarındaki son zamlarla ilgili tartışmalarının, üye devletlerin gerektiğinde bu tür durumlarda tepki vermek için kullanabilecekleri bir dizi özel önlem sağladığını da sözlerine ekledi.

AB Liderler Zirvesi'nde Merkel'e veda

Zirvede, 27 AB üyesi ülkenin liderleri, Almanya Başbakanı Merkel’e veda etti.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel, AB tarafından Şansölye Merkel'i anmak ve 16 yıl boyunca AB Konseyi'ne yaptığı katkılar için teşekkür etmek adına hazırlanan bir kliple vedalaşarak, Merkel’e saygılarını sundu. Michel'in twitter hesabından da paylaştığı klipte, Merkel'in farklı yıllar boyunca AB Liderler Zirvesi’ne gelişleri, yuvarlak masa toplantıları, ikili toplantıları ve basın toplantılarından görüntüler yer aldı. Merkel'in zirvelerde öne çıkan anlarından oluşan 2 dakikalık bir diğer klip de 2. gün oturumu öncesinde salonda izlendi. Klip gösteriminin ardından Merkel'e zirve gibi toplantıların yapıldığı Europa binasını temsilen bir veda hediyesi verildi.

Merkel’siz AB Liderler Zirvesi’ni, “Vatikansız Roma”ya benzetti

Avrupa Konseyi Başkanı Michel yaptığı konuşmada, 16 yıldır iktidarda olan 67 yaşındaki Merkel’i “bir anıt” olarak nitelendirerek, onsuz AB Liderler Zirvesi’nin “Vatikansız Roma” ya da “Eyfel Kulesi olmayan bir Paris” gibi olacağını söyledi. Michel, Merkel’e hitaben “Avrupa projesinin pusulası ve parlayan ışığısınız” ifadelerini kullandı.

Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel, “Merkel bir çeşit uzlaşma makinesiydi, Avrupa onu özleyecek” derken, Belçika Başbakanı Alexander de Croo ise Merkel’in 16 yıl boyunca Avrupa'da gerçekten iz bıraktığını ve 27 üye ülkenin en zor anlarında doğru kararlar alınmasına yardımcı olduğunu söyledi. Yeni Avusturya Şansölyesi Alexander Schallenberg de Merkel için “Şüphesiz, büyük bir Avrupalı, gidişi büyük bir boşluğa neden olacak” dedi.

Eski ABD Başkanı Barack Obama da Merkel’e video mesaj ile veda etti. Obama mesajında, "Merkez (Avrupa), sizin sayenizde birçok fırtınayı atlattı” diye konuştu.

Fransa'da enerji fiyatlarından etkilenenlere 100 euro verilecek

Öte yandan Fransa Hükümeti, hızla artan enerji ve yakıt fiyatlarından etkilenen 38 milyon vatandaşa 100 Euroluk destek vereceğini duyurdu.

“Enflasyon Ödeneği” adı altında, aylık geliri 2 bin euro ve altında olanlara tek sefere mahsus dağıtılacak 100 Euronun (yaklaşık bin 117 TL), araba, bisiklet ve motosiklet kullanmayan kişilere verileceği bildirildi. İlk ödemeler Aralık ayının sonunda işçilere verilirken, memurlar, öğrenciler ve emekliler ise ödemelerini 2022’in başında alabilecek. Fransa Başbakanı Jean Castex, 100 euroluk ödemelerin vergiye tabi olmayacağının da altını çizdi.

Macron: “100 euroluk enflasyon tazminatı daha adil ve hedefli”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, AB Liderler Zirvesi için bulunduğu Belçika'nın başkenti Brüksel'de yaptığı açıklamada, hükümetin yakıt, gaz, elektrik ve gıda ürünleri fiyatlarındaki artışa karşı yaklaşık 38 milyon Fransız'a 100 euro enflasyon tazminatı kararını savundu.

Macron, "Vergileri düşürmektense, bu desteğin adil ve daha iyi hedeflenmiş olduğunu düşünüyorum. KDV'yi manipüle etmek AB yasalarında mümkün değil ve yakıt vergilerinde aşağı yukarı ortalamayız. Fakat maliyeti çok daha yüksek, çok daha fazla" ifadelerini kullandı.

“Kriz devam edecek”

Alım gücünü desteklemek adına hedeflenmiş kitlelere hitap etmek gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Macron, yaşanan krizin devam edeceği mesajını vererek, "Farklı segmentlerde artışlara maruz kalan insanların satın alma gücünü desteklemek istiyorsak, genele değil, daha iyi hedeflenmiş bir kitleye hitap etmek daha iyidir. Kriz şüphesiz devam edecek. Hükümet tarafından alınan tedbirler orta vadede vatandaşlarımızı korumayı mümkün kılacaktır" dedi.

KAYNAK : İHA
YORUMLAR 2
  • Hakkı An 2 yıl önce Şikayet Et
    ÇİN gaz talebi fırtınası henüz piyasada esmedi. O zaman AFETİ görün. MERKEL ve NATO sonrası bu AVRUPA çok komik duruma düşecek; ENERJİ gibi stratejik bir kaynağını RUSYA nın ellerine teslim etmiş; D.AKDENİZDE gaz çıkarmaya hazırlanan TÜRKİYE ye AYB dan kredi vermek yerine YUNAN yokuşunu teşvik etmek gibi bir AKLINA YANDIĞIM vizyonsuz stratejiye kafasını gömmüş. Şimdi çölde kutup ayısı gibi zemheri de gaz gaz diye dört dönünde aklınız başınıza gelsin.
    Cevapla
  • İklimdeğişikliği 2 yıl önce Şikayet Et
    Merkelin danışmanlarında iş var yada onu yönlendiren üst akıl yoksa kendisi sadece figürandan ibaret.bu arada el ayak titremeside kesilmiş idareyi bırakacam dediği günden beri.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR