Bakan yardımcısı çarpıcı tabloyu açıkladı: Yüzde 95’i çöpe gidiyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı, Türkiye'deki doğaltaş konusunun zayıf noktaları olduğuna dikkat çekerek, "Türkiye’de çıkarılan mermerin sadece yüzde 5’nin işlenebiliyor, geri kalanı çöpe gidiyor" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 12.11.2021 17:30 GÜNCELLEME 12.11.2021 17:30 EKONOMİ
Bakan yardımcısı çarpıcı tabloyu açıkladı: Yüzde 95’i çöpe gidiyor
Bakan yardımcısı çarpıcı tabloyu açıkladı: Yüzde 95’i çöpe gidiyor

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı, doğaltaş konusunda Türkiye’nin fevkalade zengin bir ülke olduğunu kaydederek, “Dünyadaki toplam doğaltaş rezervinin yaklaşık yüzde 40’ı Türkiye’de, bu çok önemli bir rakam. Böyle büyük potansiyele sahip olan ülkemizin doğaltaş konusunda bazı zayıf noktaları da var. Örneğin verimliliği çok zayıf olması” dedi.

Mermer sektöründe Türkiye’nin en önemli kentlerinden birisi olan Afyonkarahisar’da, mermer sektörü temsilcileri ile ilgili bakanlıkların bürokratlarının katılımı ile ‘Ekonomi Zirvesi’ yapıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı

Kentteki termal bir otelde gerçekleştirilen zirveye Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı, Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı. Zirvede, mermer sektöründeki yatırımcıların hem kendilerine hem de yatırım yaptıkları şehri ve neden bu kente yatırım yapılması gerektiği ile bölgedeki ekonomik koşullar ve geliştirilmesi gereken noktaların masaya yatırıldı.

“AFYONKARAHİSAR YERÜSTÜ GİBİ YER ALTI ZENGİNLİKLERİNİN DE FAZLA ODLUĞU BİR KENT”

Zirvede konuşan Vali Çiçek, Afyonkarahisar’ın gizemli bir şehir olduğunu ve yerüstü gibi yer altı zenginliklerinin de fazla odluğu bir kent olduğunu ifade etti. Vali Çiçek, “Afyonkarahisar Türkiye mermer ihracatının yüzde 11.54’ünü karşılıyor. Sadece mermerden 200 milyon dolar ihracat yapıyor. 7 bin 122 kişi mermer sektöründe çalışıyor ve ekmek yiyor. Cenab-ı Allah yerin altına mermer ile birlikte termal suları da nasip etmiş. Bu anlamda da 32 bin yatak kapasiteli otelleri tesisleri olan bir kent. Afyonkarahisar yer üstü zenginlikleri ile de marka olmuş bir şehir” diye konuştu.

“ÜLKEMİZİN DOĞALTAŞ KONUSUNDA BAZI ZAYIF NOKTALARI DA VAR”

Toplantıda konuşan Prof. Dr. Şeref Kalaycı ise Türkiye’nin maden çeşitliliği açısından zengin bir ülke olduğuna dikkat çekti. Kalaycı, “Mesela dünyada ticareti yapılan 90 çeşit madenin 70 çeşidi ülkemizde var. Bugün burada doğallaş masaya yatıracağımız mermer doğlataşın atlında bir başlıktır. Doğaltaş konusunda da Türkiye fevkalade zengin bir ülke. Kaynak anlamında mesela dünyadaki toplam doğaltaş rezervinin yaklaşık yüzde 40’ı Türkiye’de. Bu çok önemli bir rakam. Bu kadar büyük potansiyele sahip olan ülkemizin doğaltaş konusunda bazı zayıf noktaları da var. Örneğin verimliliği çok zayıf olması gibi” diye konuştu.

“200 BİNİN ÜZERİNDE İSTİHDAMDAN BAHSEDİYORUZ”

Türkiye’de doğaltaş çeşitliliğinde fazla odluğunu ve sektörde 2 bine yakın fabrikada 200 binin üzerinde doğrudan istihdam sağlandığını vurgulayan Prof. Dr. Şeref Kalaycı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Mermerde Türkiye’de literatürde 300 çeşit mermer, 200 çeşit traverten, 650 çeşit renk ve ton olduğu söyleniyor. Bu gerçekten çok büyük bir zenginliktir, ülkemiz açısından. Büyük bir avantajdır mermer için. Küçüklü büyüklü yaklaşık 2 bin fabrikadan bahsediyoruz. 9 bin atölyeden bahse diyoruz. 200 binin üzerinde istihdamdan bahsediyoruz. Dolaylı olarak bu rakamı 4 ile 5 ile çarpın. Dolayısıyla öyle mermer denilince hafife alınılacak küçük bir sektörden bahsetmiyoruz.”

Gerçekleştirilen toplantı plaket takdimi sonrası yapılan ve sektörün sorunları ile beklentilerinin tartışıldığı paneller ile devam etti.

KAYNAK : İHA
YORUMLAR 18 TÜMÜ
  • abdulbaki 2 yıl önce Şikayet Et
    blok mermer satışını yasaklayın sizde. yüzde doksanbeşi çop oluyor büyük iddia. oysa yüzdek doksanı blok olarak gönderiliyor dese daha doğru olur. işlenmeden satışına izin vermeyin mesele çözülür.
    Cevapla
  • Mermerci bol 2 yıl önce Şikayet Et
    Tembellikten, kolay para kazanma hırsı yüzünden mermeri blok olarak ya çine yada italyaya satıyorlar. Bizim mermerimizin dünyadaki adı İTALYAN MERMERİ
    Cevapla
  • Öksüz 2 yıl önce Şikayet Et
    Mermer her taraf göller bölgesi Isparta Sütçüler Dağ taş rastgele ocaklar açılıyor.Su kaynakları ve yaban hayatı tehlikede,devlet az Ocak kaliteli mermer ve getirisi yüksek ürünlere müsade etmeli,yoksa kar gibi görünen bölgeye daha fazla zarar getireceği aşikar, Devlet belli alanda belli firmaya belli kriterleri sağlayan şirkete işletme ruhsatı vermeli.
    Cevapla
  • Öksüz 2 yıl önce Şikayet Et
    Mermer her taraf göller bölgesi Isparta Sütçüler Dağ taş rastgele ocaklar açılıyor.Su kaynakları ve yaban hayatı tehlikede,devlet az Ocak kaliteli mermer ve getirisi yüksek ürünlere müsade etmeli,yoksa kar gibi görünen bölgeye daha fazla zarar getireceği aşikar, Devlet belli alanda belli firmaya belli kriterleri sağlayan şirkete işletme ruhsatı vermeli.
    Cevapla
  • ALLAHIN KULU 2 yıl önce Şikayet Et
    DEVLET YETKİLİLERİMİZ ALLAHIN ülkemize verdiği bu büyük nimetin kıymetini bilmeniz gerekiyordu bu ana kadar bu işe el atmayarak büyük hata etmişsiniz Yüzde 95.şi çöpe gidiyorsa çıkarmanın bir anlamıda yok yazık günah başka ülkelerde olsaydı kıymetini bilirlerdi tozunu bile çöpe atmazdılar bu konuda yabancı ve yerli mühendislerden yardım almalıyız kırılan parçalarıda tozları da MÜHENDİSLERİN YARDIMIYLA DOĞASINA ZARAR VERMEDEN YENİDEN BETONLAŞTIRILARAK KULANIMA SUNABİLİRİZ ALLAH BU BÜYÜK NİMETİ HER ÜLKEYE VERMEMİŞTİR
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR