Uzman isim açıkladı: Ayçiçek yağına yeni zam gelebilir

DHA'ya konuşan Edirne'de üreticilik yapan Ziraat Mühendisi Cengiz Yorulmaz, ayçiçek yağı fiyatlarında artışın devam edeceğini söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 22.11.2021 09:09 GÜNCELLEME 22.11.2021 09:37 EKONOMİ
Uzman isim açıkladı: Ayçiçek yağına yeni zam gelebilir
Uzman isim açıkladı: Ayçiçek yağına yeni zam gelebilir

Yorulmaz yaptığı açıklamada, "Geçen sene kilosunu 1 lira 80 kuruşa aldığım gübreyi bu yıl 10 lira 50 kuruşa alıyorum. Yani gübrenin fiyatı bir yıl içerisinde 10 kat arttı. Akaryakıt ve doğalgaz çok pahalandı. Gelecek sene marketlerde daha yüksek gıda fiyatlarıyla karşılaşacağız. Çünkü çiftçi bu yıl tarlasına yeterince gübre atamayacak, tarlalardaki verim düşecek." dedi.

Yorulmaz'a göre, ayçiçek yağı fiyatlarını artıran bir diğer etken ise döviz kuru.Türkiye'nin ayçiçek yağında toplam tüketiminin yüzde 50'sini üretebildiğini söyleyen Yorulmaz, ayçiçek yağında ithalata bağımlı olunduğunu öne sürerek, "Türkiye, tükettiği ayçiçeğin yarısını ithal ediyor. Bu yıl aşırı derece kuraklık yaşandığı için verim düştü ve ithalat ihtiyacı arttı. Doların yükselmesiyle ve Rusya ve Ukrayna'nın gümrük vergilerini artırmasıyla birlikte fiyatlar çok yükseldi" ifadelerini kullandı.

BBC Türkçe'ye konuşan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise, mevcut krizin aşılması için yağın doğrudan üreticiden halka bakkallar aracılığıyla ulaştırılması gerektiğini söylüyor.

Yağ gibi temel gıdalarda rekabetçi piyasanın oluşması gerektiğini söyleyen Palandöken'e göre mahalle bakkalı ve marketler, zincir marketlere karşı dengeleyici bir unsur olabilir.

Kamuya ait yağ kooperatiflerinden doğrudan bakkallara sabit bir fiyatlandırma ile yapılacak satışın vatandaşı rahatlatacağını savunan Palandöken'e göre, "her fiyat artışında dövizi gerekçe göstermek" doğru değil:

"Fabrikalardan direkt vatandaşa arz için bakkallarımız aracı olmaya hazır. Bakkallarda stok yapmak mümkün değil ve ayrıca rekabet vardır. İki bakkal birbirine rakiptir ve fiyatını düşürür. Zincir marketlerde ise İstanbul'da düğmeye basıp Hakkari'deki fiyatı belirlersin.

"Üretimde bir sorun olmamasına rağmen rafların boş kalması, stokçuluk yapmanın kimseye bir faydası olmayacaktır. Bakkallarımız aracılığıyla bu durum hızlı bir şekilde çözülebilir. Zincir marketlerle rekabet edecek unsurların gelişmesi gerekiyor.

"Her şeyin fiyat artışı dolara endeksleniyor. Çiftçi haklı, onun girdi fiyatları dolara bağlı olarak doğrudan artıyor. Ama mamul hale gelmiş bir temel gıda ürününde, senin dolarla senin ne işin var? Herkes birbirine bakıp zam yapıyor. Stokçuluk yapmanın kimseye bir faydası olmayacaktır."

YORUMLAR 4
  • sabır 3 yıl önce Şikayet Et
    dolar geçen senede 9.9.5 liraydı bizim yağ 65 tl di şimdi dolar daha yeni 11.20 oldu 5 litre 100 lirayı geçti yağın 100 lirayı geçmesi için dolay 15-20 lira olması öylede değil koca bir yalan milletimiz perişan oluyor allah yardımcımız olsun
    Cevapla
  • kalender 3 yıl önce Şikayet Et
    millet ne çekiyorsa bu uzman lardan çekiyor çıkıyor ortaya bi konuşuyor fısatcılara gün doğuyor
    Cevapla
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH affetmeyecek.
    Cevapla
  • Suat 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne olacak fırsattan istifade eden Türk milleti Bırakın bu ayakları pandemi başladığında herşey normaldi bizim Türk milleti Galya’na geldi marketlerdeki reyonlar boşalı verdi Sizlerde bunu fırsata çevirdiniz o zaman damı mazot a zam vardı dolar yüksekti ALLAH sizi bildiği gibi yapsın FIRSATÇILAR ve KARABORSACILAR cirit atıyor bu ülkede
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR