Merkez Bankası'ndan son dakika enflasyon açıklaması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), enflasyon görünümü ve para politikasına ilişkin açıklama yayımladı.

ABONE OL
GİRİŞ 25.11.2021 14:20 GÜNCELLEME 25.11.2021 15:02 EKONOMİ
Merkez Bankası'ndan son dakika enflasyon açıklaması
Merkez Bankası'ndan son dakika enflasyon açıklaması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Kasım toplantısına ilişkin toplantı özetlerini yayımladı. TCMB 100 baz puan indirim yapılan toplantı özetlerini açıkladı.

TCMB tarafından yapılan açıklamada, enflasyondaki kısa vadeli oynaklığa işaret edildi.

Özetlerde enflasyon görünümü ve para politikasına ilişkin şu ifadeler kullanıldı:

''Enflasyonun kısa dönemde, başta emtia fiyatları ve yönetilen/yönlendirilen fiyatlar olmak üzere arz ve talep yönlü çeşitli unsurların etkisiyle oynak bir seyir izlemesi beklenmektedir. Bununla birlikte, geçici etkilerin ortadan kalkmasıyla enflasyonun yeniden düşüş eğilimine dönmesini sağlayacak sıkılıktaki parasal duruş; enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve finansal piyasa gelişmeleri bağlamında dışsal ve geçici oynaklıklara karşı önemli bir tampon işlevi görecektir.

TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve Döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır.

FİNANSAL İSTİKRAR VURGUSU

Özetlerde finansal istikrar vurgusu da dikkat çekti.

Konuyla ilgili özetlerde şu ifadeler kullanıldı:

Kredi piyasası, iktisadi faaliyet, arz yönlü unsurlar ve ithalat fiyatlarındaki gelişmeler doğrultusunda enflasyon üzerindeki talep ve maliyet yönlü etkiler yakından izlenmektedir. Gelişmiş ülkelerdeki para politikası ile küresel risk iştahına ilişkin görünüm, gelişmekte olan ülkelere yönelik portföy akımları üzerindeki riskleri canlı tutmaktadır. Kurul, para politikasında fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda finansal istikrara yönelik riskleri de gözeten bir yaklaşım sergilemeyi sürdürecektir. Bu bağlamda makroihtiyati politikaların krediler üzerindeki etkisi ile TCMB fonlamasının APİ ve swap işlemleri arasındaki kompozisyonu yakından takip edilmektedir.

YORUMLAR 73 TÜMÜ
  • Cemali 2 yıl önce Şikayet Et
    İçerdeki iş bilmezler bize yeter. Öyle yetiyor ki dış güçlere ihtiyaç yok.
    Cevapla
  • Fehmi 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu hareketliliği yapanlar kimlerdi devlet açıklamalı bu faiz lobilerini holding beyin parası yatırımda değil dövizde ve faizde hem dövizden hem faizden kazanacak yatırım yapıp risk almak istemiyor burda yemlensin ingilterede isvicrede yumurtlasin
    Cevapla
  • Reisci evlat 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu faiz tek rakama inmedikce bu hükümete rahat yok faiz inerse enflasyonda inecek türkiye düzelecek millet bundan rahatsuz nankörlük yapacana dua et ve sabredin reise güvenin
    Cevapla
  • Hassalı 2 yıl önce Şikayet Et
    TL değer kaybı yaşadığı için yabancı sermaye hisselere çöktü borsa tavan yaptı yabancıların payı dahada arttı buda bizim piyasalar için büyük risk
    Cevapla
  • bravo 2 yıl önce Şikayet Et
    ekonomi cok kotu olsa borsa çöker bankalar batar.dolar yukselir.ama ne hikmetse dolar euro altın borsa gümüş hepsi yukseliyor.e. bunda oyun var uyan vatandaş ülkeni haramzadelere bırakma.capulcular etrafta tencere tava gezer lgbt diye bağırır uyan vatandaş uyan
    Cevapla
  • IMKB çalışanı 2 yıl önce Şikayet Et
    Borsa çökmez kardeşim zengin daha zenginleşebilirse . Üretimle değil enflasyondan dolayı al sat ile dolar cinsinden kar ederler . 100 liralık değil 100.000 dolar ile oynuyorlar . Önce ekonomiyi iyi anlamak lazım .
    Cevapla
  • hıghlander 2 yıl önce Şikayet Et
    Hepsinin aynı anda yükselmesi,TL.nin değerinin,küresel temel emtialar karşısında değerinin düşmesi için kasıtlı yapılmış bir iş.ekonomide ki büyümeyi durdurmaya çalışıyorlar,başka izahı olamaz.Borsadaki yükseliş,emtialarda ve dövizle faaliyet yürüten şirketlerin hisselerinin emtia ve döviz yükselmesinden kaynaklanan tepki yükselişi,operasyonun neticesi.Bir kısmı da, artan ihracattan kar yapan şirket hisseleri nedeniyle.
    Cevapla
  • Ferase 2 yıl önce Şikayet Et
    İşte bu doğru tespit. Ekonomik saldırı altındayız. Püskürtmek için hep birlikte elele..
    Cevapla
  • Bünyamin Öztürk 2 yıl önce Şikayet Et
    Biz çoktan uyandık da, faizci sistemi kaldırarak devletin de uyanmasını bekliyoruz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR