Milyonları ilgilendiriyor! Kıdem tazminatında 11 bin TL dönemi

Yeni asgari ücretle ve zamla birlikte maaş, çalışma ve sosyal güvenlikte birçok ödeme kalemi gibi bütün çalışanları ilgilendiren kıdem tazminatı tavanı da yükselecek.

ABONE OL
GİRİŞ 26.11.2021 12:02 GÜNCELLEME 26.11.2021 12:47 EKONOMİ
Milyonları ilgilendiriyor! Kıdem tazminatında 11 bin TL dönemi
Milyonları ilgilendiriyor! Kıdem tazminatında 11 bin TL dönemi

Asgari ücret zammı için geri sayım başladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 1 Aralık'ta toplanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücretin toplumu tatmin edecek, adalet duygusunu pekiştirecek, onu güçlendirecek bir seviyede olması konusunda Türk-İş'le uzlaşı içinde olduklarını ifade etti. Yeni asgari ücretle birlikte çalışma ve sosyal güvenlikte birçok ödeme kalemi gibi bütün çalışanları ilgilendiren kıdem tazminatı tavanı da yükselecek.

Asgari ücrette yüzde 30 artış formülüne göre bu yıl için 8 bin 651 lira olan kıdem tazminatı tavanı 11 bin 246 liraya çıkacak.

BAKAN BİLGİN TAKVİMİ AÇIKLADI

Bakan Bilgin, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamının işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonunca belirleneceğini anımsattı. Bakan Bilgin, ilk toplantının Bakanlık ev sahipliğinde yüz yüze gerçekleştirileceğini ifade etti.

Türk-İş düzenlediği "Pandemi Döneminde Çalışma Hayatında Kadın" eğitim seminerine katılan Bakan Bilgin, asgari ücret konusunu uzlaşıyla çözmek istediklerini söyledi. Bakan Bilgin, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'ın asgari ücret konusundaki tavrının çok açık olduğunu belirterek, "Emeği koruyacak. Asgari ücret, adı üzerinde, Türkçe çok güzel tanımlanmış. Bu rakamın, toplumu tatmin edecek, toplumda adalet duygusunu pekiştirecek, onu güçlendirecek, 'burada işçiler sahipsiz değildir, devlet sosyal devlettir ve buna sahip çıkmaktadır' kanaatini yerleştirecek bir seviyede olacağına inanıyorum. Ben de bu anlayıştayım ve Sayın Başkanla bu konuda uzlaşma içerisindeyiz" diye konuştu.

Prim borcu olmayan, düzenli yatıran işyerlerine beyaz bayrak verileceğini ifade eden Bakan Bilgin, "Bu bayrağın üzerinde 'Burada düzgün iş vardır, örgütlü iş vardır' yazacak. Kayıt dışılığı ortadan kaldırır. Kayıtsız iş yeri demek, toplumun değerlerinden, emekten, vergiden çalan bir iş yeri demektir" dedi.

ÇALIŞANIN KIDEM TAZMİNATI DA ARTIYOR

Emekli aylığı tabanı da her yıl Ocak ayında asgari ücrete bağlı olarak artıyor. Asgari ücret zammıyla brüt ücreti artan çalışanın kıdem tazminatı tavanı sınırlı olmak üzere alacağı kıdem tazminatı, ihbar tazminatı tutarı da artacak. İş Kanunu'na göre işe başlanılan tarihten itibaren geçen her tam yıl için 30 günlük ücret tutarında kıdem tazminatı ödenir.

Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme gerçekleştirilir. Kıdem tazminatı hesaplaması son ücret üzerinden yapılır. Kıdem tazminatına esas olacak ücretin hesabında esas ücrete ek olarak çalışanlara sağlanan para, para ile ölçülmesi mümkün menfaatler de göz önüne alınır.

Kıdem tazminatının yıllık miktarı en yüksek devlet memuruna bir hizmet yılı için ödenen azami emeklilik ikramiyesini geçemiyor. Bu kapsamda kıdem tazminatının alt sınırı asgari ücret, üst sınırı en yüksek devlet memuruna ödenen azami emeklilik ikramiyesi tutarında ödenir.

1 Ocak 2022'den itibaren asgari ücretle kıdem tazminatının tabanı, memur maaş katsayısı tavanı da artacak. Bu yıl için çalışanlara ödenen kıdem tazminatının tavan tutarı 8248 lira olarak belirlenirken, bu yıl için 11 bin 246 liraya çıkacak.

DAHA ÇOK KİŞİ 65 YAŞ AYLIĞI ALACAK

Asgari ücret artışına bağlı olarak 65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım parası, GSS primlerinin devlet tarafından karşılanması için aranan gelir sınırı da artacak. Böylece daha çok kişinin 65 yaş aylığından, engelli aylığından, evde bakım parasından yararlanması mümkün olacak.

GSS primleri devlet tarafından karşılananların sayısı artacak. İşsizlik ödeneği tutarları artacak. Geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) tutarı artacak. Bireysel emeklilik sistemine katılanların katkı paylarının yüzde 25'ine kadar devletin yaptığı katkı tutarı artacak.

EMEKLİLİK HESABINDA TAVANA DİKKAT

Emekliye ayrılma kararı alırken ya da 15 yıl sigortalılık 3600 prim günü gibi yaş dışındaki emeklilik koşulunu tamamlayarak işten ayrılanlar kıdem tazminatı almak için kıdem tazminatı taban ve tavanındaki artışları dikkate almalı. Giydirilmiş ücreti kıdem tazminatı tavanını geçenler daha yüksek tazminat için Ocak ya da Temmuz'da dilekçe vermeleri emeklilikte avantaj sağlar. Brüt ücreti asgari ücretten yüksek, kıdem tazminatı tavanından düşük olanların bu tarihi beklemesine gerek bulunmuyor.

ASGARİ ÜCRETİ 15 KİŞİLİK KOMİSYON BELİRLEYECEK

Edinilen son dakika haberlerine göre Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden 5'er üyenin olduğu komisyon, aralık ayı sonuna kadar yapacağı dört toplantıyla yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleyecek.

TİSK: SÜRECİ TAMAMLAMAYA HAZIRIZ

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, Komisyon'da görüşmeleri hızlandırarak süreci Aralık ayının başında tamamlamaya hazır olduklarını söyledi. Akkol, "Temennimiz kararın, çalışma hayatının tüm paydaşları olarak üçlü mutabakatla imzalanması. Çalışanların refahı için, enflasyon karşısında korunacak bir asgari ücret belirlenmesinden yanayız. Çalışma arkadaşlarımızın hayat kalitesini iyileştiren ve büyük-küçük bütün işletmelerimize değer katan her türlü kararın her zaman destekçisiyiz. Asgari ücret için, gerek küresel enflasyon, gerek ülkemizin rekabetçiliğini etkileyen diğer faktörler de değerlendirilerek akılcı bir seviyede uzlaşı sağlanmasını önemli buluyoruz" dedi.

KAYNAK : sabah/Hazal Ateş
YORUMLAR 9 TÜMÜ
  • Mülayim 2 yıl önce Şikayet Et
    Bi de insanlar kıdem tazminatı alabilsrler sorun yok ama çok az kişi kıdem tazminatı alabiliyor..
    Cevapla
  • zekeriya 2 yıl önce Şikayet Et
    kimse de demiyor ki kıdem tazminatı helal mi haram mı? devletin kanun zoruyla patronlara ödettiği bir para. zaten maaşını alan işçi çıkarken de "bunca yıl çalıştım, yanında yaşlandım" parası istiyor.. şimdi çıkıp patronların zulüm yaptığından falan bahsetmeyin. varsa bir zulüm, her zulüm kendi içinde değerlendirilir..
    Cevapla
  • nebi aşiran 2 yıl önce Şikayet Et
    sende işçi calistirmaz kendin calisirsin.devletin çıkardığı yasaya uymak zorunda kalmazsınız.sujudavsoyleyeyim izel sektorde kurumsal firmalar hariç kıdem tazminatı ödemiyor.
    Cevapla
  • Ahmet Fırat Şahin 2 yıl önce Şikayet Et
    yıpranma payı biraz mantığını kavrarsak ala bişey olduğunu anlarız
    Cevapla
  • fahri baba 2 yıl önce Şikayet Et
    kıdem tazminat miktarını yükseltmek yerine. tazminatını alarak çıkmayı kolaylaştırıp patronun adaletsizliklerine son verseniz daha iyi olmaz mıydı?
    Cevapla
  • öneri 2 yıl önce Şikayet Et
    Zorunlu kıdem tazminatı fonu kurulmalı. İsteyen tazminatını her 1 yıl sonunda çekebilsin, döviz borsa altın gümüş gibi hangi yatırım aracında nemalacağını seçebilsin. İş yerinin ayak oyunları yüzünden kıdem tazminatı alamayanlar var. Tazminatlar müthiş gelir getirir bu yöntemle.
    Cevapla
  • enişte 2 yıl önce Şikayet Et
    o kadar güzel olurki işveren bile buna razı alsında. işsizlik pirimi gibi her ay prim ile yatsa
    Cevapla
  • Ali Riza 2 yıl önce Şikayet Et
    10 bin lira 20 bin lira maaş alanlar asgari ücreti belirleme hakkı olmamalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR