Kredi çekecekler dikkat! İzinsiz sigorta yapan bankaya ceza

Milyonlarca tüketiciyi ilgilendiren her krediye sigorta zorunluluğu sona eriyor. İzinsiz sigorta işlemi yapan bankalara da cezai işlem uygulanıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 30.11.2021 10:25 GÜNCELLEME 30.11.2021 12:12 EKONOMİ
Kredi çekecekler dikkat! İzinsiz sigorta yapan bankaya ceza
Kredi çekecekler dikkat! İzinsiz sigorta yapan bankaya ceza

Kredi kullanan vatandaşların tepkisine neden olan sigorta zorunluluğu Meclis gündemine taşındı. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (SEDDK) gelen değerlendirmelerle konuya açıklık getirdi.

Sabah'ın haberine göre iki kurumun açıklamasında, tüketicinin açık talebi olmadan krediyle ilgili sigorta yaptırılamayacağına dikkat çekilerek, "Hayat sigortası adı altında yapılan tahsilatların iadesi konusunda vatandaşların cayma ve sigortadan ayrılma hakları bulunuyor. Süresi içinde başvuran sigorta ettirenlere hiçbir kesinti yapılmadan prim iadesi yapılmaktadır" denildi.

TÜKETİCİ KANUNU'NA AYKIRI

Bankalar kredi faizlerini düşürmelerine karşın bu açığı kapatmak için konut kredilerinde konut, ihtiyaç kredisinde hayat, taşıt kredisinde de kasko sigortasını zorunlu yaptırıyor. Tüketicinin Korunması Kanunu'nda yer alan "Bir hizmet alınırken başka bir mal ve hizmetin satın alınması şartına bağlanamaz" hükmü ile tüketicinin talebi olmadan krediyle ilgili sigorta yaptırılamayacağı vurgulanıyor.

CAYMA HAKKI VAR

Hayat sigortası satın alan vatandaşların cayma, ayrılma haklarına dikkat çeken Bakan Elvan, "Türk Ticaret Kanunu'nun 'Sigorta ettiren, sigortacının kendisine cayma hakkını kullanabileceğini bildirmesinden itibaren 15 gün içinde sözleşmeden cayabilir. Bilgilendirmenin yapıldığı sigortacı tarafından ispatlanır.

Bilgilendirme yapılmamışsa cayma hakkı ilk prim ödemesinden bir ay sonra sona erer' hükmü amirdir. Süresi içinde başvuran sigorta ettirenlere hiçbir kesinti yapılmadan prim iadesi yapılır. Kanunda 'sigortadan ayrılma' maddesi kapsamında sigorta ettiren, en az bir yıldan beri yürürlükte bulunan, bir yıllık primi ödenmiş olan sözleşmelerde, istediği zaman sözleşmeyi sona erdirerek sigortadan ayrılabilir" dedi.

CEZAİ İŞLEM OLACAK

Bakan Elvan, sorun ve şikâyetlerin banka ve sigorta şirketinden giderilmemesi durumunda dava açılabileceğine dikkat çekerek, "İl, ilçe hakem heyetlerine, Türkiye Bankalar Birliği, Türkiye Katılım Bankaları Birliği nezdinde faaliyet gösteren hakem heyetlerine, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği nezdindeki Sigorta Tahkim Komisyonlarına başvuruda bulunması mümkündür" dedi. Öte yandan, izinsiz sigorta işlemi yapan bankalara cezai işlem uygulanırken, poliçeyi düzenleyen personel de sorumlu tutulacak.

 

YORUMLAR 4
  • zafer gülten 2 yıl önce Şikayet Et
    sigorta yaptırmassanda kredi vermiyorlar nasıl izin vermiyecen o zaman,devlet bunuda düşünmeli,bide sigorta yaptırmasan kredi faizini daha yüksek yapıyor,sigorta parası ordan çıkıyor bu sefer. bunlarda göz önüne alınmalı,sade sigorta yapmamakla olmuyor iş,onlar bi yolunu buluyor yoksa .
    Cevapla
  • Fatih. 2 yıl önce Şikayet Et
    kredi verirken elli tane kagit imzalatiyorlar. ne oldugunu bildigimizmi var .şura imza bura imza at diyorlar bizde atiyoruz.
    Cevapla
  • KIRKİKİ 2 yıl önce Şikayet Et
    sigorta yaptırmassan kredi onaylamıyorlar ki devletin bankalara sözü geçmez
    Cevapla
  • katran 2 yıl önce Şikayet Et
    çıkartın kanunu koruyun vatandaşı napacak vatandaş vermem diyor banka başka türlü krediyi
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR