Bekara ev vermeyen mülk sahibine ceza

TİHEK, bekar ve erkek olduğu için ev kiralayamayan kişinin yaptığı başvuruda, ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine karar verdi.

ABONE OL
GİRİŞ 02.12.2021 12:46 GÜNCELLEME 02.12.2021 12:49 EKONOMİ
Bekara ev vermeyen mülk sahibine ceza
Bekara ev vermeyen mülk sahibine ceza

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), bekar ve erkek olduğu için ev kiralanmayan kişinin yaptığı başvuruda, "medeni hal" ve "cinsiyet" temelinde ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine karar verdi, ev sahibine uyarı cezası verildi.

TİHEK'in kararına göre, Kırklareli'de, bir kişi kiralık ev ilanı için ev sahibini aradı ve evi kiralamak istediğini belirtti. Ev sahibinden "erkeklere ve öğrencilere ev veremeyeceği" yönünde cevap alan başvurucu, ayrımcılığa maruz kaldığını söyleyerek TİHEK'e başvurdu.

Başvuruyu değerlendiren TİHEK, "medeni hal" ve "cinsiyet" temelinde ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine karar verdi.

TİHEK ayrıca, ev sahibine 4 bin lira idari ceza verilmesine, bu cezanın uyarı cezasına dönüştürülmesine karar verdi.

Anayasa'nın 10'uncu maddesine aykırı

TİHEK'in kararında, herkesin kanunlar önünde eşit olduğu ve Anayasa'nın 10'uncu maddesinde, "Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir" hükmünün yer aldığı söylendi.

6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu'nda ise herkesin hukuken tanınmış haklardan yararlanmada eşit olduğunun düzenlendiği belirtilen kararda, ayrımcılığın ise yasaklanmış olduğu belirtildi.

YORUMLAR 9 TÜMÜ
  • kiracı 2 yıl önce Şikayet Et
    Bekara ev verilmez diyenlere söylüyorum bekar biri ev alınca ne oluyor ? Evini satan mülk sahibi kiraya verirken aslanda satarken kuzu mu oluyor hayırdır ! Sizin işiniz alacağınız kira ödeniyor mu ona bakmak ahlak bekçiliği değil tüm bekar erkek kiracıları aynı kefeye koyup ondan sonra haltmış gibi savunmanız çok enteresan hayır bekar bayanların hepsi çok mu ahlaklı görüyoruz kadınlar gününde neler yazdığını söylemeye dilimiz varmıyor .....
    Cevapla
  • KIRKİKİ 2 yıl önce Şikayet Et
    bekara ev vermessen ne cezası zorlamı evimi alacak
    Cevapla
  • Demir Ersoy 2 yıl önce Şikayet Et
    Hiç bir apartman bekar kiracı dan memnun kalmaz çünkü ahlak kurallarına uymuyorlar aileler rahatsız oluyor
    Cevapla
  • vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    5 parmağın 5'i de eşit mi ? Herkesi kendiniz gibi sanmayın.
    Cevapla
  • Hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    Evin harap olmuş parasını devlet ödeyecekse :) neden olmasın, herkese kiralanır. Fakat bu yapılmadan ev sahibi düşünülmeden böyle tek taraflı bir karar fazlasıyla saçma, bizim malımız kamu malı mı ki, malımız üzerinde devlet "herkes eşittir" falan filan diye hak iddia ediyor?!
    Cevapla
  • kiracı 2 yıl önce Şikayet Et
    bu memlekette ev sahipleri kadar firsatci kim var acaba.... bu pandemide gorduk sizlerin gercek yuzunuzu... hepsi degil tabi yarasi olan gocunsun herkes kendini biliyor... caniniz cehenneme....
    Cevapla
  • halk 2 yıl önce Şikayet Et
    bunu yasaklayan acaba kendısı bekarla aynı evde yaşarmı,ev sahiplerını yargılayacağınnıza bekara nıçın ev vermıyorlar diye bekarları niçin sorgulamıyor ,kimse huzurunu bozmak istemez
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR