Son dakika! Ortaya çıktı: 5 banka döviz piyasalarında kartel oluşturdu

AB, 5 bankanın uluslararası döviz piyasasında spot işlemlerde kartel oluşturduğunu bildirerek soruşturma başlattı.

ABONE OL
GİRİŞ 02.12.2021 16:40 GÜNCELLEME 02.12.2021 17:02 EKONOMİ
Son dakika! Ortaya çıktı: 5 banka döviz piyasalarında kartel oluşturdu
Son dakika! Ortaya çıktı: 5 banka döviz piyasalarında kartel oluşturdu

Avrupa Birliği (AB), UBS, Barclays, RBS, HSBC ve Credit Suisse bankalarının uluslararası döviz piyasasında spot işlemlerde kartel oluşturduğunu bildirdi.

Barclays, RBS, HSBC ve Credit Suisse'e 344.4 milyon euro para cezası verildi, karteli ifşa eden UBS cezadan muaf tutuldu

AB Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager, döviz piyasasında spot işlemlere yönelik kartel soruşturmalarının tamamlandığını açıkladı.

BİRÇOK PARA BİRİMİNDE KARTEL OLUŞTURULDU

Açıklamada; UBS, Barclays, RBS, HSBC ve Credit Suisse bankalarının 2007-2013 yılları arasında euro, İngiliz sterlini, Japon yeni, İsviçre frangı, ABD, Kanada, Yeni Zelanda ve Avustralya doları ile Danimarka, İsveç ve Norveç kronları işlemlerinde kartel oluşturduklarının belirlendiği kaydedildi.

AB, döviz piyasalarında kartel oluşturan 5 bankaya soruşturma açtı

İŞLEM STRATEJİLERİNİN SANAL ORTAMDA KOORDİNE EDİLDİĞİ ORTAYA ÇIKTI

Söz konusu 5 bankanın döviz kuru işlemlerini gerçekleştiren bazı çalışanlarının, hassas bilgileri ve ticari planları paylaştıklarına işaret edilen açıklamada, bu kişilerin sanal sohbet odalarında işlem stratejilerini koordine ettiklerinin ortaya çıkarıldığı kaydedildi.

5 BANKANIN YAPTIĞI ANLAŞMA FİNANS SEKTÖRÜNE ZARAR VERDİ

Açıklamada, 5 bankanın gizli anlaşma yapmasının finans sektörüne zarar verdiği anımsatılarak, bankalarının söz konusu davranışlarının AB kurallarına aykırı bulunduğu ifade edildi.

KARTELİ İFŞA EDEN CEZA ALMADI

HSBC'ye 174 milyon 281 bin euro, Credit Suisse'e 83 milyon 294 bin euro, Barclays'e 54 milyon 348 bin euro ve RBS'ye 32 milyon 472 bin euro olmak üzere dört bankaya toplam 344 milyon 395 bin euro para cezası verildiği bildirilen açıklamada, UBS'nin karteli ifşa ettiği gerekçesiyle ceza almadığı belirtildi.

AB ülkelerinde faaliyet gösteren şirketlerin sektörlerinde rekabete aykırı bir durum olup olmadığını denetleme yetkisi, AB Komisyonu'nda bulunuyor.

AB KOMİSYONU İNCELEME SONUCUNDA CEZA VEREBİLİYOR

AB Komisyonu, söz konusu incelemede rekabet veya antitröst yasalarına aykırı bir durum tespit ederse buna son veriyor ve firmalara yüksek para cezaları uyguluyor.

YORUMLAR 56 TÜMÜ
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Piyasadan dolar çektiler uzmanlar boşa konuşmuyo dış müdahele yok ..düşman aramaya gerek yok içerde hain çok Allah devletimize zeval vermesin
    Cevapla
  • Seco 2 yıl önce Şikayet Et
    Doğru bu işin içinde tusiad başta koç denen aile var hazine piyasaya stok dolarları sürdü el koyalım sonra doğru IMF ye bunlar vatan haini masonlr
    Cevapla
  • Kul insan 2 yıl önce Şikayet Et
    Ekonominin teröristleri faizci bankalardır.
    Cevapla
  • Asalet 2 yıl önce Şikayet Et
    Ab yide .abd .batırdı .nokta .
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Dolar artmadan önce INC 2000 tl faizsiz kredi dağıtıyor bu krediyi alan hemen dolar alıyor bunları görmüyrolar mı. Ben faizsiz kredi verdiğinin mesajı gelince hemen tahmin ediyorum doların artacağını peşine dolar artıyor
    Cevapla
  • Burhan 2 yıl önce Şikayet Et
    Atatürk Gençliğe Hitabesinde "Dahili ve harici bedhahların olacaktır." demişti. Şimdi bu dahili ve harici bedhahlar işbirliği içinde ülkemizi yıkamaya çalışıyor. İcindekilerden bir kısmı da ne acı ki Atatürkçü geçinenlerden oluşmaktadır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR