Borç krizindeki Evergrande'ye risk yönetim heyeti gönderilecek

Çin'de Guangdong eyalet yönetimi, krizdeki gayrimenkul şirketi Evergrande’nin borçları için temerrüde düşmesini önlemek üzere risk yönetim uzmanlarından oluşan heyet görevlendirecek.

ABONE OL
GİRİŞ 06.12.2021 21:51 GÜNCELLEME 06.12.2021 21:51 EKONOMİ
Borç krizindeki Evergrande'ye risk yönetim heyeti gönderilecek
Borç krizindeki Evergrande'ye risk yönetim heyeti gönderilecek

Eyalet yönetimi, yaptığı açıklamada, şirketin yeni borç yükümlülüklerini karşılayamayabileceğine dair Hong Kong borsasına yaptığı bildirimin ardından Evergrande Yönetim Kurulu Başkanı Şu Ciayin ile görüşme gerçekleştirildiğini bildirdi.

Görüşmenin ardından tarafların şirkete inceleme yapmak üzere risk yönetim uzmanlarından oluşan bir çalışma grubu gönderilmesi konusunda anlaşmaya vardığının aktarıldığı açıklamada, "heyetin risklerin giderilmesi, iç risk yönetimini güçlendirilmesi ve olağan iş süreçlerini devamını sağlamak için çalışacağı" ifade edildi.

Heyet görevlendirme kararı, Çin hükümetinin krizindeki büyük şirketin borçları sebebiyle temerrüde düşmesini engellemeyi hedefleyen en doğrudan girişimi oldu.

Merkez Bankası (PBOC), Bankacılık ve Sigorta Düzenleme Komisyonu (CBIRC), Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu (CSRC) ile Konut ve Kentsel-Kırsal Kalkınma Bakanlığı (MHURD) yayımladıkları açıklamalarla eyalet yönetiminin kararına destek verdi.

ŞİRKET BU YILIN BAŞINDA İFLASINI AÇIKLAMIŞTI

Çin'de daha önce borç krizine giren, havacılık, gayrimenkul ve finansal hizmetler alanlarında faaliyet gösteren HNA Grup'un borçlarının yönetilmesinde aynı yönteme başvurulmuştu.

Şirketin merkezinin bulunduğu Hainan eyaletini yönetiminin görevlendirdiği heyet, şirketin operasyonlarını düzenlemeye ve riskleri gidermeye koyulmuştu.

Borç yapılandırma çabalarının başarısız olmasının ardından şirket, bu yılın başında iflasını açıklamıştı.

- Çin’in GSYH’sinin yüzde 2’si kadar borcu var ÇİN'İN 

Toplam varlıkları 2,38 trilyon yuan (yaklaşık 370 milyar dolar) olan grubun, Çin’in gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYH) yaklaşık yüzde 2’sine ulaşan, 1,97 trilyon yuanlık (yaklaşık 305 milyar dolar) borç yükümlülüğü bulunuyor.

Bu büyüklükteki bir şirketin cüzi boyuttaki dış faiz ödemelerinde dahi sıkıntıya girmesi, daha geniş ölçekli bir borç krizinin kapıda olduğunun işareti olabileceği değerlendiriliyor.

Çin'de 171 banka ve 121 finans kurumuna borcu bulunan grubun ödeme sıkıntısına düşmesinin ülke genelinde kredi sıkışmasına yol açabileceğinden endişe ediliyor.

Hükümet, kamuya ait ve kamu destekli inşaat şirketlerini, Evergrande'nin borçlarına karşılık bazı varlıklarını satın almaya teşvik ederek riskleri azaltmaya çalışıyor.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR