Son dakika: Erdoğan çok sert tepki göstermişti! Kirli hesaplar için harekete geçtiler

Son dakika haberi: Marketlerde yağ rafları boşaldı. Marketler, “Toptancıdan alamıyoruz” diyor. Toptancı, “Üretici yağ vermiyor”. Yağ sanayicileri ise üretimde sıkıntı olmadığını belirtiyor. Kaybolan yağların nereye gittiği merak konusu.

ABONE OL
GİRİŞ 08.12.2021 05:30 GÜNCELLEME 08.12.2021 08:09 EKONOMİ
Son dakika: Erdoğan çok sert tepki göstermişti! Kirli hesaplar için harekete geçtiler
Son dakika: Erdoğan çok sert tepki göstermişti! Kirli hesaplar için harekete geçtiler

Son dakika haberi... Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın savaş açtığı ‘stokçuluk’ yemeklik yağda kendini göstermeye başladı. Marketlerin 4-5 litrelik yağ rafları boşaldı. Marketler “Toptancılar yağa sınırlama getirdi” ifadelerini kullanırken, toptancılar “Üreticiler yağ vermiyor” iddiasında bulundu.

Yağ sanayicileri ise üretimde sıkıntı olmadığını, arzın sorunsuz bir şekilde devam ettiğini belirtiyor. Üretici, toptancı, market üçgeninde kaybolan yağların nereye gittiği merak konusu.

Marketçilerden önemli iddia: Olmayan ürene zam yapıyorlarMarketçilerden önemli iddia: Olmayan ürene zam yapıyorlar

ZAM DEĞİL KOTA KOYDU

Kur ve enflasyon bahanesiyle stokçuluğa soyunan vurguncular yine iş başında. Üretimde bir sıkıntı olmadığı halde bakkal, market ve zincir marketlerde bazı ürünlerde stokçuluk oluşmaya başladı.

Bu ürünlerin başını yemeklik yağ çekti. Son 1 haftadır marketleri yağ raflarındaki boşluklar dikkat çekti. Zeytinburnu’nda bir market sahibi yağ tedarikçilerinin kota koyduğunu belirtti. Ürünü sınırlı aldıklarını kaydeden esnaf, “Siz nasıl markete girip alışveriş yapıyorsanız biz de tedarikçi firmalara gidip alışverişimizi yapıyoruz. Yağ bulmakta zorlanıyoruz” dedi.

Başka bir markette müdürü şunları söyledi:

“Stok yapma gibi durumumuz yok. Fabrikalar mal vermiyor. Hem fiyat yüksek hem yılbaşını bahane ediyorlar. Bu durumda tedarik etmek kolay ama fiyatlar istikrarsız.”

Başakşehir’de bir marketin sahibi ise daha önce toptancıdan istediği kadar ürün alabildiğini ancak son zamanlarda bazen yağ bulamadığını ifade ediyor ve ekliyor: Birileri yağı stokluyor!

Son dakika: Erdoğan çok sert tepki göstermişti! Kirli hesaplar için harekete geçtiler

FABRİKANIN SATIŞI YOK

Marketlerin, “Toptancılar yağa sınırlama getirdi” iddiasının üzerine Bayrampaşa’da bulunan gıda toptancılarını ziyaret ettik. Fabrikaların yağ satışında bir standart olmadığını belirten esnaf, “Fabrikaların satışları yok. Ürünler yeni geldi. Bir haftada ya da on beş günde gelecek ürün ayda bire düştü. Çok fazla fiyat değiştirdiği için fabrikalar az üretmeye başladı. Fabrika vermeyince satamıyoruz. Fabrikalar sınırlı ürün gönderiyor. Kimseye yüksek satışlar yapamıyorlar. Üretim maliyetindeki fiyat değişiminden dolayı olduğunu söylüyorlar” ifadelerini kullandılar.

ÜRETİMDE SIKINTI YOK

Yağ toptancılarının fabrikaların ürün vermediğini söylemesi üzerine Bitkisel Yağ Sanayicileri Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil şunları söyledi:

“Yaşanan tüm zorluklara rağmen sektörümüzün ve devletimizin zamanında müdahalesi ile ülkemizde yağda yeterli stok bulunuyor. Sektör olarak yağ arzında bir sıkıntı yaşamıyoruz. Bugünlerde raflarda karşılaşılan sınırlı satışların ise yaşanan fiyat dengesizliğinden kaynaklı olduğunu düşünüyoruz.”

ZEYTİNYAĞI DA STOKÇU ELİNDE

Yağ tedarikiyle ilgili bir değerlendirme de Tariş Genel Müdürü Güngör Şarman’dan geldi. Pandeminin de etkisiyle tüm dünyada tarım ürünlerinde fiyatların yükseldiğini, birçok ülkenin korumacı politikalar izlediğini belirten Şarman, “Ayçiçeğinde belli başlı satıcılar başta Ukrayna olmak üzere Bulgaristan, Arjantin eskiden satmak istedikleri ürünleri kıstılar” dedi.

İLK KEZ OLUYOR

İzmir Ticaret Borsası’nın dün İstanbul’da düzenlenen toplantısında konuşan Şarman, “Bir hafta, 10 gün sonra neyle karşılaşacağımız çok bilinen bir durum değil. Bu tarım sektöründe de kendini göstermeye başladı. Zeytinyağında 235 bin ton rekolte bekleniyor ancak bu yıl bir ilki yaşıyoruz. Hiçbir dönemde görmediğimiz kadar zeytinyağını piyasayla buluşturamadık. Zeytinyağı piyasaya gelmiyor. Gelmemesinin en önemli sebeplerinden birisi çiftçinin elindeki zeytin yağının gelecekte 15 gün 1 ay sonra daha yüksek bir fiyat yakalayabileceği düşüncesinden kaynaklanıyor” diye konuştu.

KAYNAK : Yeni Şafak
YORUMLAR 200 TÜMÜ
  • Murat 2 yıl önce Şikayet Et
    Yalnız sıkıntı sağdece yağda değil nerede ise tüm gıda maddeleri ve temel ihtiyaç maddelerinde. Çözümü zor bir durum bir an önce dövizin düşürülmesi ve piyasalara güven verilmesi gerekir diye düşünüyorum.
    Cevapla
  • Zeki 2 yıl önce Şikayet Et
    Yağ fiyatlarında enflasyona göre çoktadır artış yok
    Cevapla
  • Bora 2 yıl önce Şikayet Et
    Halkta suçlu adam 3 5 yağ alıyor evine oysaki tasarrufyapip yağ kullanmayı az azaltsa talep normal veya daha düşük olacak he yine zam olacaktı olacak bunun önüne geçemezsin san.elktrik doğalgaz şu kira personel gideri yüklü vergi nakliye çabası artı plastik veya teneke fiyatlarıda yüzde yüz artmış. Ama yinede marketlerde yağ çok belki birgün tükeniyor ama yarın yenisi rafta panikliyecek bir durumda yok hatta 2 ay önce biraz yağ stoklayanada kızmayalım adam parasını dolarmi yapaydı yoksa faizemi vereydi .
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Evet, vatandaş da şaştı..
    Cevapla
  • R.A .... 2 yıl önce Şikayet Et
    Yağ gibi hacimli bir ürünü zincir marketlerin stok yapma ihtimali yok, sürekli tüketilen bir ürünü market stoklayıp ne yapacak daha çok zarar eder, üreticiler zincir marketlere her zamankinden daha çok urun veriyor sıkıntı vatandaşın herzamankinden fazla alması, markete giren ihtiyacı olmasada bulduğunda sürekli zam geliyor diye yağ aliyor, vatandaş da haklı cebindeki para durdukça değer kaybediyor onlarda nasil olsa ihtiyaç diye fazla fazla alıyor.
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Güzel tespit talep çok fazla fiyatta normal çok extra bir zamda yok ben stokcu olam en son yağ stoklardım plastik yüzde yüz cam yüzde 150 aleminyum 100dw 250 artmış kimbakar sıvı yağa buda solculuk olmaz adam dolar alsa suç altın alsa faize gitse napsın adam arabamı alsın illaki
    Cevapla
  • haktan 2 yıl önce Şikayet Et
    15 temmuz da darbeci dediğimiz kesim varya hani vatan hainleri olan hani ALLAH ın laneti üzerine inmiş olanlar hani müslüman katili olanlar işte bu stok yapan toptancıların bunlardan farkı yok. zamanın da patatesleri soğanları depolarda çürütüp kendi kanını kaosa sürükleyenler bugün 3 kuruşluk dünya için aynı vatan hainliğini yaptılar. her kaosu fırsat bilip araya hükümeti soktular ama şu kadar diyorum sakın tövbe etmeden ölmeyin çünkü cehennem size haktır kolay kolay da kurtuluşunuz olmaz çünkü büyük hainlik yaptınız 3 kuruşluk dünya için başta dininiz ve vatanınız olmak üzere şerefinizi insanlığınızı sattınız o yüzden rabbim sizin gibileri 1 ekmek alamayacak hale getirsin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR