Türkiye oyun kurucu oluyor! Dışa bağımlılık bitecek, 8 milyar dolar kasasında kalacak

Türkiye'de yeşil hidrojen üretiminin 2050'de 3,4 milyon tona ulaşabileceği ve Türkiye'nin yeşil hidrojen ihraç edebileceği öngörülüyor. Yeşil hidrojenin ülke ekonomisine katkısının ise 2050'de yıllık 6-8 milyar dolar olacağı hesaplanıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 07.12.2021 17:03 GÜNCELLEME 07.12.2021 17:47 EKONOMİ
Türkiye oyun kurucu oluyor! Dışa bağımlılık bitecek, 8 milyar dolar kasasında kalacak
Türkiye oyun kurucu oluyor! Dışa bağımlılık bitecek, 8 milyar dolar kasasında kalacak

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi'nin, Bilkent Enerji Politikaları Araştırma Merkezi ve Alman Enerji Ajansı iş birliğiyle hazırladığı "Türkiye'nin Yeşil Hidrojen Üretim ve İhracat Potansiyelinin Teknik ve Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi" raporu, çevrim içi düzenlenen tanıtım toplantısında açıklandı.

Hidrojen üretim potansiyelleri için sadece yenilenebilir enerji kullanımı dikkate alınarak hazırlanan raporda, yenilenebilir enerji arz gelişimi için iki, yeşil hidrojen üretimi içinse üç farklı senaryo kurgulandı.

TÜRKİYE, 2050'DE 3,4 MİLYON TON ÜRETİM YAPACAK

Rapora göre, uygun yatırım ve politikalarla Türkiye'nin 2050'de yıllık 3,4 milyon tona kadar yeşil hidrojen üretimine ulaşabileceği ve bunun 1,5 milyon ila 1,9 milyon tonunun ihraç edilebileceği öngörülüyor. İmalat, doğal gaz ve ulaştırma sektörlerinin toplam enerji talebinin 2050'ye kadar yüzde 5 ila 10'unun yeşil hidrojenle ikame edilmesi halinde, yurt içinde yıllık 1-2 milyon ton yeşil hidrojen talebinin oluşabileceği hesaplanıyor. Ulaştırma sektörünün 2050'ye kadar yurt içi talebin yarısını oluşturacağı, hidrojen talebinin dörtte birinin sanayi, geriye kalan kısmının ise yeşil hidrojeninin doğal gaz şebekesine karıştırılması yoluyla kullanılabileceği öngörülüyor.

ELEKTRİK TALEBİNİN YÜZDE 84'ÜNÜ KARŞILAYACAK

Rapordaki Referans Senaryo'ya göre Türkiye'nin geçen yıl 44 gigavat olan güneş, rüzgar ve hidroelektrik kurulu gücünün 2050'de 120 gigavata yükselebileceği hesaplanıyor. Bu kaynaklardan sağlanacak 290 teravatsaat yıllık toplam elektrik üretiminin Türkiye'nin bu dönemdeki elektrik talebinin yüzde 53'ünü karşılaması bekleniyor. Rüzgar ve güneş enerjisi için öngörülen teknik kapasitenin kullanıldığı "gelişmiş senaryo" kapsamında ise ek 45 gigavat kapasite oluşacağı ve yıllık 124,4 teravatsaat ilave elektrik üretimi sağlanabileceği öngörülüyor. Bu ilave kapasiteyle yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam üretiminin, 2050'deki net elektrik talebinin yüzde 84'ünü karşılayabileceği hesaplanıyor.

TÜRKİYE EKONOMİSİNE 8 MİLYAR DOLAR KATKI SAĞLAYACAK

Yenilenebilir kaynaklar kullanılarak yıllık yeşil hidrojen üretiminin 3,4 milyon tona ulaşabileceği, hidrojenin yurt içi kullanımı ve ihracatını sağlamak amacıyla toplam yatırım hacminin 85 ila 119 milyar dolar arasında olabileceği öngörülüyor. Bu kapsamda, 2021-2050 döneminde yıllık ortalama 3-4 milyar dolar yatırım ihtiyacı doğuyor.

Tahmini maliyetler ve olası ticari fiyatlamalar dikkate alındığında yeşil hidrojen üretiminin 2050'de Türkiye ekonomisine yıllık 6-8 milyar dolar katkı sağlaması bekleniyor.

"İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ HEDEFLERİ KAPSAMINDA ÜLKELER YEŞİL HİDROJEN İHRAÇ EDECEK"

Alman Enerji Ajansı Enerji Sistemleri ve Enerji Hizmetleri Bölüm Başkanı Hannes Seidl, rapora ilişkin değerlendirmesinde, iklim değişikliği hedeflerine ulaşmak için birçok ülkenin yeşil hidrojen ihraç edeceğini belirterek, "Türkiye bu pazardan pay alabilir. Türkiye, yenilenebilir enerjiden yeşil hidrojen üreterek küresel çapta yeni oluşan bu enerji pazarında yerini alabilecek büyük bir potansiyele sahip." ifadelerini kullandı.

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Araştırma Koordinatörü Hasan Aksoy ise Türkiye'nin geçen ay Paris Anlaşması'na taraf olduğunu anımsatarak, "2030 ve 2053’e yönelik daha kararlı iklim ve enerji dönüşümü hedeflerine ihtiyaç olacak. Bu hedeflere ulaşılmasında, hidrojenin rolünün anlaşılması kritik öneme sahip. Küresel ölçekte 2050'yi işaret eden net sıfır emisyon hedefleri, tüm enerji sisteminin karbonsuzlaşması için ortak bir çözüm olarak yeşil hidrojenin üzerinde duruyor." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye enerji sisteminin dönüşümünde, yenilenebilir enerji kaynakları, enerji verimliliği potansiyellerinin yanında yeşil hidrojenin rolünün de anlaşılması ve planlamaların bu doğrultuda yapılması gerektiğini kaydeden Aksoy, "Bunun için mevcut yenilenebilir enerji arzı ve diğer kaynakların potansiyeli göz önünde bulundurularak yeşil hidrojen arz potansiyelinin, kullanım alanlarının, maliyetlerinin ve olası ihracat potansiyellerinin anlaşılması önemli." ifadelerini kullandı.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 18 TÜMÜ
  • Erkan 3 yıl önce Şikayet Et
    Ölme eşeğim ölme haberlerinden birisi daha tebrikler
    Cevapla
  • Müjdeler güzel 3 yıl önce Şikayet Et
    Beyler midemiz önemli deyil önemli olan 2050 senesi torunlar rahat edecek reisimizle 2050 dede 2070 dede beraberiz kenetlenin dünya liderinin önünde biz kullara laf söylemek haram dua edelim halimize heryerde birlik beraberlik olsun
    Cevapla
  • kaya 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah akıl fikir versin
    Cevapla
  • Afşar 3 yıl önce Şikayet Et
    Enerji şimdi de lazım evlerin çatılar boş Güneş olmayan ülkeler bile bizden fazla üretim yapıyor neyin kafasindalar
    Cevapla
  • Yavuz Özmen Almanya 3 yıl önce Şikayet Et
    Güzel kardeşim, malesef kimi insanımız herseyi istiyor karşılıksız. Aile politikası zor ise devleti ayakta tutmak ve daha iyi yerlere getirmek daha zor. Türkiye ecerji konusunda çok çok iyi yerlere geldi ve gelmekte. Buda 19 yıl içinde. Ben Almanya da yaşıyorum ve burda elektriğini gazını ödeyemeyen yaklaşık 4 milyon hane var. Vergisini ödeyen iyi vatandaş oluyor bizdeki gibi 48e% kadar vergi yok ve af ta yok, pahalılık almış başını gidiyor, fark burda. Bir fark daha var, sakince halediyorlar, biraz daha nezaketli ve nankör değiller vatanımızdaki bazıları gibi. Allah'a emanet olun
    Cevapla
  • Sokollu 3 yıl önce Şikayet Et
    Yerli teknoloji yi kurana kadar bekleyin gene kefereler kazanacaktır hainlik yapmayın
    Cevapla
  • Mardinli 3 yıl önce Şikayet Et
    2050'de dolar kaç TL olur acaba onun da araştırması yapılmış mı?! Esas önemli kısım bu TL yokuş aşağı gidiyor insanlara hayal satmayı bırakın
    Cevapla
  • dryurıtoyı 3 yıl önce Şikayet Et
    bi bitin artık siyonist artıkları bi bitin akparti doları silah olmaktan bu milleti kurtarmanın hesaplarını yapıyor siz siyonist para baronlarının bu millete silah olarak kullandığı dolarla bu millete hizmet eden adamlara saldırın haysiyetsizler siz kimin silahıyla kime saldırıyorsunuz derler adama üretim ekonomisine geçtiğimizde o DOLARINIZIN zerre kadar hükmü kalmayacak ozaman ne yapacaksınız bakalım akpartinin en büyük icraatı siz siyonist artıklarının bu millete karşı kullandığı bütün silahları elinizden almasıdır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR