CK Boğaziçi abonelerine güvence bedeli şoku! 'Yasal olsa bile etik değil, hükümet yaptı sanacaklar'

Son günlerde vatandaşlar bir anda CK Boğaziçi elektrik dağıtım şirketi tarafından gönderilen güvence bedeli mesajı ile şoka uğruyor. Eski güvence bedelleri geri ödenen abonelerden yeni sözleşme için binlerce TL fazla para isteniyor. Büyük tepkilere neden olan uygulamanın farklı elektrik dağıtım şirketleri tarafından da yapıldığı iddia edildi.

ABONE OL
GİRİŞ 17.12.2021 09:05 GÜNCELLEME 17.12.2021 11:43 EKONOMİ
CK Boğaziçi abonelerine güvence bedeli şoku! 'Yasal olsa bile etik değil, hükümet yaptı sanacaklar'
CK Boğaziçi abonelerine güvence bedeli şoku! 'Yasal olsa bile etik değil, hükümet yaptı sanacaklar'

Fuat Öner /  Müge Çakmak 

Son günlerde birçok vatandaş, CK Boğaziçi elektrik dağıtım şirketi tarafından gönderilen yeni güvence bedeli mesajıyla adeta şok oldu.

Bazı elektrik dağıtım şirketleri, ilk elektrik aboneliği yaptırılırken elektrik enerjisine karşılık gelen borcun ödenmemesi riskine karşı aldıkları 'güvence bedellerini' abonelere iade etmeye başladı.

GÜVENCE BEDELLERİNİ İADE EDİP KAT KAT FAZLASINI İSTİYORLAR

Bazı elektrik dağıtım şirketlerinin tek taraflı olarak sözleşmeyi iptal ederek, birçok aboneye aniden 'güvence bedeliniz iade edilmiştir' mesajı göndermeye ve yeni sözleşme için bir kat kat yeni güvence bedeli istemeye başladığı ortaya çıktı.

DAĞITIM ŞİRKETİ USULSÜZ DEĞİL DEDİ

Elektrik dağıtım şirketlerinin zamlı güvence bedeli uygulaması vatandaşın büyük tepkisini neden olurken, konu ile ilgili görüştüğümüz elektrik dağıtım şirketleri abonelere zamlı güvence bedellerinin gönderildiğini doğruladı ve bunun usulsüz olmadığını söyledi.

"80 BİN TL İSTİYORLAR"

Haber7'ye açıklamalarda bulunan CK Boğaziçi abonesi olan iş insanı Mehmet Yıldırım "Şimdi üyelerimizin birçoğuna elektrik tedariki sağlayan firma sözleşmeyi tek taraflı olarak feshederek, güvence bedellerini iade etmek suretiyle yeni güvence bedeli olarak son iki fatura tutarı kadar güvence bedeli alıyor.

GÜVENCE BEDELİNİ GERİ YATIRIP ASTRONOMİK RAKAMLAR İSTİYORLAR

Yani geçmişte bin liralık güvence bedeli yatırdıysanız, bunu iptal ediyor. Yeni sözleşmeye göre tutuyor eğer 10 bin liralık bir elektrik kullanıyorsanız 20 bin lira sizden tahsil ediyor. Tabii bunu yaparken de bir yazı gönderiyor; şu tarihten itibaren yenilenecektir diye. Sonra bir bakıyorsunuz ki elektrik faturanıza artı 20 bin lira, artı 80 bin lira, 40 bin lira gibi bir rakam yansıtılmış. Bunu da sorduğunuzda 'biz iptal ettik' diyorlar. Yeni güvence bedeli olarak son iki fatura tutarı kadar da sizden bu tahsilatı yapıyoruz diyorlar. Eski güvence bedelim nerede dediğinizde ise “PTT’ye adınıza yatırdık. PTT’den gidip alın” diyorlar." dedi.

Araştırmaları sonucu durumu fark ettiklerini belirten Yıldırım, "Şimdi bu ekonomik kriz ortamında böyle bir uygulama etik değil. Yasal olduğunu da bilmiyoruz. Hadi diyelim yasal, yasal olsa bile etik değil. Çünkü, siz tek taraflı olarak benim geçmişte yapılan sözleşmemi nasıl iptal edersiniz? Ve benden misli misli yeniden güvence bedeli nasıl alırsınız?

"YASAL OLSA BİLE ETİK DEĞİL"

Bize ve üyelerimize gönderilen yazılarda detaylı bir açıklama zaten yok. Şimdi burada Enerji Bakanımıza, EPDK’ya bunu iletmek lazım. Bu ortamda böyle bir şey nasıl yapılır? Ne için başka özel firmalar bunu böyle yapmıyor da, abonesi en çok olan bir elektrik dağıtım şirketi bunu yapıyor? Böyle yaparak milyarlarca para topluyorlar. Bu ekonomik ortamda bunu toplamaya ne hakkı var? Ben hukukçulara bu durumu araştırtıyorum. Yasal olduğunu varsaysak bile etik değil." açıklamasında bulundu.

"HÜKÜMET YAPTI SANACAKLAR"

Elektrik dağıtım şirketlerinin yüksek miktarlarda para topladıklarına dikkat çeken Yıldırım  "Firmam için ben bir buçuk sene önce sözleşme yapmışım. Güvence bedelimi yatırmışım. Şimdi o güvence bedelimi iade ediyor. 18 bin lira güvence bedelini iade ederek benden 42 bin lira güvence bedeli tahsil ediyor. Hadi niye PTT’ye yatırıyorsunuz? Madem böyle bir şey var. Hesaptan, faturadan mahsup edin. Çünkü insanların birçoğu bundan habersiz. Bilmiyorlar. O yazıyı bile dikkate almamışlar. O yazı bile çoğunun eline geçmemiştir. Fakat bir bakıyorsunuz ki fatura yüksek gelmiş. Sizden fazladan para tahsil edilmiş. Çoğu insan elektriğin daha özelleştiğini bile bilmiyor. Bunu hükümet yaptı sanıyorlar. Hükümete kızıyorlar. Paralarının da PTT’de olduğundan haberleri yok. Ancak bunu araştırınca size söylüyorlar. Çünkü küçük esnaf var, büyük esnaf var. Büyük esnafın faturaları otomatik ödemede olduğu için farkında değil. İyi bir dikkat sayesinde bunun farkına varabiliyorsunuz." dedi.

19 BİN TL İADE EDİP 33 BİN TL İSTENDİ

CK Boğaziçi'nden güvence bedeli şoku yaşayan diğer bir isim olan İstanbul Çarşısı Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Yentürk ise "Ödemeyi görünce biz de şaşırdık. Öncelikle bize mesaj geldi güvence bedeli 19 bin TL tarafınıza yatırılacaktır diye. Bu tutarı PTT şubelerinden gidip almamız gerektiği söylendi. Daha sonraki mesajlarda da 33 bin TL güvence bedeli bizden talep edildi. Buradaki birçok esnaf arkadaşlarımız da aynı sorunu yaşıyor. Neden böyle olduğunu biz de anlamadık? Gerekli yerlerle görüşmek istiyoruz ancak müşteri hizmetleri bize doyurucu cevabı vermiyor. Daha önce yüzde 7’lik bir indirim payı vardı ancak bu pay bize bilgi verilmeden iptal edildi." dedi.

"72 BİN TL İSTEDİLER BU ADALET Mİ?"

CK Boğaziçi tarafından sözleşmesinin tek taraflı olarak iptal edildiğini bile getiren Gaziantepli Kardeşler Otomotiv Şirketi Başkanı Ali Uçar ise "1996 yılında elektrik aboneliği aldım. 30 milyon TL güvence bedeli aldılar benden. 2006 yılına geldiğimizde elektriğimiz yetmedi. Ve kilovat artırımı gerekti. Bu işlemde trafo şartı koydular ve kendi iş yerimize kendi özel trafomuzu aldık koyduk. 2 milyon 750 bin TL’de trafoyu aldığımızda tekrar güvence bedeli istediler, onu da yatırdık. Ve bugüne kadar kullanıyorduk. Kasım’ın ayında bize bir mesaj geldi. “Efendim sözleşmenizi iptal ediyoruz. Güvence bedelinizi PTT Bank’a gönderiyoruz. Buradan iade alabilirsiniz.” Ne yapacağımızı şaşırdık. Tek taraflı olarak bir sözleşmeyi iptal etmişler. 16 milyon TL paramızı bankaya gönderdiler. Paramızı aldık ve bir hafta sonra, efendim yeni sözleşme yapacağız. Yeni sözleşmede 2 aylık kullanım bedelinin karşılığı olarak yeni güvence bedeli 72 milyon 435 bin TL bizden para istediler. Bugün 'ben zarar ediyorum' diye benim 25 sene önce yatırmış olduğum güvence bedelini bana 16 bin TL olarak ödüyorsun. Benden 72 bin TL tekrar istiyorsun. Bu adaletli bir şey mi? Bu haksız bir uygulamadır." açıklamasında bulundu.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 91 TÜMÜ
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Daha önceki dönemlerde abonelik iptal edildiğinde elektrik güvence bedeli güncel fiyat üzerinden iade ediliyor idi. Yani 10 yıl önce yatırılan güvence bedeli, güncel elektrik tutarına göre tekrar hesaplanarak, güncel tutar ne ise o kadar iade ediliyor idi. Muhtemelen bu firmalar oldu bitti ye getirerek, güncelleme yapmadan iade ediyor !!!! Daha sonra da tekrar güvence bedeli olarak aynı tutar alsa dahi geçmiş dönemin güncelleme yükümlülüğünden kurtulmak için yapıyor olabilirler. Daha da gözü aç olanlar , şimdi yeni abonelik gibi güncel fiyatlardan güvence bedeli talep ederek, tüketicileri mağdur ediyorlar.
    Cevapla
  • Kadir 2 yıl önce Şikayet Et
    Yaptırma arkadaş. Muz devletinde miyiz
    Cevapla
  • TOKAT lı 2 yıl önce Şikayet Et
    evet benim bir talebim olmadan çedaş tarafından sözleşmem iptal edilmiş olup tekrar aboneyi üzerime almam isteniyor resmen soygunculuk
    Cevapla
  • Hasip 2 yıl önce Şikayet Et
    Güvence bedeli denen şey gereksiz saçma bir şey satıyorsun alıyorum alt yapı yapılmış bakım onarım ve tüketim bedelini hepsini alıyorsun dahaneyin güvecesi ödeme gecikince kesmeyi ertelemiyorsun hep mi birisi kazanacak
    Cevapla
  • adana 2 yıl önce Şikayet Et
    enerjisa da yapti ayni sozlesmeyi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR