Atık yağdan üretilen biyodizel ile ekonomiye 600 milyon liralık katkı

Ev ve restoranlarda kullanıldıktan sonra geri dönüşüm tesislerinde işlenen bitkisel atık yağlar ve 2020’de tohum yağları ile birlikte 100 milyon litre biyodizel üretilerek ekonomiye 600 milyon liralık katkı sağlandı.

ABONE OL
GİRİŞ 17.12.2021 19:54 GÜNCELLEME 17.12.2021 19:54 EKONOMİ
Atık yağdan üretilen biyodizel ile ekonomiye 600 milyon liralık katkı
Atık yağdan üretilen biyodizel ile ekonomiye 600 milyon liralık katkı

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Türkiye’de her yıl 2 milyon ton bitkisel yağ tüketiliyor. Bunlardan yaklaşık 350 bin ton atık yağ açığa çıkıyor. Bu atık yağların ise yaklaşık yüzde 10’u toplanabiliyor.

Bu yağlar tesislerde işlenip baz ve alkolle karıştırılarak biyodizel yakıta dönüştürülüyor. 2020 yılında tohum yağları ile birlikte 100 milyon litre biyodizel yakıt üretilerek ekonomiye yaklaşık 600 milyon lira katkı sağlandı. 2023’te 500 milyon litrelik biyodizel yakıt üretimi ile 3 milyar liralık tasarruf hedefleniyor.

AYDA 650 TON TOPLANIYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylı atık yağ toplama tesisi olan Kolza Biyodizel de her ay 650 ton bitkisel atık yağı toplayıp biyodizele dönüştürüyor.

Kolza Biyodizel Müdür Yardımcısı Özdem Çağlı, atık yağların biyodizele dönüşüm sürecini anlattı.

Kapı kapı dolaşarak günde 700 ila 800 kilogram atık yağ topladıklarını belirten Çağlı, “Toplanan atık yağlar tesise geldikten sonra önce fiziksel ayrışma ile yabancı cisimlerden ayırıyoruz. Ne kadar ayrıştırılmış saf yağ olursa o kadar biyodizel elde ederiz. Şu an elde ettiğimiz yağın %95’inden biyodizel üretiyoruz. Fiziksel işlemlerden sonra kimyasal aşamalardan geçen atık yağlar asit çözülmesi ve yıkama işleminden sonra biyodizele dönüştürülüyor.” dedi.

EVLERDE BOŞA GİDİYOR

Atık yağ toplama çalışmalarının 81 ilde sürdüğünü belirten Özdem Çağlı, “Hanelerde ciddi atık yağ oranları var ancak bize ulaşan sadece %1’lik kısmı. Sebebi insanların zaten az yağ kullanıyorum nasıl toplayayım diye düşünmesi. Okul belediye ve derneklerde eğitimler veriyoruz işbirliği yapıyoruz. İnsanları atık yağların dökülmeyip biriktirilmesi için teşvik ediyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye’den biyodizel ihraç edildiğine değinen Çağlı, “Biyodizelin ülkemize döviz girdisi var. Yurt dışına biyodizel satıyoruz ve Türkiye’ye oranla daha fazla ilgi görüyor. Türkiye ihracatçılar derneğinden ödül aldık. Ülkeye fayda ve değer sağlıyoruz. Her bir gram yağın vergisini veriyoruz” dedi.

TÜRKİYE'NİN DÖRT BİR YANINA BAYKUM

Firma olarak bitkisel atık yağ getirme kumbarası (BAYKUM) adında bir proje geliştirdiklerini belirten Çağlı, “Türkiye’nin dört bir yanına vatandaşların ulaşabileceği yerlere 200 kiloluk bir varil koyduk bu varile insanlar evde biriktirip şişeye koydukları yağları atıyor. Ancak bu kumbaraların vatandaşların görebileceği yerlerde olması gerekiyor çünkü akılda kalıcı olması önemli. Biz market, muhtarlık, belediye, okul gibi yerlere yerleştirdiğimiz kumbaralardan çok verim aldık. Pazar girişlerine tezgahlar kurarak teşvik etmek için hediyeler verdik. Türkiye genelinde 200 tane BAYKUM var. Amacımız daha fazla BAYKUM koymak ve insanların bilinçlenmesini sağlamak” diye konuştu.

YORUMLAR 3
  • H.ibrahim 2 yıl önce Şikayet Et
    İnsanlar kartonlari biriktirip geri dönüşüme SATIYORLAR.. Neden size bedava olarak versinler ki? Sizde hammaddeye ulaşmak için bi bedel ödemelesiniz.. Teşvik sistemi olmadan olmaz o iş biraz kafa yorun..
    Cevapla
  • Sadi 2 yıl önce Şikayet Et
    Tamamda simdiye kadar zaten atiyordun,demekki pek onemli degildi..devlet sana bana katkisi olsun diye geri donusum sistemini koymus..yani firsatciliginizi, her yerde gosterceksiniz ! Pes dogrusu ! Sen lavabona dokmeye devam et bu kafayla..
    Cevapla
  • vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Depozito sistemi oluşturulabilirse; tesis önünde, kuyruklar oluşabilir..
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR