Bakan Bilgin'den açıklama: İşçi, memur ve emeklinin zam oranları nasıl olacak?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, Kanal7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 Yazarı Mehmet Acet'in sorularını yanıtladı. Acet, bugünkü yazısında Bilgin'in beklenen zam oranlarına ilişkin yaptığı açıklamaları yazdı.

ABONE OL
GİRİŞ 21.12.2021 08:40 GÜNCELLEME 21.12.2021 09:07 EKONOMİ
Bakan Bilgin'den açıklama: İşçi, memur ve emeklinin zam oranları nasıl olacak?
Bakan Bilgin'den açıklama: İşçi, memur ve emeklinin zam oranları nasıl olacak?

Kanal7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 Yazarı Mehmet Acet, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in ekonomideki son değerlendirmelerini yazdı. Acet'in, "İşçi, memur ve emeklinin zam oranları nasıl olacak?" başlıklı yazısı şöyle: 

Pazar günü Kanal 7’de yaptığımız Başkent Kulisi programında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Bilgin konuğumuzdu.

Vedat hoca, birkaç ay önce kendisini ziyaret ettiğimde “İlk senin programa çıkacağım” diye söz vermişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin.

Sağ olsun, o sözünü tuttu ve iyi bir zamanda o programı yaptık.

Program sırasında, sonrasında izleyicilerden, dostlardan çok sayıda sorular geldi.

En çok merak edilense, diğer çalışan ve emeklilere verilecek zam oranları ile ilgiliydi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çalışma sahası itibarıyla zaten, 7’den 70’e herkesi ilgilendiren, her haneye dokunan bir bakanlık.

Birde son gelişmeler doğrultusunda, asgari ücrete verilen yüzde 50 zam sonrası, diğer kesimleri yeni zam beklentileri gündeme gelmiş oldu.

Türkiye’de toplam çalışanların yaklaşık üçte biri asgari ücretle geçimini sağlıyor. Üçte ikilik kesimin ücretleri ise asgari ücretin üzerinde.

Başkent Kulisi’nde Bakan Bilgin’in sorularımıza verdiği cevaplar Haber 7’deki arkadaşlarımız tarafından etraflıca haberleştirildi.

Birçok gazete haberi ve televizyon bülteninde de programdan alıntılar yapıldı.

Yine de en çok merak edilen sorularla ilgili bakan beyin cevaplarını özet halde paylaşmakta fayda var.

Çalışma Bakanına, 45 dakikalık programda merak edilen soruların çoğunu yönelttim.

Asgari Geçim İndirimi olarak bilinen AGİ ile ilgili soruma, Bakan Bilgin, herkesin anlayabileceği tarzda açıklık getirdi.

“4 bin 250 liranın içerisinde AGİ de var. Asgari ücretli olmayanlar için AGİ uygulaması devam edecek. Daha yukarıda maaş alanlar için pozitif bir destek olarak değerlendirilebilir” dedi.

Dün, AK Parti Meclis Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın "Tüm ücretlilerin asgari ücrete kadar olan kazançları vergi dışı bırakılacak. Vergi istisnası 18.5 milyon işçi ve memuru kapsayacak" şeklindeki açıklamasıyla akıllarda kalan son soru işareti de cevap bulmuş oldu.

EMEKLİLER İÇİN KADEMELİ ZAM GÜNDEMDE

Programda Çalışma Bakanı Bilgin’e, asgari ücret sonrası, diğer çalışan ve emeklilerin zam oranlarının ne olacağı sorusunu yönelttim.

Bilgin, “Emeklilerimiz çok önemli” dedikten sonra, “Düşük gelirli emeklileri gözeten bir düzenleme yapacağız” ifadelerini kullandı.

Sonra da şöyle devam etti:

“Bundan sonra yapacağımız çalışma bütün emekli gruplarına yansıyacak.

Eğer enflasyon bizim sözleşmemizde belirlediğimiz ücretin üzerine çıkarsa biz farkı vereceğiz. Bu farkı aynı zamanda bir sosyal transfer olacak düzeyde de gerçekleştireceğiz. Enflasyon diyelim ki yarım puan aştı sosyal refah olarak bunu değerlendireceğiz. Emeklilerimizin en alt düzeydeki emekli maaşında daha yukarılara gidecek şekilde kademeli bir şekilde ele alacağız.”

Asgari ücret rakam ve oranının, özel sektörde çalışıp da daha yüksek miktarda maaş alanlar içinde pozitif bir karşılığı var.

En düşük maaş için yüzde 50 zam yapıldıktan sonra, diğer maaşların da kademeli olarak buna yakın oranlarda seyretmesi beklenir.

Bakan Bilgin’in sık sık zikrettiği işyeri içindeki ‘sosyal barış’ adına, işverenin asgari ücretli dışındaki çalışanların maaşlarını da asgari ücret zam oranını gözeterek artırması beklenir.

Memur ve memur emeklileri de, yüksek oranda zam beklentisi içinde olan kesimler arasında yer alıyor.

Bu rakam, memur sendikalarıyla yapılacak görüşmelerden sonra belli olacak.

Ama merak edenler için, Bakan Bilgin’in memurlarla ilgili sözlerini de aktaralım:

“Çalışan memurlarımızın enflasyonun üzerinde bir sosyal transfer gerçekleştireceğiz.”

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 43 TÜMÜ
  • SeninAdınNeydi 2 yıl önce Şikayet Et
    Nedir bu sosyal teansfer? Sır gibi.dağ-fate nin başka versiyonu mu?
    Cevapla
  • TiGeR 2 yıl önce Şikayet Et
    Birilerinin TUiK basması kadar sizlerin de gerçek enflasyon değerlerini göstermeyip çalışanın cebinden çalması ayıp ve günahtır. Dilerim hem bu dünyada hem öteki dünyada hesabını verirsiniz.
    Cevapla
  • Bozkurt 2 yıl önce Şikayet Et
    Yapılan zamlarda alt gelir grupları üst işlerde çalışanlara neredeyse eşitlendi tamam harika birşey dahada yükselsin inşallah fakat anlamadığınız eşitlediğiniz üst grup aslında mezuniyet işin şekli bakımından daha yüksek bir maaş idi yüzde 40 - 50 fark bunun için varken şimdi yüzde 5 e düştü yani bu 3600 gibi üç beş mesleğe var diğerlerine yok derseniz isyan ederler tabi yapanlardan Allah razı olsun ama kapsamı mağduriyet oluşturmasın
    Cevapla
  • Neco 2 yıl önce Şikayet Et
    Eyt
    Cevapla
  • misafir 47 2 yıl önce Şikayet Et
    bir çok şey netleşti şu eyt düzenlenmesi kaldı şunada bi el atın artık sevindirin hak edilmiş emekliliği
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR