Ev sahipleri kiraya ne kadar zam yapabilir?

Büyük zorluklarla geçen 2021'e 'elveda' derken yeni yılın güzellikler ve iyilikler getirmesi herkesin en büyük temennisi. Yeni yıl ümitler ve beklentilerin yanı sıra bazı telaşları da beraberinde getiriyor.

ABONE OL
GİRİŞ 29.12.2021 17:41 GÜNCELLEME 29.12.2021 17:41 EKONOMİ
Ev sahipleri kiraya ne kadar zam yapabilir?
Ev sahipleri kiraya ne kadar zam yapabilir?

2021 yılına veda etmemize sayılı günler kaldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 3 Ocak günü Aralık ayı enflasyon verisini açıklayacak. Kira zamları enflasyon oranı üzerinden belirlendiği için ev sahipleri kiraya ne kadar zam yapabilir sorusu o gün yanıtını bulacak.

karliarsa.com'un haberine göre Büyük zorluklarla geçen 2021’e ‘elveda’ derken yeni yılın güzellikler ve iyilikler getirmesi herkesin en büyük temennisi. Yeni yıl ümitler ve beklentilerin yanı sıra bazı telaşları da beraberinde getiriyor. Ocak ayı kira artış oranları ne zaman açıklanacak sorusu milyonlarca kiracının zihnini kurcalıyor. Bu önemli soru kısa bir süre sonra cevap bulacak.

Ocak ayı kira artış oranı ne zaman açıklanacak?

Bu önemli soru kısa bir süre sonra cevap bulacak. TÜİK, 3 Ocak günü Aralık ayı enflasyon verisini açıklayacak. Kira zamları enflasyon oranı üzerinden belirlendiği için ev sahipleri kiraya ne kadar zam yapabilir sorusu o gün yanıtını bulacak.

Ancak ev sahiplerinin önemli bir bölümü TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranlarının gerçeği yansıtmadığı görüşünde. Bu yüzden Ocak ayındaki kira artış oranını hissettikleri enflasyon üzerinden yapmak istiyor. Kiracılar ise ocak ayı kira artış oranının yasal sınır olan TÜFE/TEFE verisi üzerinden yapılması gerektiğinde ısrarcı.

Bu durumda akla hemen ev sahipleri kiraya ne kadar zam yapabilir ve ev sahipleri kanun tarafından belirlenen oranların üzerinde artış talep edebilir mi soruları geliyor.

Tüketici Hakları Uzmanı Sefa Kabaalioğlu, “Yıllık kira artış oranı yasal oran olarak kabul edilen Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) 12 aylık ortalaması temel alınarak hesaplanır. Borçlar Kanunu kapsamında kira sözleşmesi yenilemesinde en yüksek yasal zam oranı budur” derken çok önemli tehlikeye karşı kiracıları uyardı.

Kira artış oranı nasıl belirleniyor?

Kabaalioğlu, “TÜİK tarafından açıklanan açıklanan TÜFE verileri aydan aya farklılık gösterir. Dolayısıyla kira sözleşmesini imzaladığınız tarihe göre yıllık enflasyon rakamları değişir. Bu sebeple kontratın başladığı tarih ve yenileme tarihi Ocak ayına göre belirlenmeyebilir. Kiracıların buna dikkat etmesi gerekir” bilgisini verdi.

Yani resmi olarak ev sahipleri kiraya ancak TÜİK tarafından açıklanan veriler oranında zam yapabilir. Ev sahipleri kiraya ne kadar zam yapabilir sorusunun hukuk önündeki karşılığı budur.

Kiracılar ile ev sahipleri arasında tartışmalara neden olan bir diğer konu başlığı da kira artış oranının nasıl belirlendiği konusu. Birçok ev sahibi ve kiracı TÜİK tarafından açıklanan TÜFE ve TEFE rakamları üzerinden sözleşme imzalarken, bazı ev sahipleri İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından açıklanan enflasyon oranları üzerinden kiraya zam yapmayı tercih ediyor.

Tüketici hakları uzmanı Sefa Kabaalioğlu, TÜİK dışındaki kurumların açıkladığı verilerin kira sözleşmelerine esas teşkil etmesinin mümkün olmadığının altını çiziyor.

Ev sahibi kirayı elden alabilir mi?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında tartışma yaratan konulardan birisi de kiranın nasıl ödeneceği konusudur. Bazı ev sahipleri “banka hesaplarım bloke durumda” veya “banka hesabım yok” diyerek kirayı elden almayı tercih ediyor. Bu sayede elde ettikleri gelirin vergisini de ödemiyor.

Tüketici hakları uzmanı Kabaalioğlu, bu konuda ev sahiplerine şu uyarıda bulundu: “Ev sahipleri aylık 500 TL’nin üzerindeki kira gelirlerini banka veya postane üzerinden almak zorundadır. Bu düzenlemeye uymayan ev sahipleri aylık kira bedeli üzerinden %5 Özel Usulsüzlük Cezası kesilir. Bu inceleme geriye doğru gidebilir o zaman da rakamlar yükselebilir”

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR