Bakan Bilgin'den son dakika AGİ ve EYT açıklaması!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "AGİ konusunda vergi alınıyordu. Şimdi bir o vergiden vazgeçtik. Yani AGİ için ne vergi alıyoruz ne de vergi iade ediyoruz. Böylece artık AGİ iade etmiyoruz." dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 08.01.2022 12:21 GÜNCELLEME 08.01.2022 12:21 EKONOMİ
Bakan Bilgin'den son dakika AGİ ve EYT açıklaması!
Bakan Bilgin'den son dakika AGİ ve EYT açıklaması!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, CNN TÜRK'te Hakan Çelik'in sunduğu Hafta Sonu programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Bakan Bilgin, "AGİ konusunda vergi alınıyordu. Şimdi bir o vergiden vazgeçtik. Yani AGİ için ne vergi alıyoruz ne de vergi iade ediyoruz. Böylece artık AGİ iade etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

EYT konusuyla ilgili ise Bakan Bilgin, "Emekliliğimizi planladığımız için bize haksızlık yapıldı diyorlar. Çalışma programı içinde var. Ama aşama aşama çözüyoruz. Öncelikli sorunlarımız emeklilerimizin durumu, 3600 ek gösterge, sözleşmeli personel" dedi.

Bakan Vedat Bilgin'nin açıklamalarından satır başları:

Dünyanın yaşadığı büyük bir kriz var. Pandemiyle ilgili bir kriz en çok gelişmiş ülkeleri vurgu. Bir dalgalanma diğer ülkelerde fırtınalara yol açıyor. Son varyant öncesi durulma görülmüştü. Türkiye tamamen kapandığı zaman bile üretimine devam etti. Yer yer olumsuz etkileri her yere yayıldı.

TÜRKİYE ÇOK DAYANIKLI ÇIKTI

Tüm dünyada maliyeti enflasyon olarak ortaya çıktı. İngiltere okyanustan petrol çıkarıyor ama zorluk çekti. Lojistik sorunlar yaşadı. Türkiye çok dayanıklı çıktı. Ancak enflasyon oldu tabii. Büyüme içinde olan bir ülke çünkü. Ben başarılı buluyorum Türkiye'yi. Türkiye olumlu ayrıştı.  OECD içinde büyüyen ilk 2 ülkeden biri oldu. 3 çeyrek üst üste büyüdü. Baz etkisinden arındırılmış haliyle yüzde 10 üzerinde büyüme gerçekleştirdi. Türkiye zor şartlarda sosyal devlet olmanın zorunluluğu ile bunu gerçekleştirdi. Yüzde 36 enflasyon karşısında yüzde 50 maaş yükseltti. Sayın Cumhurbaşkanımızın da inisiyatifiyle yüzde 50 artış oldu. İşçilerimize bu desteği verirken, işverenimize de vergi muafiyeti sağladık.

3600 EK GÖSTERGEDE DÖNÜŞ YOK ARTIK

3600 toplu sözleşme maddesi haline getirildi. Bir önceki seçimde Sayın Cumhurbaşkanımız gündeme getireceğini söylemişti. Artık söylem olmaktan çıkardık. Geri dönüşü yok artık. Kanun hükmündedir. Bakanlık içinde çalışmalarımızı yaptık. Esas düzenlemeyi 3600 ek gösterge emekliliklerinde yapıyor. Yıllar içinde daha da artan farklılaşma var. Bakanlık içinde çalışma tamamlandı bitti. Sendikalarımızla müzakere edeceğiz. Kamunun diğer kuruluşlarıyla onlarla müzakere edeceğiz. Meclis'e ilk 6 ay içinde en geç Mayıs-Haziran'da intikal ettiririz. Bu yıl içinde tamamlanacak.

KADRO HAKLARI İÇİN ÇALIŞMA YAPIYORUZ

Kamuda bir sorun daha var. Toplu sözleşmede çözülmesi gereken madde olarak ortaya koyduğumuz nokta sözleşmeli personeller. Sözleşmelileri kadrolularla benzer haklara sahip noktaya getireceğiz. Çok fazla statü var, karışık. Sadeleştireceğiz ve isteyenler için böyle bir çalışma yapıyoruz. Onu da bu yıl içinde bitireceğiz. Önümüzde ödev olarak duruyor. Meclis'e haziranda gelmiş olur.

AGİ KALKTI MI?

İşçi diyelim ki ücret alıyor. Tüm çalışanlar için basit açıklarsak sizden vergi almıyor. AGİ için gerekli gelir olması lazım vergiyi iade ediyorum diyor devlet. Ne vergi alıyoruz ne de vergi iade ediyoruz. AGİ tüm çalışanlar için. İşverenin verdiği vergiden devletin vergiyi iade etmesi. Memurlar açısından AGİ'nin dışındaki tüm ödemeler devam ediyor.

2500 LİRAYA YÜKSELTİLDİ

Emeklilerin en düşük rakamı 1500 liraydı, 1300-1200 olanlar da vardı. Bunu 1500 TL'ye çekmişti Sayın Cumhurbaşkanımız. Bunu bir de 2500 TL'ye çekti. Memur emeklilerine toplu sözleşme şartı olarak yüzde 31 artış gerçekleşmiştir. Memur zammını da emeklilerine yansıttığımızda emeklilerdeki artış yüzde 67'ye ulaşmıştır. Temmuzda yeniden düzenlenecek. 6 aylık bir artış bu.

62 MİLYAR LİRALIK DESTEK VERİLDİ

Pandemide küçük esnafa vergi muafiyeti getirildi. Kısa çalışma ödeneği, işsizlik sigortası ödeneği gibi birçok düzenleme yapıldı. Küçük işletmeleri rahatlatan uygulamalar oldu. 62 milyar destek verdi sadece bizim bakanlığımız... Küçük işletmeleri kapsayan diğer kurumlarımız dışında bizim bakanlığımızdan sosyal destek sağlandı. ALO170 diye bir hattımız var. Tüm talepleri karşılıyoruz. 24 saat çalışıyor. Doğrudan işin bilgisine sahip insanlarla eğitilmiş kişilerle hizmet veriyoruz. Taşeron işçileriyle ilgili kamuda kalan çok küçük grup kaldı. 1 milyondu 950 bini aldık 50 bin kişi kaldı. Bu yıl içinde tarih vermeyeyim ama açığa kavuşturacağız.

STAJ SÜRESİ KONUSU!

Mesleki grupların staj konusu var. Hepsinin grubu farklı. Sağlık sigortası yatıyor bazısında emeklilik yatmıyor. Bazıları daha kapsamlı. Emeklilik sigortası sayılmayanlar ciddi problemlerle karşılaşıyorlar. Staj süresi emeklilik dışında kalınca birkaç yıl fazla çalışması gerekiyor. Çalışmamız var.

BEYAZ BAYRAK UYGULAMASI GELİYOR

Kayıt dışı çalışma büyük bir sorun. Tahminler yapılıyor. O rakamlar hep tahmin. Rakamdan ziyade kayıt dışıyı ortadan kaldırmak için devlet hassasiyet gösteriyor ama örgütlenme özgürlüğünün genişletilmesi lazım. Bizim işverenlerimizin sendikaya olumsuz yaklaşımı, aksine işveren ve çalışan arasındaki iletişimi kurumsal hale getirir. İşverenlerimizin zihniyeti var sendikalaşma önünde. Kayıt dışı sorununun önündeki en önemli engel. Sendikalarımızın örgütlenme konusunda yeni örgütlenme modelleri denemeleri lazım. Konuyu teşvik etmek için önce haberini burada vereyim. Beyaz bayrak uygulaması yapıyoruz. Sendika özgürlükleri burada kullanılmaktadır. Burası temiz bir işyeridir. Düzgün iş, özgür işyeri yazıyoruz. Bu işletmelere bazı kolaylıklar sağlayacağız.

BAKAN BİLGİN'DEN EYT AÇIKLAMASI

Emeklilik meselesi 3 şarta bağlanmış. 1 prim gün sayısını tamamlama, 2 yıl, 3'cüsü yaş... Üçüncü şık sorun. Yaş şartını yerine getirmemiş olanlarla ilgili sorun.  Yaş da bu işin şartlarından biri denilen bir anayasa kararı var. Prim ödeyecek insan sayısı ile emekli olacak insan sayısı arasında bir oran var. Türkiye'de bu rakam 2'nin altına düştü. Düzenlemeler yapılırken bunlar dikkate alınmıştır. Emekliliğimizi planladığımız için bize haksızlık yapıldı diyorlar. Çalışma programı içinde var. Ama aşama aşama çözüyoruz. Öncelikli sorunlarımız emeklilerimizin durumu, 3600 ek gösterge, sözleşmeli personel... Tüm bunları düzenleyecek düzenleme yapmak. İşçi sendikalarımızla yapacağımız sözleşme hakları ve enflasyon farkları çalışmalarımız var. Tüm çalışmaları ele alacağız. Önceliklerimizi sıraladım.

ENGELLİLERE İSTİHDAMI ARTIRACAK ÇALIŞMALARIMIZ VAR

Engelli vatandaşlarımızla ilgili programlarımız var. Çalışma hayatında iyileştirmeler yapacağız. Beyaz bayrak içine engelli çalışma oranlarını da eklemiş bulunuyoruz.  İş sağlığı güvenliği tarafında yeni arkadaşımızı görevlendirdik. Şu görüşmeyi yaptım. Bir tek iş kazası istemiyorum dedim. İş kazası olmaz. Yapmak görevimizdir.

YORUMLAR 138 TÜMÜ
  • EYT EYT 2 yıl önce Şikayet Et
    benim tam 9 yıl emekliliğim elimden alındı inan bir ay sonra evimi nasıl geçindirreceğimi bilemiyorum yasayı şimdi çıkartacaksanız çıkartın zaten 7 buçuk yılım gitti geriye bir yılım kaldı hakkımı helal etmiyorum mağdurum evime ekmek getiremiyorum yaşlandım hayattan bıktım
    Cevapla
  • Mehmed 2 yıl önce Şikayet Et
    Emekliliği hakettiniz de maaşınızı mı alamıyorsunuz. Emekli olmadan emekliliği haketmiş gibi konuşuyorsunuz. Size zaten olmaması gereken bir şey vadetmişler siz de hakkınız gibi talep ediyorsunuz. Olması gereken yaş zaten 60-65. Avrupa’da emekli gül gibi yaşıyor diye söylenip duruyor millet ama iş emekliliğe gelince 40-50 yaşında emekli olmak istiyor. Ne çalıştın, ne yatırdın da devletten ne istiyorsun. 20-30 sene çalışacaksın, 40-50 sene emekli maaşı alacaksın var mı böyle bir dünya.
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Ocak maaşında belli olur AGİ'nin durumu. 402 TL veriliyordu ve maaşta belirtiliyordu, asgari ücrete yapılan % 50 zamma oranladığımızda 672 TL yapıyor.
    Cevapla
  • SeninAdınNeydi 2 yıl önce Şikayet Et
    Agi vergiye tabi olan kısım için olacak.maaşın asgari ücret in brütükadarıns vergi kalktı.agide bu miktarın fazlasına verilen miktara göre agi olacak.
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Suriyelilere harcanan para eyt'lilere harcanabilirdi.savaşın yükünü ülkemizin insanlarının çekmesi haksızlık.suriye savaşından sonra ülkemiz hep kötüye gitmiştir..
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Garanti işi yani 657 kaldırın yeni bir sözleşmeli personel anlaşması yapın aylık ve yıllık takip ve müşteri memnuniyeti takibi yapın verimli çalışmayanı tazminatsız işten cıkarın ki işin kıymetini bilsinler bütün çalışanlar için geçerli olsun ki herkes işinin değerini anlasın yazık bu millete dairelerde bir memura iş yaptırmıyoruz kişinin ruh haline gelmiş iyi ise çalışıyor yabirde morali bozuksa allah yardımcınız olsun
    Cevapla
  • Haber7 okuru. 2 yıl önce Şikayet Et
    Verilen hak geri alınamaz. Not: memur değilim.
    Cevapla
  • 06 vatan 2 yıl önce Şikayet Et
    Zamanında çözülmeyen sorunlar birilerinin sırtında yük oldu şimdi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR