TMO açıklaması: Zammı geri çekmesi, sevindirici oldu

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, ”TMO’nun arpaya yaptığı zammı geri çekmesi, yetiştiricimiz açısından sevindirici olmuştur" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 11.01.2022 09:58 GÜNCELLEME 11.01.2022 12:55 EKONOMİ
TMO açıklaması: Zammı geri çekmesi, sevindirici oldu
TMO açıklaması: Zammı geri çekmesi, sevindirici oldu

TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik, yaptığı açıklamada, Son dönemde ekonomide yaşanan olağanüstü şartların girdi fiyatlarını artırdığını ve bu durumun birim maliyetlerine olumsuz olarak yansıdığını belirterek " Yetiştiricilerimiz girdi fiyatlarındaki aşırı artıştan tedirgin olmuş durumdadır. Kış aylarını yaşadığımız şu günlerde hayvanları ağılda olan yetiştiricilerimizin acilen karma yeme ihtiyaçları var, bunu temin edemedikleri takdirde hayvanlarını zararına da olsa elden çıkararak sürüsünü küçültme yoluna gidebilecekler. Bu da sektörümüze olumsuz yansıyacaktır” ifadelerine yer verdi.

TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik, yetiştiricilerin girdi artışlarından dolayı alım gücünün düştüğüne vurgu yaparak, ”TMO’nun arpaya yaptığı zammı geri çekmesi yetiştiricimiz açısından sevindirici olmuştur. Dolayısıyla Sayın Bakanımıza ve TMO Genel Müdürümüze yetiştiricilerimiz adına teşekkür ediyoruz. Ancak 2022 yılında yem, elektrik, mazot, ilaç gibi girdilere gelen zamlar nedeniyle yetiştiricimiz ne yapacağını bilemez durumdadır. Ayrıca yetiştiricimizin geçen yıla göre 2021 yılında alım gücündeki kayıp yüzde 30’lar civarındadır" dedi.

Çelik, "Tarım ve Orman Bakanımızdan talebimiz Şubat-Mart aylarında yetiştiricilerimizin elinde olacak şekilde acilen yem desteğinin verilmesi ve bu desteğin kayıtlı hayvanların tamamını kapsamasıdır. Yem desteği verilmediği zaman yetiştiricimiz zararına da olsa hayvanını yok pahasına satıyor. Bu da bizi üzüyor. Dolayısıyla yemde acilen destekle ilgili ek kararnamenin çıkarılmasını sektörümüz adına talep ediyoruz. Yetiştiricilerimizin üretimi sürdürebilmesi, köyünde kalabilmesi için bu desteği çok önemsiyoruz. 2022 için belirlediğimiz küçükbaşta 75 milyon hedefimizi yakalayabilmemiz için kritik olan bu dönemde yem desteğinin verilmesi zor durumda olan yetiştiricilerimiz için can suyu niteliğinde olacaktır” dedi.

YORUMLAR 13 TÜMÜ
  • Halil 2 yıl önce Şikayet Et
    10 yıl önce arazinin yarısı ekilirken şimdi tamamı destekten dolayı dağ taş ekiliyor bu arpa nerede ben küçükbaş yetiştiricisi olarak size kısa bir hesap yapayım hayvanın tekini 1250 liraya aldım 4 ayda 5 torba yem yiyor torbası 250 den 1250 yapar toplam 2500 eder 30 kilo et verse 65 liradan 1950 TL yapar 550 lira zarar kardan vazgeçtik şimdi soruyorum bu işi kim yapar zararına yani demek istediğim arpa böyle yüksek devam ederse hayvancılığın en fazla 1 yıl ömrü kaldı ötesi yok farklı bir hesap bilen varsa yazın bizde bilelim
    Cevapla
  • Muş 2 yıl önce Şikayet Et
    Kitabım ortasından yazmış ne diyelim doğru söze varsa bildiğiniz bir yol söyleyince bizde bilelim
    Cevapla
  • ARİF ASMA 2 yıl önce Şikayet Et
    Yemi hep satın alıyorsan bırak bu işi başarılı olamazsın eğer hesaba çok kafan ediyorsa zararına olan bir işi neden yapıyorsun
    Cevapla
  • Fatih 2 yıl önce Şikayet Et
    Arpayi ucuza vercegine mazotu gubreyi ucuza versin rustan 5kusura alacagina bizim ciftciden alsin turk ciftcisinin malina 2.25 ten konmasinlar sonra yerli ciftciden hic bulamayacaklar
    Cevapla
  • Metin 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu ülkenin zarar etmesine sebep olan bir uygulama. Devlet iç piyasayı tüketmeden dışarıdan pahalı alip yari parasına iç piyasaya satıyor. Hem çiftçiye zarar ettiriyor hemde devlete. Kendi ciftcine neden o farkı ölemiyorum ki. COOK yanlış bir uygulama. Böyle yaparak zammı mi onluyorsun??? Gübre ye yapsana ma?ota yapsana bu uygulamayı????
    Cevapla
  • Ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu arpa fiyatları böyle devam etsin sene sonu 1kilo arpa bulamayacaksınız çürüsün
    Cevapla
  • Can Polat 2 yıl önce Şikayet Et
    Teşebbüs etmesi basli basina kabahat zaten indirmiyor birde zammi yapiyor ayıp yahuu..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR