TCMB'den 'ihracat bedeli' uygulaması! Bir sektör muaf tutuldu

İhracat bedellerinin yüzde 25’inin Merkez Bankası'na (TCMB) satılması uygulamasından hizmet ihracatı istisna tutulacak.

ABONE OL
GİRİŞ 19.01.2022 09:33 GÜNCELLEME 19.01.2022 09:33 EKONOMİ
TCMB'den 'ihracat bedeli' uygulaması! Bir sektör muaf tutuldu
TCMB'den 'ihracat bedeli' uygulaması! Bir sektör muaf tutuldu

Hizmet ihracatı, mikro ihracat ve transit ticarete ilişkin ihracat bedelleri için, İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB) düzenlenmesi ve Merkez Bankası'na döviz satışı söz konusu olmayacak.

İhracat bedellerinin yüzde 25’inin TCMB’ye satılmasında detaylar belli oldu. Buna göre, ihracat bedelinin yüzde 25’inin TCMB’ye satış tarihi, İBKB’nin düzenlendiği tarih olacak. İlgili tebliğ ve genelgede belirtilen indirimler uygulandıktan sonra kalan meblağ, ihracat bedeli olarak banka hesabına aktarılacak.

TCMB'ye aktarılacak tutar, indirimler uygulandıktan sonra ortaya çıkan bedel üzerinden hesaplanacak. İhracat bedellerinin banka hesaplarına alınması zorunlu olmayan ülkelere yapılan ihracatın bedelleri için TCMB’ye satış yapılmayacak. Hizmet ihracatı, mikro ihracat ve transit ticarete ilişkin bedeller için TCMB’ye satış söz konusu almayacak. Serbest bölge işlem formu kapsamında gerçekleştirilen 5 bin dolar veya karşılığı döviz ya da Türk Lirası'nı geçmeyen ihracat işlemleri, düzenlemeden muaf tutulacak. Serbest bölgelerde yerleşik firmalar, yurtdışında sayıldığından, bu firmalara gelen bedeller için de TCMB'ye satış şartı aranmayacak.

3 DÖVİZ ZORUNLU

Yalnızca ABD doları, euro ve İngiliz Sterlini cinsinden ihracat bedellerinin yüzde 25’nin TCMB’ye satışı söz konusu. Diğer dövizlerdeki ihracat bedelleri için TCMB’ye satış söz konusu olmayacak. TCMB’ye satışa esas yüzde 25’in hesaplanmasında, İBKB’ye bağlanacak tutar dikkate alınacak 100 bin dolar ihracat bedelinin 80 bin dolarlık kısmı için İBKB düzenlenecek. TCMB’ye satılacak tutar ise 80 bin doların yüzde 25’ine karşılık gelen 20 bin dolar olacak. Döviz satışıyla TL’ye çevrilen tutar, daha sonra tekrar dövize dönüştürülebilecek.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR