Güvence Hesabı'ndan tazminat alabilirsiniz! Binlerce kişinin başına geldi parasını alan yok

Türkiye'de her yıl trafik kazalarında binlerce insan hayatını kaybediyor, binlercesi de yaralanıp sakat kalıyor ancak mağdur olan vatandaşların çoğunun 'Güvence Hesabı'ndan haberi dahi yok. Trafik sigortası olmayan bir aracın yaptığı kazada zarar gören üçüncü kişilerin ölümü durumunda mirasçılarına, sakatlık veya iş göremezlik durumunda ise kendilerine tazminat ödeyen hesap 2021 yılında mağdurlara 320 milyon liranın üzerinde ödeme yaptı. Avukat Ezgi Esnik Günay'dan ise 'Güvence Hesabı' başvuruları için önemli bir uyarı geldi.

ABONE OL
GİRİŞ 20.01.2022 11:55 GÜNCELLEME 20.01.2022 11:56 EKONOMİ
Güvence Hesabı'ndan tazminat alabilirsiniz! Binlerce kişinin başına geldi parasını alan yok
Güvence Hesabı'ndan tazminat alabilirsiniz! Binlerce kişinin başına geldi parasını alan yok

Türkiye'de 2021 yılında meydana gelen 187 bin 524 ölümlü ve yaralanmalı trafik kazasına meydana geldi. Bu kazalarda 2 bin 422 kişi kaza yerinde hayatını kaybederken 276 bin 935 kişi ise yaralandı. Yaşanan bu trafik kazalarında ise sürücü kusurları ilk sırada yer aldı.

Türkiye her yıl binlerce insan yaşanan bu trafik kazalardan dolayı mağduriyet yaşarken, çoğu vatandaşın bu mağduriyetleri gidermek için kurulan 'Güvence Hesabı'ndan haberi yok.

Peki Trafik kazası geçiren mağdurlar 'Güvence Hesabı'ndan nasıl tazminat alacak? Avukat Ezgi Esnik Günay, ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarında tazminat haklarını ve Güvence Hesabı ile ilgili detayları Haber7'ye açıkladı.

Güvence hesabından nasıl tazminat alınır?

320 MİLYON ÖDEME YAPILDI

Güvence Hesabı, trafik kazasında mağdur olanlar için sigorta şirketlerinden kesilen küçük paylarla oluşturulan bir hesap.

Trafik kazalarında meydana gelen yaralanma, sakat kalma ve ölüm gibi hallerde mağdur vatandaşların zararını karşılamak için kurulan hesaptan 2021 yılında 3 bin 503 dosya için 320 milyon 404 bin 631 liralık ödeme yapıldı.

Güvence Hesabı ödemeleri

2021 yılında yapılan bu ödemelerin 49 milyon 647 bin 831 liralık kısmı maddi, 77 milyon 300 bin 168 liralık kısmı Ölüm ve Defin, 189 milyon 772 bin 578 liralık kısmını maluliyet oluştururken tedaviler için 3 milyon 764 bin 54 lira ödeme yapıldı.

Hesabın kurulduğu günden bu zamana kadar 168 bin 738 dosya için yapılan ödeme miktarı ise 2 milyar 647 milyon 359 bin 114 lira.

TRAFİK KAZALARI İÇİN 10 YIL ZAMAN AŞIMI SÜRESİ VAR

Hak sahiplerinin, zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten itibaren iki yıl ve her halükarda 10 yıl içinde bizzat ve vekili vasıtasıyla Güvence Hesabı'na başvurmaları gerekiyor.

Avukat Ezgi Esnik Günay

GÜVENCE HESABI FIRSATÇILARINA DİKKAT

Öte yandan trafik kazalarından zarar görmüş ve Güvence Hesabından haberdar olmayan vatandaşları ağına düşürmeye çalışan dolandırıcılara da dikkatli olmak gerekiyor. Sözde danışmanlık adı altında kaza zedeleri ulaşan dolandırıcılar vatandaşın hak ettiği paraları yüksek komisyon oranlarıyla ceplerine aktarıyorlar.

'Güvence Hesabı' hakkında Haber7'ye açıklamalarda bulunan Avukat Ezgi Esnik Günay, her yıl trafik kazalarından mağdur olan vatandaşların bilmedikleri hakları yüzünden haklarından mahrum kaldığını belirtti. Av. Ezgi Esnik Günay, Güvence Hesabına başvuracak vatandaşları 'sözde danışmanlara' karşı uyararak, yeni mağduriyetler yaşanmaması için 'Güvence Hesabı'na başvuruda bulunacak vatandaşların sadece avukatları aracılığıyla işlemlerini ve takiplerini gerçekleştirmesi gerektiğini söyledi.

Avukat Ezgi Esnik Günay, Ölümlü ve yaralanma trafik kazalarında tazminat hakları hakkında şu bilgileri paylaştı;

Trafik kazası sonucu maddi ve manevi zarar gören mağdurun ya da mağdurun vefatı sonrasında yakınlarının maddi ve manevi zararının tazminine yönelik davaları ülkemizde dava konusu edilen en yaygın hukuki problemlerden birini oluşturmaktadır.

Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü verilerine göre 2012 senesinde ülkemizde hukuk mahkemelerinde görülen trafik kazası sonucu ölüm ve yaralanmadan doğan tazminat davası sayısı 2011 yılında 12 560, 2012 yılında ise 16705 tir. 2012 senesinde maddi hasarlı trafik kazası sebebiyle açılmış tazminat davası sayısı ise 1829 dur. 2012 senesinde karara bağlanan ölümlü ve yaralamalı trafik kazası tazminat davası sayısı 8340 tır. Yine Adalet bakanlığınca yayınlanan verilerine göre trafik kazalarından doğan tazminat davalarının görüldüğü asliye hukuk mahkemelerinde ortalama dava zamanı (davaların ortalama neticelendirilme süresi) 330 gündür.

KAZA SİGORTA ALACAĞI NASIL ALINIR?

Kaza sonrası sigortalıya dava açılması durumunda, dava giderleri trafik sigortası kapsamında karşılanmaktadır. Dava giderleriyle avukatlık ücretleri, teminat limitleri ile belirli ve sınırlı sayıda olmak şartıyla, trafik sigortası poliçesi kapsamındadır. Dava açılması halinde, sigortalının konuyu sigorta ettiren şirkete maksimum beş gün içinde bildirmesi gerekmektedir. Bu sırada sigortalıya giden her türlü kaza raporu, tutanak ve ihbarname ve diğer belgeler de sigorta şirketine iletilmelidir. Bu durumda dava ile ilgili sigortalının üstlenmesi gerekli masraflar ve avukatlık ücretleri, trafik sigortası poliçesi tarafınca limitler halinde olmak üzere karşılanacaktır.

HASAR DURUMUNDA TAZMİNAT ALACAĞI

Hasar durumunda sigortacı, sigortalının vekili olduğu için, üçüncü kişilerle direkt temasa geçme ve anlaşma hakkına sahiptir. Sigortalı, tazminat talebini kabul etmeye yetkili olmamaktadır. Bu nedenle, sigortacının yazılı izin beyanı olmadıkça, zarar görenlere herhangi bir tazminat ödemesinde bulunamaz.

VAKİT KAYBETMEDEN BAŞVURU ŞART

Sigortacı; kaza ya da zararın tespit edilmesini sağlayan lüzumlu belgelerin sigortacıya iletildiği tarihten sonra sekiz iş günü içinde hak sahibine tazminat, hastane ve tedavi giderlerini ödemektedir. İşlemlerin başlaması için gerekli belgelerin sigorta şirketine iletilmemesi halinde, hasar karşılığında istenilen trafik sigortası hasar bedeli ödeme süresi de haliyle gecikecektir. Bu sebeple belgelerin eksiksiz olması ve sigorta şirketine zaman kaybetmeden derhal verilmesi büyük önem taşımaktadır.
Trafik kazası Güvence Hesabı

GÜVENCE HESABI'NIN KAPSAMI

5684 sayılı Sigortacılık Kanunu'nun 14. maddesi gereği kurulan Güvence Hesabı, kapsamında bulunan sigortaları yaptırmayan araç ve iş yerlerinde meydana gelen kazalarda, kişilere gelebilecek yaralanma, sakat kalma ve ölüm gibi bedeni zararları karşılıyor.

Güvence Hesabı, ilk olarak 18 Ekim 1983'te Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 2918 sayılı Karayolu Trafik Kanunu'nun 108'inci maddesi ile Garanti Fonu adı ile kuruldu. Aynı fon, 14 Haziran 2007 tarihli 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu ile Güvence Hesabı adıyla yeniden kuruldu ve kapsamı daha da genişletildi.

Sigortalının tespit edilememesi durumunda kişiye gelen bedensel zararlar; rizikonun meydana geldiği tarihte geçerli olan teminat tutarları dahilinde sigortasını yaptırmamış olanların neden olduğu bedensel zararlar; zorunlu sigorta teminat limitleri ile sigorta poliçesinde belirtilen teminat arasındaki fark kadar ödenecek bedensel tazminat tutarları, sigorta şirketinin mali bünye zafiyeti nedeniyle sürekli olarak bütün branşlarda ruhsatlarının iptal edilmesi ya da iflası halinde ödemekle yükümlü olduğu maddi ve bedensel zararlar ile çalınmış veya gasp edilmiş bir aracın karıştığı kazada Karayolları Trafik Kanunu uyarınca işletenin sorumlu tutulmadığı hallerde kişiye gelen bedensel zararlar Güvence Hesabı kapsamında bulunuyor.
 

Ödenen bedensel zararlar ise "ölüm halinde, ölenin desteğinden yoksun kalanlara "Destekten Yoksun Kalma Tazminatı", "sakat kalma halinde Maluliyet Tazminatı", "yaralanma halinde ise Tedavi Tazminatı" şeklinde ödeniyor.

Güvence Hesabı kapsamındaki mevcut zorunlu sigortalar Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası, Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası, Tehlikeli Maddeler ve Tehlikeli Atık Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası, Tüpgaz Zorunlu Sorumluluk Sigortası ve Maden Çalışanları Zorunlu Ferdi Kaza Sigortası olarak belirleniyor.

Güvence Hesabı, ödediği tazminatın tahsili amacıyla Sigortacılık Kanunu'nun 14. maddesi ve Güvence Hesabı Yönetmeliği'nin 16. maddesi uyarınca zarar veren aracın işletenine, sürücüsüne, sigortacısına veya sigortacının iflas masasına rücu edebiliyor.

MANEVİ TAZMİNATLAR KAPSAM DIŞI

Güvence Hesabı manevi tazminatları ve bedensel zararlar dışında kalan maddi zararları kapsamıyor.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • Akyürek 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye de trafik terör örgütü var denetim yok cezalar az eğitim zaten yok
    Cevapla
  • Bedri 2 yıl önce Şikayet Et
    En kötü sigorta şirketi Quick sigorta
    Cevapla
  • Rasim 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu konuda binlerce vatandaşı mağdur eden Quick sigorta şirketi,benim tavsiyem sakın ola yanaşmayın,araştırın bakın binlerce insan bunlardan bıktı,hazine bakanlığı bu şirketi hala niye kapatmıyor
    Cevapla
  • pusula 2 yıl önce Şikayet Et
    alacak oldumu tebligat gidiyor , verecek oldumu neden yok ? bildirin insanlara gidip alsınlar dürüst olun biraz
    Cevapla
  • Mehmet GUNTEKIN 2 yıl önce Şikayet Et
    konu yanlis anlasilmasin, ben 2014 te ka a yaptim karsi tarafin sigortasi yoktu. siforta guvence fonuna müracaat ettim gelen cevapta arac hasarlarini karsilamadıklarını sadece saglikla ilgili konularda odeme yapildigini bildirdiler. %75 karsi taraf suclu oldugu halde mecburen kendi arabami kendim yaptirdim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR