EYT'lileri heyecanlandıran gelişme! Kademeli emeklilik

Milyonlarca EYT'lileri heyecanlandıran gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. EYT'liler için yeni formüller geliştiriliyor. Bunlardan biri de prime dolana kademeli emeklilik sistemi.

ABONE OL
GİRİŞ 20.01.2022 20:33 GÜNCELLEME 20.01.2022 20:38 EKONOMİ
EYT'lileri heyecanlandıran gelişme! Kademeli emeklilik
EYT'lileri heyecanlandıran gelişme! Kademeli emeklilik

EYT'li grubu, 9 Eylül 1999 öncesinde ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlamış, yıl ve prim şartını tamamlamasına rağmen yaş şartı getirildiği için emekli olamamış sigortalılar oluşturuyor.

Bu tarihten önce sigortalı olanlar için yaş dışında erkeklerde 25, kadınlarda ise 20 yıl sigortalılık süresi şartı var. Bu sürede çalışıyor olmak ya da sigortalı olmak gerekmiyor. Yıl şartına bakıldığında kadınlar için bu süre dolmuş durumda. Erkekler için ise 2022'ye göre 1997 yılı ve öncesinde sigortalı olanlar için 25 yıl tamamlanmış durumda. Daha sonra sigortalı olanlar için de 25 yılın geçmesi gerekiyor.

Ancak bu tarihten önce Emekli Sandığı'na girmiş ya da Bağ-Kur'lu olmuş EYT'liler de mevcut. Bütün bunlar ayrı ayrı değerlendirilecek.

EMEKLİLİK ŞARTLARININ TESPİTİ

Kapsamın belirlenmesinden sonra emeklilik şartlarının da tespit edilmesi gerekiyor. Yani primini ve yılını dolduranların başka şarta bakılmaksızın emekli edilmeleri şeklinde bir öneri bulunurken, burada farklı kurumlarda çalışmış (memur, esnaf gibi) kişilerin hangi statüde emekli olacaklarının da tespiti gerekiyor. Belli bir yaşın üstünde olanlara emeklilik verilmesi gibi bir formül de konuşulurken, kademeli olarak emeklilik hakkının verilmesi de söz konusu olabilecek.

MALİYET HESABI

Yaşa takılanların sayısı ile ilgili 5 milyon kişi gibi sayılar ortaya atılsa da kesin bir rakam yok. Ancak farklı kurumlardan sigortalıların olduğu bir yapısı olması dolayısıyla çok sayıda insanı ilgilendiriyor. Bu noktada kapsam belirlendiğinde sayı da ortaya çıkacak. Bu yönüyle kaç kişinin emekli olabileceği ve kaç lira maaş alacağı hesaplanarak konunun mali boyutu da ortaya çıkarılacak. Mali boyut ortaya çıktıktan sonra bu paranın bütçeleştirilmesi ve kaynağının sağlanması ile ilgili de çalışma yapılacak.

UYGULAMA USULLERİ

Bu aşamada uygulamayla ilgili kısımların da tespit edilmesi gerekiyor. Yani hak sahiplerinin belirlenmesi, onların esaslarının tespit edilmesi önem kazanıyor. Örneğin; 9 Eylül öncesinde sigortalı olmuş ancak şimdi memur olarak çalışan birisi yasa çıktıktan sonra hangi kurumdan emekli olacak? Bu kişi memurluğa devam etmek istiyorsa
EYT'li diye resen emekli mi edilecek? Bu gibi soruların da cevap bulması gerekiyor. Kişilerin müracaatının şart olup olmadığı da burada önem kazanacak.

YASALAŞMA AŞAMASI

Bütün çalışmalar tamamlandıktan sonra uygulamanın başlayabilmesi için yasal düzenlemenin de yapılması gerekiyor. Bunun için de bir taslak metnin oluşturulması ve bunun TBMM gündemine gelmesi gerekiyor. Yasa tasarısı Meclis'te komisyonlarda görüşülüp gerekirse eklemeler yapılarak son haline gelecek. Yasa çıktıktan sonra uygulanması için de yönetmeliklerin çıkarılması gerekiyor.

KAYNAK : Takvim
YORUMLAR 203 TÜMÜ
  • Reisx 2 yıl önce Şikayet Et
    EYT li uyumuyor ve unutmuyor.
    Cevapla
  • Hak üzere 2 yıl önce Şikayet Et
    Kardeş hukuk kuralı ne ise o olmalı. Sen burda hukuka göre değil kendi görüşüne uygun yorum yapıyorsun. Ben bir kişi ile sözleşme imzalamışsam bu sözleşmeye uymalıyım. Sonradan kişi ekonomik sebeplerle ben sözleşmeyi uygulamiyorum dememeli. Senin dediğin gibi olursa bi başkası da neden 50 yaştan önce emekli olunmamali ki der. Emeklilik 60 yaşından asagi olmaz derse ne yapacaksın. 80 derse ne yapacaksın. Ne kadar basit bir şey söylediğimiz, işe girdiğinde sana kaç yaşında emekli olacağına dair söz verilmişse o yaşta emekli olunmalı sonrada kural tek taraflı değiştirilmemeli.
    Cevapla
  • Atilla Saygı 2 yıl önce Şikayet Et
    halen eyt mağdurları için umut verici bir haberiniz yok ama manşetinizde bomba yazı var lakin alt haberler turşu gibi gerçek bomba haberlerinizi bekliyoruz.
    Cevapla
  • Osman Çakır 2 yıl önce Şikayet Et
    1998 den beri ssk klylm 7.430 günüm var
    Cevapla
  • Osman Çakır 2 yıl önce Şikayet Et
    Yaslm 42 7.430 günüm var sigarta girişi 1998
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR