Bakan Dönmez'den yüksek elektrik faturalarıyla ilgili açıklama

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yüksek gelen elektrik faturaları ve kademeli faturalandırmayla ilgili iddialara cevap verirken doğalgaz faturalarına yönelik eleştirilere de cevap verdi.

ABONE OL
GİRİŞ 24.01.2022 22:29 GÜNCELLEME 24.01.2022 22:29 EKONOMİ
Bakan Dönmez'den yüksek elektrik faturalarıyla ilgili açıklama
Bakan Dönmez'den yüksek elektrik faturalarıyla ilgili açıklama

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, kademeli faturalandırmaya neden gittiklerine ilişkin şu açıklamayı yaptı:

Kademeli elektrik, kademeli faturalandırmada temel amacımız özellikle dar gelirli ailelerin, zaruri ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir kademe oluşturalım. Burada da sübvansiyon sözkonusu. Ortalama 90-100 metrekarelik evde elektrikli cihazlarını çalıştırabilecekleri hesaplama yapıldı.Türkiye genelinde hanelerde üretilen toplam elektrik miktarı ve konut sayısını karşılaştırdık. 140-150 kilowat saat çıktı. Biz de bunun üzerine 150 kilowat saatı belirledik. Çoğunlukla olumlu tepkiler var. Hali vakti yerinde olan vatandaşlarımız burada ekstra bir desteğe ihtiyaç duyan vatandaşlarımız değil. Bizim dar gelirli ailelere ne yapabiliriz konusu var. Düzensiz geliri olan, asgari ücretin altında olan hanelere verdiğimiz başka destekler de var. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı vasıtasıyla. Diyelim ki 150 kilowat saat tüketmiş, onu devlet vakıflar üzerinden karşılıyor.

BAKANLIK DOĞALGAZDA DESTEK İÇİN 2 MİLYON 100 BİN HANE ÜZERİNDE İNCELEME YAPIYOR

Benzer bir durumu doğalgazda da başlatacağız. Şu anda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız tespit edip destekliyor. Sosyal yardımlaşma vakıflarımız ilçelerde, yerelden de insanların katıldığı, gerektiğinde evine gidip ziyaret ederek o incelemeleri yaparak 2 milyon 100 bin haneden bahsediyoruz. Doğalgazda bu rakam daha fazla olacak. e-devlet üzerinden ya da sosyal yardımlaşma vakıflarımıza müracaat etmek suretiyle, kısa sürede değerlendirilerek bu destek kapsamına alınabiliyorlar. Sosyal devlet olmanın gereğini yerine getirmiş oluyoruz. Bundan sonra doğalgazı farklı bir destek durumuna almış olacağız.

Bu yıl içerisinde verileri alacağız. Vatandaşımızın 150 kilowat saatin altında kalan tüketimleri ne kadar? Kaç hane altında kalmış, kaç hane bu verilerin üzerine çıkmış. Hakikaten ihtiyaç varsa miktar değişikliğine gidebiliriz. İlk aydayız şimdi. Şubat'ta uygulamanın ilk etkilerini ve sonuçlarını almış olacağız. Zaman içerisinde ihtiyaç tabii ki güncellenebilir.

"BU UYGULAMA İLE TÜM VATANDAŞLAR FATURALARINI KONTROL EDEBİLİR"

Fatura denetim sistemi tüketicilerimize açık sistem. Sayacına bakarak faturasında yazılı olan son tüketim değerine bakmak suretiyle basit usülde kontrol yapabilir. Okuma elemanının sehven gireceği rakam olabilir. Şimdi dijitalleşti, ellerindeki mobil aracı yaklaştırarak o veriyi sağlıklı olarak alabiliyor. Hesaplamayı kendisi yapabileceği gibi çok basit uygulamamız var. EPDK web sitesinde faturamı nasıl denetleyebilirim, kontrol edebilirim diye uygulama var. Son dönemdeki faturasını orada sağlamasını yapma imkanına sahip olacak. Bizde sayaç okuma dönemlerinde her gün okuma planı var. 150 kilowat saat deyince ortalama 1 aylık tüketimden bahsediyoruz. 1 gün önce gelinmiş, okunmuş olabilir veya birkaç gün sonra olabilir. Günlük 5 kilowat saat dikkate alınıyor. Burada bir hata yok. Bir diğer husus da 15 Aralık'ta okunmuş diyelim, şimdi 15 Ocak'ta okunacak. Ama Aralık'ın sonuna kadar birim fiyatlar farklıydı, Ocak'ın başından itibaren yeni fiyatlar var. Mevzuat oransal bir hesaplama yöntemi var. Bunu program otomatik olarak yapıyor. Vatandaşımız ortalama birim fiyatlarına bakmak suretiyle.

Birinci kademede şu anda 1 kilowat 137 kuruş. Geçmiş dönemde kalan tüketiminden dolayı 137 kuruştan daha alt bir birim fiyatı görecek. Muhtemel hataları önlemek için EPDK'nın sitesine girerek bu kontrolü yapabilir. Hatta şikayet anlamında söylüyorum; bir itirazı varsa Bakanlığımıza, EPDK'ya ve dağıtım şirketine yapabilir. EPDK'ya başvurabilir. İlgili bölge dağıtım şirketine de başvurabilir. Bunları elektronik ortamda da yapabilir. Bunların hepsini takibini yaparız.

YORUMLAR 16 TÜMÜ
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH sizi bildiğiniz gibi yapsın hakkım haram zıkım olsun 596 fatura mı olur.....
    Cevapla
  • mahmuthan 2 yıl önce Şikayet Et
    150 kw uygulamasindan vaz geçilmeli.vatandaş çok tepkili sayin bakan.Ugulanacaksa bu oran 250 kw yukseltilmeli.
    Cevapla
  • soyulan vatandas 2 yıl önce Şikayet Et
    evlerı 90-100 metre kareye gore hesaplamıs evler 75 veya daha kucuk metre kare artık bılgınız yokmu
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Sayın bakanıma bizi aydınlattığı için teşekkür ederim
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Elektrik benzin doğalgaz mahonun tarlasından çıkmıyor yurtdışı ithal avrupada bunlar çok pahallandı malum kovid ve yetersiz üretim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR