Kripto paralardan vergi alınacak mı? Düzenlemede sona gelindi

Kripto paralara yönelik düzemede sona yaklaşıldı. Ulaşılan bilgiye göre bireysel yatırımcıdan vergi alınmaması ağır basıyor. Kripto para borsalarına sermaye şartı getirilmesi de planlanıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 26.01.2022 13:51 GÜNCELLEME 26.01.2022 13:51 EKONOMİ
Kripto paralardan vergi alınacak mı? Düzenlemede sona gelindi
Kripto paralardan vergi alınacak mı? Düzenlemede sona gelindi

Türkiye'de yıllık ticaret hacmi 500 milyar dolara ulaşan kripto varlıkların alım satımının yapıldığı piyasayı düzenleyici yasal çalışmada sona gelindi.

NTV'nin ulaştığı bilgilere göre, 10-12 maddeden oluşması beklenen düzenlemede dikkat çekici unsurlar var; yasal düzenleme ile Türkiye'deki ''kripto ticaret'' tüm yönleriyle düzenlenecek.

KRİPTO PARADAN VERGİ ALINACAK MI?

Bireysel yatırımcıdan vergi alınmaması görüşü ağır basıyor.

BORSALARA SERMAYE ŞARTI GELECEK

Çalışmayla, kripto varlıkların alım satımını organize eden yerel borsalar olarak tabir edilen kendilerini ''pazar yeri” olarak tanımlayan firmalara sermaye şartı getiriliyor.

Bu tür hizmet veren firmaların sermayesinin bir milyar TL’nin altında olmaması yönünde görüşlerin olduğu ama yapılan piyasa çalışması sonrası rakama karar verileceği ifade ediliyor.

Firmaların, ''finansal kurum'' halini almalarının öngörüldüğü düzenlemede, bu kuruluşların sermaye koyma zorunluluğunun yanı sıra bankalar gibi, oranları, gelirleri, karları yani rasyolarını şeffaf bir şekilde ortaya koymaları zorunlu olacak.

Türkiye'de hizmet veren yurt dışı kaynaklı borsaların ise Türkiye’de hiçbir kurala tabi olmaması, MASAK denetiminin de dışında kalması nedeniyle Türkiye’de yerleşik sistem altyapısı kurması da kanun teklifinin önemli maddelerinden biri olması bekleniyor.

Kripto para varlıklarına yatırım yapanların korunması için de bankacılık düzenlemesine benzer bir yapı da öngörülüyor.

Önce bilgisayarın başındaki eleman sorumlu olacak sonrasında ise firma sorumlu tutulacak ve hapis cezası da devreye girebilecek.

Yerel borsalar, kendilerinde bulunan varlığının yüzde 97’sinin koruma altında olduğunu ileri sürseler de kripto varlıkların nasıl saklanacağına dair de bir düzenleme getirilmesi öngörülüyor.

AK Parti, 24 Aralık’ta kripto varlıklarla ilgili düzenleme için çalışmayı başlattı. O sırada 30’a yakın kripto varlıklakla ilgili yerel borsalar varken, sayının bir aylık süreçte 80’e çıktığı ifade ediliyor.

Bu nedenle, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da verilen bilgiler doğrultusunda Cumhurbaşkanı’nın da bir iki haftada bu düzenlemenin çıkması talimatı verdiği belirtiliyor.

KAYNAK : NTV/Özgür Akbaş
YORUMLAR 1
  • yusuf efe 2 yıl önce Şikayet Et
    adam aç mı kalsın. zaten gecesini gündüzüne katmış istanbul için var gücüyle çalışıyor. Allah akıl versin ne diyelim.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR