Türkiye'nin hamlesi dünyanın gündeminde! 170 ülke peşine düştü

Türk savunma sanayi 2021 yılında 170 ülkeye 228 ürün çeşidi ihraç etti. Sektörün yıllık cirosu 10 milyar doları, ihracatı ise 3 milyar doları aşarken, özellikle Türk SİHA’ları oyun değiştiren konsepti ile dünyanın gündemine girdi.

ABONE OL
GİRİŞ 31.01.2022 17:15 GÜNCELLEME 31.01.2022 17:15 EKONOMİ
Türkiye'nin hamlesi dünyanın gündeminde! 170 ülke peşine düştü
Türkiye'nin hamlesi dünyanın gündeminde! 170 ülke peşine düştü
  • Savunma sanayinde attığı adımlarla adından söz ettiren Türkiye, 2021 yılında 170 ülkeye 228 ürün çeşidi ihraç etti.
     
  • Türkiye, 2021 yılında savunma sanayi hedeflerinin yüzde 80’nini gerçekleştirirken, geçtiğimiz yıl sektörün cirosu 10 milyar doları, ihracatı ise 3 milyar dolar aştı.
     
  • Özellikle Türk SİHA’ları ile dünyanın gündemine oturan Türkiye’nin 2022'de öncelikli projelerinin arasında GÖKBEY, HÜRJET, Bayraktar-TB3, Siper Hava Savunma Sistemi'nin yer alıyor.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii(SSB) Başkanı İsmail Demir, Savunma Sanayii 2022 Hedefleri Basın Toplantısı’nda aralarında Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in de yer aldığı gazetecilere Türk savunma sanayindeki son gelişmeleri değerlendirdi.

Konuşmasına toplantıya ev sahipliği yapan Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı ve HAVELSAN’a teşekkür ederek başlayan İsmail Demir, “Türkiye’nin her alanda kalkınma hamlesi yaşadığı son 20 yılda en büyük sıçramalardan birini gururla söylüyoruz ki, savunma sanayii yaptı. Özellikle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde Mayıs 2004’te yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesinde alınan kararlarla artık savunma sanayiinde dış alım yerine yerli ve milli projeler dönemi başladı” ifadelerini kullandı.

Savunma Sanayii 2022 Hedefleri

YENİDEN YAPILANMA SAVUNMA SANAYİNDEKİ İVMEYİ ARTIRDI

Savunma sanayii projelerinin koordinasyonunu yürüten Savunma Sanayii Müsteşarlığının önce 2017’de Cumhurbaşkanlığına bağlanması, ardından 2018’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle beraber Savunma Sanayii Başkanlığı ismiyle yeniden yapılandırılması bu alandaki ivmeyi daha da artırdığını belirten Demir, “Yerli ve milli savunma sanayiindeki dik duruş ve kararlılık, ambargolara karşı da kendi projelerimizi hızlandırdı. Türk savunma sanayii bugün; Başkanlığımız koordinasyonunda tasarımdan seri üretime, Ar-ge ve inovasyondan sanayileşmeye, yürüttüğü proje faaliyetleriyle tüm güvenlik birimlerimizin ihtiyaçlarını, yerli ve milli imkânlarla en etkin biçimde karşılamak için çalışmalarını sürdürüyor” dedi.

Savunma sanayinden rekor ihracat

SEKTÖRÜN CİROSU 10 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

SSB Başkanı Demir sözlerine şöyle devam etti:

SSB, harekat sahasında ortaya çıkan ihtiyaçları karşılamak için yürüttüğü projelerde bir yandan teknolojik ilerlemeleri yakından takip etmekte, diğer taraftan ülkemiz sanayisinin geliştirilmesi yönünde faaliyetlerini sürdürmektedir. Sektörümüz bugün, 1500’e yakın firma ve 80.000 kişilik çalışanıyla ülkemiz ekonomisine en yüksek katkıyı veren sektörlerden biri haline geldi. Bu kapsamda yürütülen 750’yi aşkın sayıda proje ve diğer ilgili faaliyetlerin sonucunda gelinen noktada yıllık 10 Milyar ABD Doları sektör cirosu ve yıllık 3 Milyar 224 milyon dolarlık rekor ihracat tutarına ulaşıldı.

TÜRK SİHA’LARI DÜNYANIN GÜNDEMİNİ DEĞİŞTİRDİ

Yerli ve milli ürünlerin güvenlik güçlerinin terörle mücadele operasyonlarının yanı sıra yurt içi ve yurt dışındaki harekatlarında başarıyla kullanıldığına vurgu yapan Demir, “Dost ve müttefik ülkelerimizin envanterlerinde yerlerini alan ürünler, dünyanın dört bir yanına ihraç edilirken, özellikle Türk SİHA’larının oyun değiştiren konsepti dünyanın da gündemine girdi. Savunma sanayii ürünlerimizi ihraç ettiğimiz ülke sayısı 170’e; İHA ve SİHA’lar, kara araçları, deniz platformları başta olmak üzere ihraç edilen ürün çeşidi 228’e çıktı.

Bayraktar TB2 SİHA

Bu süreçte, gerek kurumumdaki tüm çalışma arkadaşlarıma, ekibime ve yol arkadaşlarıma teşekkürü milletimiz ve devletimiz adına borç biliyorum. Ayrıca, bu çalışmalarımızı ana yüklenicilerimizden alt yüklenicilerimize, KOBİ ve yan sanayiinden teknoparklarımıza, üniversitelerimizden araştırma merkezlerimize kadar büyük savunma sanayii ailesi olarak birlikte gerçekleştirdik. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyor, hepsini tebrik ediyorum. İlk günden bu yana bize, kurumumuza verdiği destekten ve savunma sanayiine liderliğinden dolayı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a bu vesileyle bir kez daha Başkanlığımız ve savunma sanayii sektörü adına teşekkür ediyorum” dedi.

KOVİDE RAĞMEN 40 HEDEFİN YÜZDE 80'Nİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

2020 yılı kadar olmasa da Kovid-19 salgının etkisinin devam ettiği, çeşitli gizli-açık ambargoların daha da arttığı bir yıl olmasına rağmen, 2021 yılında hedeflere büyük oranda ulaşıldığını belirten Demir, “Geçtiğimiz yıl çok önemli olarak gördüğümüz ve sizinle paylaştığımız 40 hedefimizin yüzde 80’ini gerçekleştirdik. Karada, havada, denizde, siber alanda güvenlik güçlerimizin ihtiyaçlarını yerli ve milli olarak karşılamak için yeni teslimatlar gerçekleştirdik ve yeni projelere başladık. Platform üretiminden hava savunma sistemlerine; silah, mühimmat ve füze üretimlerinden elektronik harp ve radar sistemlerine, haberleşme ve bilgi teknolojilerinden motor sistemlerine, askeri ekipman ve teçhizat üretiminden ARGE ve eğitim faaliyetlerine kadar; olmamız gereken her alanda hiçbir boşluk bırakmadan çalıştık” şeklinde konuştu.

Savunma sanayi projeleri

Demir, 2021 yılında gerçekleştirilen projeleri şu şekilde özetledi:

İnsansız hava araçlarında artık dünyanın en iyi ürünlerini üretir ve kullanır hale geldik. Akıncı TİHA ve AKSUNGUR SİHA’nın ilk teslimatlarını güvenlik güçlerimize yaptık. ANADOLU gemimizde kullanacağımız Bayraktar TB3 SİHA projesi başlatıldı. Milli Muharip Uçak projemizde parça üretimlerine başladık, son teknolojiyle donattığımız Mühendislik Merkezimizi projede çalışacak 2300 mühendisimizin hizmetine aldık.

Türkiye’nin uzay programına en büyük katkıyı savunma sanayii sektörümüz veriyor. Geçtiğimiz yıl da GÖKTÜRK-1 Uydumuzun Yenilemesine dair projeyi başlattık.

2021 hava savunmada gerçekten önemli bir atılım yaşadığımız bir yıl oldu. Hem Hisar A+ hem de Hisar O+ sistemlerimizi tüm unsurlarıyla TSK’ya teslim ettik. Uzun menzilli hava savunma sistemimiz SİPER’in test atışlarını başarıyla gerçekleştirdik, süreci devam ediyor.

ATMACA deniz füzemizi ve AKYA eğitim torpidomuzu ilk kez teslim ettik. Makineli Tüfek PMT 7.62’nin ilk teslimatlarını gerçekleştirdik.

Test ve Eğitim Gemimiz UFUK hizmete girdi. İlk İ Sınıfı Fırkateynimiz TCG İstanbul Gemisini denize indirdik.

Özellikle insansız sistemlere ayrı bir parantez açmak isterim. İHA’larda edindiğimiz tecrübeyi uygulamaya çalıştığımız insansız deniz ve kara araçlarında yeni sistemlerin geliştiğini, hatta bazılarının kullanıma sunulduğunu 2021 yılında ilk kez yaşadık.

Elektronik harpte yeni sistemleri devreye aldık. SANCAK, VURAL, ILGAR gibi çeşitli özellikte elektronik taarruz sistemleri artık TSK’nın kullanımında.

Motor projelerimizde de kritik safhaları başarıyla geçtik. 1000 beygir gücündeki ilk motor ve ilk çapraz tahrikli transmisyonumuz UTKU’nun çalıştırması başarılı şekilde gerçekleşti. 1500 beygir gücündeki ilk motorumuz BATU’nun ateşlemesi başarılı şekilde gerçekleşti. Yeni Turbojet Motoru ARAT Projemizi başlattık.

SAVUNMA SANAYİİ 2022 HEDEFLERİ

HAVACILIK VE UZAY

Milli Muharip Uçağın geliştirmesine ve parça üretimlerine devam edilecek.

Özgün Helikopterimiz GÖKBEY’in ilk teslimatları Jandarma Genel Komutanlığına gerçekleştirilecek.

Ateş Filo için özel tasarlanan HÜRKUŞ

Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı HÜRJET hangardan çıkacak ve yer testleri başlayacak.

Temel Eğitim Uçağı HÜRKUŞ teslimatları yapılacak.

Mini İHA-D sistemleri ve Mühimmat Bırakan Mini İHA BOYGA’lar ilk kez kullanıma girecek.

Kısa pistli gemilere iniş kalkış yapabilecek Bayraktar TB3 SİHA ilk uçuşunu yapacak.

Son A400M uçağının teslimatı yapılarak 10 uçaklık A400M filomuz tamamlanacak.

Meltem-3 Projesi kapsamında 2 adet P-72 Deniz Karakol Uçağı teslimatıyla proje tamamlanacak.

Emniyet Genel Müdürlüğü için İnsansız Keşif Uçağı Projesi başlatılacak.

Milli ve yerli üretim LNA modülüne uzayda tarihçe kazandırılıp, gemilerin konum ve rota bilgilerinin elde edilmesini sağlayacak KILIÇSAT Küp Uydu uzaya fırlatılacak.

HAVA SAVUNMA, SİLAH, FÜZE VE MÜHİMMAT

Hava - Hava Füzesi (Göktuğ) Projesi kapsamında BOZDOĞAN Görüş İçi Füzeler ve GÖKDOĞAN Görüş Ötesi Füzelerin ilk teslimatları yapılacak.

Gökdeniz Yakın Hava Savunma Sistemi ilk kez İSTANBUL Fırkateynine entegre edilecek.

SUNGUR Portatif Hava Savunma Füzelerinin ilk teslimatları gerçekleştirilecek.

Atmaca Gemisavar Füzesi

ATMACA Gemisavar füzesi ve KARAOK Füzesi ilk kez envantere girecek.

Kaideye Monteli Cirit (KMC) Projesinde ilk teslimatlar yapılacak.

Gabya İçin Stabilize Makineli Tüfek Platformlarının ilk teslimatları yapılacak.

KARA ARAÇLARI PROJELERİ

PARS 6x6 Mayına Karşı Korumalı Araçların ilk teslimatları yapılacak.

Zırhlı Amfibi Hücum Aracı ZAHA’nın ilk teslimatı yapılacak.

Modernize Edilmiş ve insansız silah kulesi entegre edilmiş ilk Zırhlı Muharebe Aracı-ZMA teslim edilecek.

M60T Ana Muharebe Tankı

M60T tanklarındaki atış kontrol sistemlerinin yerli ve milli Volkan-M sistemiyle yenilenmesine başlanacak.

Çeşitli sınıflarda muhtelif tip ve özelliklerde yeni insansız kara araçlarının geliştirme ve teslimatları yapılacak.

DENİZ PROJELERİ

MİLGEM 6-7-8. Gemilere dair sözleşmeler imzalanacak.

Türk Tipi Hücum Botu Projesi (TTHB) kapsamında prototip geminin inşasına yönelik süreç başlayacak.

Çok Amaçlı Amfibi Hücum Gemisi ANADOLU

Çok Amaçlı Amfibi Hücum Gemisi ANADOLU’ya Bayraktar TB3 SİHA entegrasyonu çalışmalarına başlanacak.

Yeni Tip Denizaltı Projesinde 2. Denizaltı havuza çekilecek.

Yeni insansız deniz araçları projeleri başlatılacak.

ELEKTRONİK SİSTEMLER

SOM ve ATMACA füzelerinde kullanılacak KTJ3200 Turbojet Motoru teslim edilecek.

Helikopterlerde kullanılacak turboşaft motorların testlerinin yapılacağı Test Altyapısı hizmete girecek.

İnsansız Hava Araçlarında Kullanılacak Elektronik Harp Sistemlerinin Geliştirilmesi-İHASOJ Projesi başlatılacak.

Milli Elektronik Harp Suiti Geliştirme-FEWS Projesi başlatılacak.

Erken İhbar Radar Sistemi ERALP, Alçak İrtifa Radar Sistemi ALP ve Havaalanı Trafik Radarlarının ilk teslimatları yapılacak.

MERT ve MERTER Taşınabilir Elektronik Taarruz Sistemleri ilk kez kullanıma sunulacak.

Elektro-optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemi CATS

İHA’larda kullanılan CATS kameralarımızın gelişmiş versiyonu ASELFLIR-600 Projesi sözleşmesi imzalanacak.

İlk x-ray araç ve konteyner tarama sistemi MİLTAR (Milli Tarama Sistemi) Ticaret Bakanlığı’nın İzmir Alsancak Limanındaki tesisine kurulacak.

Jandarmaya Akıllı Kontrol Noktası ve Jandarma Akıllı Devriye Uygulamasının kurulumları başlayacak.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na; milli olarak geliştirilen pilot gece görüş gözlüğü cihazı teslimatı ilk kez gerçekleştirilecek.

Aktif-HETS Projesi kapsamında aktif tarama yapabilen lazer tabanlı çalışan helikopter engel tespit sisteminin ilk teslimatı yapılacak.

GAMUS Projesi kapsamında EGM ve Jn.G.K.lığı haberleşme sistemleri GAMER merkezleriyle ve birbirileriyle entegre edilecek.

AVCI-2 Kask Sistemi

AR-GE / SANAYİLEŞME / DESTEK FAALİYETLERİ

Milli gösterge modülü içeren AVCI-2 Kask Sistemi, ATAK helikopterlerinde kullanılmaya başlanacak.

YONCA Çok Çekirdekli Mikroişlemci Geliştirme ARGE Projesi başlatılacak.

Kuantum Radar Teknolojilerine yönelik ARGE Projesi başlatılacak.

Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programı (EYDEP) kapsamında 200’ü aşkın firma desteklenecek.

8 adet uluslararası savunma sanayii fuarına “Milli Katılım” gerçekleştirilecek.

TEKNOFEST, ROBOİK, Siber Güvenlik Yarışmalarıyla gençlerimize ve yeni girişimcilerimize destekler devam edecek.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 59 TÜMÜ
  • Hakikat 2 yıl önce Şikayet Et
    Tek kelime ile Mükemmel
    Cevapla
  • ÖNCE VATAN 2 yıl önce Şikayet Et
    inanın söylenecek kelime bulamıyorum bir türk müslüman olarak bunları yapanlardan allah razı olsun inanın rüyada görsem inanmazdım bu sınırları aştı bunları anlayan kalbi ruhu ahlakı karakteri vatan sevgisi olan insanlar anlar ama kalbi ruhu karakteri vijdanı şerefi bozuk olan anlamaz hani bir vekil diyecem acın goog lu sor akp türkiyeyi dünyanın en iyi durumuna getirse desteklemeyiz diyen çünkü bizie oy atanlar onun için seçti kardeşim diyet zat ne beklersin işte bunun gibi kişiliği ahlakı vatan insan sevgisi olmayan tipler var ama nedense ben türküm müslümanım diyor peşinden gidiliyor nasıl karakter bu oluyor
    Cevapla
  • Misak-ı Milli 2 yıl önce Şikayet Et
    170 ülke peşine düştü! Hmm
    Cevapla
  • İsabetli 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah kolaylık, başarı ve muaffakiyetler versin. Sizleri her türlü şer, fitne,fesat,bozguncu ve hainlerin kötülüklerden muhafaza etsin. Emek ve hizmetlerinizi zayi etmesin. Bunca emek,icat ve gelişmişliği yerle yeksan etmek isteyen pusuda fırsat kollayan dahili, harici düşman ve hainlerin tuzak, entrika ve hilelerinden sizleri,bu güzide kurumları korusun. Allah'ın yardımı her daim yanınızda olsun Vesselam.
    Cevapla
  • vatansever 2 yıl önce Şikayet Et
    allah yar ve yardımcımız olsun inşallah..yapanlardan allah razı olsun inşallah..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR