Hileli boşanma mercek altında! SGK ödenen parayı faiziyle geri istiyor
SGK, hileli boşanma ve anlaşmalı evlilikleri takibe aldı. Boşandığı eşiyle fiilen yaşadığı belirlenen kişinin aylığı kesilecek, ödenen para faiziyle geri alınacak.
ABONE OLSosyal Güvenlik Kurumu, devlete ağır fatura çıkaran hileli boşanma, anlaşmalı evlilikleri yakın takibe aldı. Kurum'a, vefat eden babadan yetim, ölüm aylığı almak için anlaşmalı boşandığı eşiyle yaşamaya devam edenlere yönelik binlerce ihbar geliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların bağlanmış olan gelir ve aylıklarının kesildiğini belirtti.
KONU MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI
Ölüm aylığı almak için anlaşmalı boşanma yapıp, aynı evde yaşamayı sürdüren çiftlerin aylıkları kesildiği gibi, para cezasına da çarptırılabiliyor. 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren hangi nedenle olursa olsun, eylemli şekilde birlikte yaşadıkları tespit edilmiş olan çiftlerin aylıkları kesiliyor. Hileli boşanma konusu Meclis'in de gündemine taşındı.
Bakan Bilgin, bu konuda yöneltilen soru önergesine verdiği yanıtta, 5510 sayılı Kanunu'nun 56. Maddesinin son fıkrasına göre "Eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir" hükmünü anımsattı. Bakan Bilgin, "Bu hüküm gereğince SGK iletilen ihbar, şikâyetler ile boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı şüphesi ortaya çıkan kişilere yönelik denetimler, yapılan tüm işlemler yasal çerçevede yürütülüyor" dedi.
YARGITAY: AYLIK KESİLİR
SGK denetmenleri gelen şikâyetler üzerine evleri ziyaret ederek anlaşmalı boşanmaları yerinde tespit ederek aylıkları kesiyor. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu da, boşandığı halde eşiyle yaşamaya devam edenlerin aylıklarının kesilmesi yönünde karar verirken, SGK'nın denetmen raporuyla yetim ve dul aylığını aylığı kesebileceğine hükmetti. Kararda "fiilen birlikte yaşamanın" tespit edilmesinde ikamet adresinin önemli bir belirleyici olduğu vurgulanıyor.
EŞLER ARASI YAŞ FARKI
SSK, Bağ-Kur sigortalılarında dul aylığı bağlanmasında yaş farkının bir etkisi bulunmuyor. Emekli Sandığı'na göre karı ya da koca eşinden 30 yaş veya daha büyükse ölüm durumunda eşe yarı nispetinde aylık bağlanıyor. Ancak evlilik akdi en az 10 yıl önce yapılmış ve çocukları olmuşsa indirim olmuyor. Emekli olduktan sonra evlenenler hakkında da aynı hüküm uygulanıyor. Yaş farkı 30'dan büyük, evlilik 10 yıldan az sürdüyse ve çocuk yoksa yarım dul aylığı bağlanıyor.
-
Mehmed 2 yıl önce Şikayet EtKadına yapılan pozitif ayrımcılığın ucu kaçmış durumda ve bunun yükünü vatandaş çekiyor. Tabiki kadınlarımız mağdur olmasın ama dul yetim aylığı sistemi maalesef artniyetlilere davetiye çıkarıyor ve haksızlıklara neden oluyor. Sırf babadan maaş almak için kağıt üstünde boşanan, sistemi suistimal eden ve ölene kadar maaş alan kadınlar var. Hatta bazıları kocayı boşayıp hem dul maaşı hem nafaka alıp keyfine bakıyor. Yetim aylığı kadınlar için erkeklerle eşit şartlara bağlanıp, 25 yaşa kadar okuyan bekar kızlara verilip suistimalin ve kadın erkek eşitsizliğinin önüne geçilmesi gerekiyor.Beğen
-
the imam 2 yıl önce Şikayet Etgünaydın. yeni mi ayıktınızBeğen
-
Bozkurt 2 yıl önce Şikayet EtTÜRKİYE GENELİNDE BİR SÜRÜ BENİM BİLDİGİM NİĞDE AKSARAY HEP FORMALİTE YAPIYORLAR SAYGILARIMLaBeğen Toplam 1 beğeni
-
Erol 2 yıl önce Şikayet EtÇok geç kalınmış bir kararBeğen
-
Metin 2 yıl önce Şikayet EtAsla peşinini bırakmayın maalesef bu yara fena yarayan bi yara bulmak çok çok kolay vefaat eden leri takip edin babası vefaat eden kızlar kadınlar 6 ay içinde boşanıyor binlece var hemide binlerce 2. Husus dul kadın hem ölen eşinin hem babasının maaşını alıyor derhal bir tanesi kesilmeli dünyda başka hiç bir ülkede böyle bi boşluk yok market denetimlerine dönmesin mesele hassaiyetle üstüne gidin bu işlerinBeğen