Market zincirlerinden indirim haberleri peş peşe gelmeye başladı

Cumhurbaşkanlığı Kararıyla gıdada yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülen KDV oranını etiketlere yansıdı. 14 Şubat Pazartesi günü itibarıyla marketlerde binlerce gıda ürününde indirime gidildi. Birçok markadan indirim haberleri peş peşe geliyor.

ABONE OL
GİRİŞ 14.02.2022 13:33 GÜNCELLEME 14.02.2022 14:01 EKONOMİ
Market zincirlerinden indirim haberleri peş peşe gelmeye başladı
Market zincirlerinden indirim haberleri peş peşe gelmeye başladı

Yaşanan pandemi ve kuraklığa bir de Türkiye’deki döviz dalgalanması eklenince son dönemde ülke olarak belki de en çok konuştuğumuz konu gıda fiyatları oldu. Artan maliyetler çiftçiden tedarikçiye ve son tüketiciye kadar her kesimi ciddi olarak etkiledi. Bakanlıklardan sivil toplum kuruluşlarına pek çok kesim bu soruna çözüm bulmak için çalışmalar yürütmeye başladı. Gıda perakendecileri de güvenilir ve kaliteli ürünleri en uygun fiyatlarla, müşterilerine en yakın noktadan ulaştırmak için çalışmalarını sürdürdüler. Cumhurbaşkanlığı Kararıyla gıdada yüzde 8’den yüzde 1’e inen KDV’nin ardından gözler raflara çevrildi.

ERDOĞAN’DAN SERT UYARI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) resmi ziyareti öncesi havalimanında gıdada KDV indirimiyle ilgili yaptığı açıklamada, "Tüm müfettiş ekibimizle kontrol ve denetimleri sürdüreceğiz. Kurduğumuz denetim ekipleri ile bizim attığımız adımlara karşı ters adımlar atanlara yönelik şiddetli cezai müeyyideleri uygulayacağız" açıklamasında bulundu

Market

DEV MARKET ZİNCİRLERİNE İNDİRİM ÇAĞRISI

Üyeleri arasında BİM’den CarrefourSA’ya Migros’tan Şok’a kadar tüm büyük gıda perakendecilerini bulunduran Gıda Perakendecileri Derneği’nden yapılan açıklamada da, şu ifadelere yer verildi:

“Umudumuz, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından sağlanan KDV indiriminin gıda sektörünün enflasyona karşı topyekûn bir seferberliğe başlamasına vesile olmasıdır. Esasen maliyet enflasyonu yaşamaktayız. Bu nedenle üreticisinden nakliyecisine, tedarikçisinden depocusuna kadar bütün iş ortaklarımıza gıda enflasyonuna karşı beraber mücadele etmek için çağrı yapıyoruz. Gelin, devletimizin desteğini kısa vadeli ve geçici bir çözüm olarak değil; gıda sektörünün yarınlarını güvenle inşa etmemizi sağlayacak bir dönüşüm fırsatı olarak görelim.”

Migros

MİGROS, İNDİRİMİ SOSYAL MEDYA HESABINDAN DUYURDU

Migros Türkiye, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı paylaşımda 20 binin üzerinde üründe indirime gidildiğini duyurdu. 

Migros’tan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Değerli müşterilerimiz, Cumhurbaşkanlığı tarafından gıda ürünlerinde KDV oranının yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmesi açıklaması ardından 20 binin üzerinde ürünümüzün fiyatı bu doğrultuda indirilmiştir. Ayrıca Migros olarak KDV indirimine ek aile bütçesine iyi gelecek yüzlerce temel gıda ürünlerinde geçerli birçok kampanyamızla en kaliteli ve en uygun fiyatlı ürünlerle hizmet vermeye devam edeceğiz”

CarrefourSa

CARREFOURSA

Türkiye'nin önde gelen zincir marketlerinden CarrefourSa tarafından yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan gıda ürünlerinde KDV oranının yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülmesi açıklamasının ardından 42 bin ürünümüzün fiyatını bu karar doğrultusunda düzenledik." ifadelerine yer verildi.

METRO MARKETLER

KDV Indirimi ile ilgili olarak Metro marketlerden yapılan açıklamada ise, "Değerli müşterilerimiz KDV indirimi düzenlemesi 14 Şubat 2022 tarihinde fiyatlarımıza yansıtılmıştır. Bugün itibarıyla indirimli KDV oranları ile alışveriş yapabileceğinizi bilgilerinize sunar mağazalarımıza bekleriz." denildi.

BİM

BİM DE FİYATLARDA İNDİRİME GİTTİ

İndirim uygulayan bir diğer önemli zincir market ise BİM. Marketten yapılan açıklamada, "13 Şubat 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararda belirtilen ürünlerde yüzde 8'den yüzde 1'e indirilen KDV oranlarını 14 Şubat 2022 tarihi itibarıyla raflarımıza yansıtmış bulunmaktayız" ifadelerine yer verildi.

ŞOK Marketler

ŞOK MARKET BİRÇOK KATEGORİDE İNDİRİME GİTTİ

Yapılan KDV indirimi ŞOK Marketler’de raflarındaki yüzlerce ürüne yansıdı. Bugün itibarıyla başlayacak olan gıda ürünlerindeki fiyat indirimi bakliyattan yağa, tüm gıda ürünlerinde ŞOK’un onlarca kategorideki yüzlerce ürününe yansımış durumda.

KİM MARKET

Kim Market'ten yapılan açıklamada ise "Enflasyonla mücadele kapsamında açıklanan ve gıda ürünlerinde uygulanacak olan yüzde 7 KDV indirimi 14 Şubat 2022 itibariyle tüm Kim Market mağazalarında fiyatlara yansıtılacaktır" dendi. 

ÇAĞRI MARKETLER

Çağrı Marketler'den de diğer market zincirleri ile aynı doğrultuda bir açıklama geldi. Şirketten yapılan duyuruda, "Gıda ürünlerinde uygulanacak olan KDV indirimi 14.02.2022 itibarıyla tüm mağazalarımızda hayata geçiyor. KDV indirimi insertlerdeki fiyatlara da ayrıca uygulanmıştır." ifadelerine yer verildi.

A101

İndirimini duyuran zincir market A101 tarafından yapılan açıklamada şunlar söylendi: "Türkiye'nin en büyük market zinciri olarak 13 Şubat 2022 Pazar günü tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan kararla temel gıda ürünlerinde yüzde 8'den yüzde 1'e indirilen KDV oranlarından doğan fiyat güncellemelerini 14 Şubat 2022 tarihi itibarıyla 11.000'i aşkın mağazamızda sistemlerimize aktardık. Milletimize hayırlı olmasını dileriz. Münferit bazda olabilecek teknik aksaklıklar için şimdiden özür diler, gösterdiğiniz anlayış için teşekkür ederiz. Her zaman en kaliteli ürünleri en ucuz fiyatlarla müşterilerimize ulaştırma azmimizi tüm kararlılığımızla sürdürebileceğimizi bilmenizi isteriz."

Happy Center CEO’su Yavuz Altun

HAPPY CENTER DA HAREKETE GEÇTİ

Happy Center da KDV indirimini bugün sabah saatlerinden itibaren tüm marketlerinde etiketlerine yansıttı. Dün akşam saatlerinden itibaren bütün gıda ürünlerinde indirimi etiketlere yansıtmak için sabaha kadar çalıştıklarını belirten Happy Center CEO’su Yavuz Altun, “Temel gıda ürünlerinde yapılan KDV indirimini bugün sabah saatlerinden itibaren fiyatlara yansıttık. KDV’de yapılan 7 puanlık indirim tüm etiketlerimize en az yüzde 7’lik indirim olarak yansıdı. Bazı ürünlerde biz de kendi inisiyatifimizi kullanarak daha fazla indirime gittik. Bu KDV indiriminin başta halkımıza ve ekonomimize olumlu yansıması en büyük temennimiz” dedi.

Özen Grup’un Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Özen

ÖZEN GRUP’TAN YÜZDE 7’YE EK YÜZDE 7 İNDİRİM

Türkiye genelinde 160’ın üzerinde marketi bulunan Özen Grup’un Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Özen, gıda fiyatlarının çok yükseldiği bu dönemde açıklanan KDV desteğinin çok önemli bir destek olduğunu, vatandaşların gıdaya kolay ulaşabilmesi adına yüzde 7 üzerine ek yüzde 7’ye varan indirimin de kendileri tarafından yapılacağını söyledi. Özen, “Bugün itibariyle KDV desteğine ek olarak bir çalışma da biz yaparak fiyatlarımızı güncelliyoruz. Bu kapsamda, yüzde 10 ila 14 arasında indirimleri tüm marketlerimizde fiyatlarımıza yansıtacağız” dedi.

PERDER Başkanı Haşim Kılıç

YEREL MARKET ZİNCİRLERİ DE HAREKETE GEÇTİ

Gıda ürünlerindeki fiyat artışlarına karşı alınan her tedbirin uygulanması gerektiğini dile getiren Bursa Perakendeciler Derneği (Bursa PERDER) Yönetim Kurulu Başkanı Haşim Kılıç, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan temel gıda ürünlerinde KDV oranının yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesi müjdesini, memnuniyetle karşıladık. Bursa PERDER olarak, döviz kurlarının yeniden dengelenmesiyle birlikte indirim seferberliği konusunda bizler de bir adım atarak örnek bir tavır sergilemiştik. KDV oranındaki bu düşüş ile birlikte, temel gıda ürünlerinde tekrar indirim uygulamasını hayata geçirdik. Cumhurbaşkanımızın, sektörel olarak da ek indirimler yapılması çağrısı üzerine, temel gıda ürünlerinde indirimleri 14 Şubat itibariyle hayata geçirmeye başladık. Her zaman olduğu gibi fahiş fiyat karşısında duruşumuzu koruyarak, halkımıza ve kentimize ekonomik değer katacak hizmetlerimizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

Casper Excalibur

CASPER DA ‘KDV BİZDEN’ KAMPANYASI BAŞLATTI

Casper’dan da kullanıcılarını sevindiren bir haber geldi. Casper Excalibur, mobil platformlardaki en güçlü işlemci, ekran kartı ve ekran teknolojisine sahip Excalibur G911’de, kullanıcılara KDV oranı kadar indirim sunduğu “KDV Bizden” kampanyasını başlattı. "Daha iyisi yapılana kadar en iyisi bu!" sloganıyla duyurulan ve KDV oranı kadar indirim sunulan kampanya tam 10 gün boyunca sürecek ve sadece Casper web sitesindeki alışverişlerde geçerli olacak.

İŞ DÜNYASINA ÇAĞRI

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz ise, “Cumhurbaşkanımızın temel gıda maddelerinin KDV’sinin yüzde 1’e indirilmesi müjdesinin enflasyona çare olacağına inanıyorum. Bu konuda iş dünyasının üzerine düşen görevler de var. İş dünyası olarak biz de KDV indirimi kadar feragatta bulunmalıyız. Böylece KDV indiriminin etkisi katlanmış olur” ifadelerini kullandı.

Market

İNDİRİM BU ÜRÜNLERİ KAPSIYOR

Söz konusu düzenlemeyle Özel Tüketim Vergisi’ne tabi tutulan meyve suları, kola, havyar gibi ürünler hariç olmak üzere KDV indirimleri; pirinç, bulgur, nohut gibi tüm bakliyat ürünleri, su, çay, şeker, tuz, sıvı ve katı yağlar, kırmızı et, beyaz et, balık, süt, yoğurt, peynir, zeytin ve bunlardan yapılan ürünlerin fiyatlarına yansıtıldı.

Ayrıca yumurta, patates, soğan, biber, domates, salatalık gibi sebze ürünleri; meyveler, fındık, ceviz, Antep fıstığı, badem gibi kuruyemiş ürünleri; konserveler, turşu, salça, reçel, bal, pekmez, tahin helvası, fındık ezmesi, çikolata, lokum, bisküvi, kraker, gofret, pasta, kek, baklava, yufka, makarna, şehriye, tahıl gevreği, baharatlar, bebek mamalarında da KDV yüzde 1’e düşürüldü.

Zabıta

KDV DENETİMLERİ BAŞLADI

Bugünden itibaren geçerli olan indirimler için Zabıta Müdürlüğü ve Ruhsat Denetim Müdürlüğü ekipleri de sahaya inerek, marketlerde KDV denetimi yapmaya başladı. Denetimde vatandaşların aldıkları ürünlerin kasada kesilen fişlerinin KDV oranının yüzde 1 olarak kesilip kesilmediği ve raflardaki fiyat ürün etiketlerinde düzenleme yapılıp yapılmadığı kontrol edildi.

UYGULAMAYAN MARKETLER CEZALANDIRILACAK

Bahçelievler’deki bir markette denetimlerini sürdüren zabıta memuru Halil İbrahim Çırak, uygulamanın henüz çok yeni olduğuna dikkat çekerek, “Ürünlerin etiketlerine, son kullanma tarihlerine bakıyoruz. Bu ürünlerin numunelerini alıyoruz ve kasaya gidiyoruz. Kasa fişi ve reyon fişi arasındaki fiyatları karşılaştırıyoruz. KDV indirimleri oldu ve bu indirimleri marketlerin uygulayıp uygulamadığına bakıyoruz. Uygulamayanlar için Haksız Fiyat Denetim Formu tanzim ediyoruz. İş yerlerine bu konuda gerekli uyarıları yapıyoruz ve uymayanlar hakkında gerekli yasal işlem uyguluyoruz” ifadelerini kullandı.

DÜN İLE BUGÜN ARASINDA 14 LİRALIK FİYAT FARKI

Dün akşam farkı görmek için çay, yumurta, salça, zeytin, şeker, un, makarna, tuz, süt, margarin ve beyaz peynirden oluşan 11 parçalık alışveriş yaptıklarını belirten zabıta memuru Volkan Küp ise, “Temel ihtiyaç malzemelerinde yüzde 8 olan KDV oranı bugün itibariyle yüzde 1’e düşürüldü. Bununla alakalı biz dün akşam bir alışveriş gerçekleştirdik. Bu alışverişimiz temel ihtiyaç malzemeleri olan tuz, yağ, çay şeklindeydi. 11 kalem toplam malzeme alındı. Bu sabah tekrar aynı alışverişi yaptığımızda KDV oranlarının yüzde 8’den yüzde 1’e düştüğünü görüyoruz. Dün yapılan alışveriş 241, 75 lira olurken, bugün aynı alışveriş 227, 20 liraya düştü. Arada 14,55 liralık bir rakam farklı oldu” diye konuştu.

KDV denetimi

MARKET ÇALIŞANLARI GECEDEN HAZIRLIKLARA BAŞLADI

Mağaza müdürü Salim Tüysüz ise, “Bugün itibariyle uygulanmakta olan KDV indirimini biz ekip olarak geceden başlayıp, bugün mesai başlangıcına kadar müşterilerimizin en uygun fiyatı alabilmeleri adına yönlendirmelerimiz yapıldı. Kasalara fiyatlarımız gönderildi. Bu durum fiyatlara çok iyi yansıyacak çünkü tüketicinin alım gücü zayıflamıştı onun için devletin böyle bir fiyat politikası bizce uygun” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞ DAHA FAZLA İNDİRİM DESTEĞİ BEKLİYOR

Markete alışveriş yapmak için gelen Ayşe Biricik, “Yetersiz bir indirim. Ürünlerde 1 lira oynamış. Çok büyük bir fark yok. Biraz daha destek istiyoruz gerçekten çok zor. 3 liraya aldığımız makarna 6 lirayı geçiyor. Fiyatlar hala çok yüksek. Yağlarda da çok ciddi indirim yok. Bazısında 10 lira bazısında daha az indirim yapılmış. Bu fiyatlar çıkarken aynı ölçüde çıkmadı. İnerken de aynı hızı bekliyoruz” dedi.

Markete yeni geldiği için tüm fiyatlara henüz bakmadığını söyleyen Gülşen Kızıldağ ise, “Yumurtayı 46 liraya aldım önceden daha pahalıydı. Bu kadar indirim yeterli değil ama biraz daha olursa yeterli olur” ifadelerini kullandı.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 315 TÜMÜ
  • Ertuğrul 2 yıl önce Şikayet Et
    Üç harfliler migros asla indirim yapmadı aksine bindirim yaptı örnek 30 lu A sınıf yumurta geçen hafta 34.90 dı şimdi 45.90 TL. Resmen milletle alay ediyorlar.
    Cevapla
  • Kâmil 2 yıl önce Şikayet Et
    Lütfen biz tüketiciler olarak marketleri rekabete zorlayalım, hangisi ürün hangi markette daha ucuz ise oradan alalım. Devlette denetim mekanizmasını etkili işletmesi lazım.
    Cevapla
  • karabahtim 2 yıl önce Şikayet Et
    Çay Erdal Bakkalda içilir!!!! Erdal Bakkal, kalitenin öncüsü. Erdal Bakkal!!!
    Cevapla
  • BEKLE GÖR 2 yıl önce Şikayet Et
    Büyuk marketlet millete ucuz luk sağliyacak sandık meğer elimizle başımıza canavar büyütmüşüz
    Cevapla
  • Vatandaş 38 2 yıl önce Şikayet Et
    A101 şok bim sürekli zam yapıyor KDV indirimi öncesi yine yaptılar lütfen bunların yaptığı yanlarına kalmasın indirim yapmayana kilit vurulsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR