Mobilya fiyatları uçtu: 1 yılda 5'e katlayan var

Ortalama bir koltuk takımı 8 bin liradan 18 bin liraya çıktı. Bir ev için bu bedel 80 bin lirayı buluyor. MDF, sunta, sünger, çelik, deri, işçilik, elektrik gibi giderlerin gelen zamlara yansıdığı belirtildi.

ABONE OL
GİRİŞ 21.02.2022 06:39 GÜNCELLEME 21.02.2022 10:02 EKONOMİ
Mobilya fiyatları uçtu: 1 yılda 5'e katlayan var
Mobilya fiyatları uçtu: 1 yılda 5'e katlayan var

Mobilya sektöründe son yılların en büyük zam furyası yaşanıyor. Birçok üründe fiyatlar, geçen yıla göre iki kat artmış durumda. Ham madde arzında yaşanan sorun VE girdi maliyetlerindeki artış vatandaşa doğrudan yansıyor. Mobilyanın temel ham maddesini oluşturan MDF fiyatları ve arzı da, üretimi ve zamları tetikliyor. Geçen yıl plakası 180 lira olan MDF, bugün 370 liraya yükselmiş durumda. Bu fiyat, 2020 yılında ise 140 lira civarındaydı. Sektör temsilcileri; MDF üreticilerinin özellikle Çin’e ihracata yöneldiğini ve yerli üreticiye hammadde tedarikine yanaşmadığını belirtiyor. Öte yandan üretimde kullanılan tüm ürünlerde yaşanan yükselişler, mobilyadaki artışın bir başka sebebi...

TEDARİK SIKINTISI DA VAR

İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, gazetemize, sektörde yaşanan son durumu değerlendirdi. Güleç, "Mobilyanın en temel maddesini oluşturan MDF fiyatları geçen yıla göre iki katına çıktı. Ayrıca ihracata olan ilginin artması, yerli üreticinin MDF bulmasını zorlaştırdı. MDF üretimini yüzde 70’lik kısmı yurt dışına ihraç edilir oldu. Bu da yerli mobilya üreticilerini zor durumda bıraktı. Yani MDF fiyat artışlarının yanında arz sorunu da yaşamaya başladık" dedi. Fiyatlardaki artışın yalnızca MDF ile ilgili olmadığını da söyleyen Güleç, “Sunta, yonga, sünger demir, çelik, cam, deri gibi üretimde kullanılan her ürüne en az yüzde 50 zam geldi. Bir de bunun üzerine elektrik, akaryakıt ve işçilik maliyetleri de eklenince, mobilya fiyatlarında ciddi anlamda artış kaçınılmaz oldu" diye konuştu.

ÖNCE BİNDİRİM SONRA İNDİRİM!

Öte yandan bazı markaların tüketiciyi yanıltmaya yönelik kampanyalar düzenlediğini aktaran Ahmet Güleç, "Birçok sektörde bu durum yaşanıyor. Ancak mobilya bunun en fazla hissedildiği alan. Maliyetlerin bu kadar arttığı durumda 'yüzde 50-70 indirim' sunulması mümkün değil. En fazla yüzde 5-10 indirim yapılabilir. Bunu yapan markalar, tüketiciyi yanıltmaya yönelik hareketlerde bulunuyor. Yani önce bindirim sonra indirim yapılıyor. Müşteri de haklı olarak sektörden soğuyor” dedi.

KAYNAK : TÜRKİYE GAZETESİ
YORUMLAR 65 TÜMÜ
  • Sef 2 yıl önce Şikayet Et
    Evlilik hayal oldu desene
    Cevapla
  • İzmirli 2 yıl önce Şikayet Et
    Haber yapan arkadaş MDF fiyatlarından bi haber sanırım seni o yazdığın fiyat yaklaşık bir sene önceki fiyat şimdi arkalık dediğimiz o 4 mm kalınlığındaki malzemeyi alırsın o paraya. 950. TL MDF o da sınıf sınıf kalitesine göre fiyatı değişiyor ben bı mobilya imalatcisiyim bir silikon 15 TL'den 40 _45 TL'ye çıkmış
    Cevapla
  • K.Maraşlı 2 yıl önce Şikayet Et
    Devlet görevlileri neden denetlemiyor? Bu artışları kim yapıyorsa maliyet hesabı var. Bakılmalı ve gerçek artışların üzerinde kim zam yapıyorsa cezalandırmalı. Cezala caydırıcı olmalı. İnsanlar suç işlemekten korkmalı. Bu ellerindeki ürünlerin giriş maliyeti düşük olanların %100 ün üzerinde kar gözükmesi lazım. Buradan devleti göreve çağırıyorum. 2021 yılı işyerlerinin bilançolardaki karlılık oranlarını denetlemeye alınmasını rica ediyorum.
    Cevapla
  • Sefa 2 yıl önce Şikayet Et
    Neyi denetlesin
    Cevapla
  • Kuzeyy 2 yıl önce Şikayet Et
    Eeee şu an istisnasız bütün tüccarlar fırsatçı olmuş durumda. Buna dur diyen bir Allah ın kulu yok. Verin yetkiyi görün etkiyi diyenlerde sadece seyir halinde. Vatandaşın değil bunların arkasında duruyorlar. Birde başkasına verelim bakalım yetkiyi. Ne olacak. Daha kötü bir piyasa olmaz zaten.
    Cevapla
  • sirma 2 yıl önce Şikayet Et
    evet malesef fiyatlar böyle ve daha da pahalı olan yerler var .ve fiyatlar neden bu kadar yüksek diyince bize verdikleri cevap şu pantemi de kepenkler kapandı kriz arttı .mantıksız cevap alakasız devletin bu yüksek satış yapan mobilyacılara da dur el atmasını bekliyoruz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR